Roboţii care ne vor lua slujbele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orchestra roboţilor nu ratează nicio notă şi cântă fără întrerupere zile în şir
Orchestra roboţilor nu ratează nicio notă şi cântă fără întrerupere zile în şir

Mai multe firme japoneze se află de câţiva ani în competiţie şi scot pe bandă rulantă noi modele de roboţi umanoizi, care au deja abilităţi mai performante decât oamenii.

Dotaţi cu senzori şi giroscoape mai ceva decât avioanele, roboţii de ultimă generaţie se mişcă lejer prin lumea noastră, ridică şi transportă obiecte de orice fel şi sunt foarte îndemânatici. Cum în plus faţă de oameni au memorie mai bună, sunt politicoşi, neobosiţi şi incoruptibili, droizii pot deveni angajaţi mai buni decât noi şi, în curând, vor fi preferaţii patronilor.

Asimo, un chelner fără ciubuc

Chelnerii delăsători care se fac că nu văd semnalele discrete ale clienţilor, cei care nu sunt suficient de politicoşi, nu ştiu limbi străine şi nu au chef să lucreze peste program vor fi înlocuiţi cu succes de robotul multifuncţional Asimo. Droidul creat de Honda a „învăţat" în numai trei minute toate secretele meseriei de chelner, prin simpla instalare a unui set de instrucţiuni.

Asimo aduce tăvile cu mâncare în perfect echilibru, nu uită nicio comandă, nu este rasist sau misogin, astfel încât niciun client nu se va simţi umilit sau ignorat. Robotul reţine cu uşurinţă ordinea în care au comandat clienţii, cunoaşte perfect oricâte limbi străine şi are în memorie reţetele a mii de meniuri, specifice fiecărei ţări sau regiuni.

El conversează cu uşurinţă, are o voce calmă şi plăcută, se mişcă fără probleme printre mese şi scaune, chiar mai bine decât oamenii, întrucât fiecare din membrele sale are un program special de coordonare, care-i permite executarea unor mişcări echilibrate foarte complicate. Şi foarte important, nu doreşte ciubuc!

Roboţica top-model  are cea mai subţire talie

MechaDroid nu doarme niciodată

Una dintre calităţile speciale ale acestui robot, creat de firma japoneză Business Desing, este talentul de a reţine feţele oamenilor şi capacitatea de a recunoaşte un client, chiar dacă-l vede numai din spate, întrucât înregistrează o aşa-numită amprentă de mişcare pentru orice om pe care îl analizează măcar un minut.

MechaDroidul nu face greşeli, ştie ce l-a rugat fiecare client, nu pleacă de la Recepţie, stă treaz 24 de ore din 24 de ore şi poate oferi indicaţii privind transportul sau oportunităţile turistice din zonă sau de oriunde din lume.

Ca şi un om, robotul recepţioner se poate conecta la internet şi ştie să facă rezervări on-line mai repede şi mai bine decât un angajat al unei agenţii de turism.

În plus, ca şi omologul său C3PO, din „Star Wars", MechaDroid C3 are un limbaj diplomatic desăvârşit şi ştie să poarte o conversaţie interesantă pentru a-i ţine de urât unui turist care n-are somn. Dacă i se adaugă un soft cu instrucţiuni de pază şi protecţie, pe timpul nopţii, poate păzi hotelul mai bine ca un bodyguard.

La căpătâiul pacientului

Dotat cu un program special care îi permite să ridice oamenii în braţe, să-i ajute să se urce în pat sau să meargă la baie, având posibilitatea tehnică de a lua pulsul, de a măsura ritmul respiraţiei şi de a face unele analize în cadrul unui minilaborator încorporat, RI-MAN este deja un asistent medical excepţional pentru bătrâni.

Robotul creat de Centrul de cercetări RIKEN Bio-Mimetic are telefon şi poate apela rudele bolnavului, medicul de familie sau pe oricine doreşte bolnavul în caz de urgenţă, ştie să aducă apă şi mâncare la pat, are nesfârşită răbdare şi „citeşte" din oricât de multe cărţi, pe care le stochează în format digital.

Conversaţia lui este mereu optimistă, fără a fi enervantă, şi reacţionează prompt la fiecare oftat al pacientului pe care îl supraveghează. RI-MAN se ­descurcă minunat în secţiile de chirurgie ale câtorva spitale din Japonia, unde este pus să supravegheze starea postoperatorie a persoanelor aflate încă sub anestezie.

Robotul creat de specialiştii Universităţii din Tokyo ştie să facă o mulţime de treburi casnice. Perie şi spală covoarele, aspiră praful, curăţă şi ionizează aerul din camere, spală rufele şi vasele, calcă şi curăţă obiectele textile cu jet de abur şi, la nevoie, poate să ridice şi să mute orice obiect de mobilier.

Echipat cu cinci camere de luat vederi care au senzori cu laser, având şase mâini articulate, toate foarte îndemânatice, robotul menajeră poate face faţă şi testelor celei mai pretenţioase soacre.

Foto: Roboţi

Bucătarul Motoman

E un droid foarte util în bucătărie, atât pentru că e cu adevărat îndemânatic, cât şi pentru că ştie nenumărate reţete. Robotul Motoman produs de Yaskawa Electric Corporation are un cântar încorporat, mixer şi tot felul de cuţite, ştie să umble la aragazul cu programator, caută ingrediente în frigider sau în cămară şi execută cu precizie operaţiile uzuale dintr-o bucătărie.

Ştie să facă zeci de tipuri de clătite perfecte, coace păine, găteşte curcan umplut sau doar o supă de legume şi nu-l deranjează mirosul de ceapă prăjită. Motoman poate fi un ajutor nepreţuit pentru mămicile cu mulţi copii, în creşe sau orfelinate, întrucât prepară neobosit oricâte porţii de lapte praf, în timpul nopţii, pentru bebeluşi. La primele teste, robotul-bucătar s-a descurcat impecabil în bucătăria unui fast-food din Tokyo, iar clienţii au fost încântaţi de gustul mâncărurilor preparate de el.

Roboţelul cu „ureche muzicală"

Interpreţii din toate orchestrele simfonice, dar şi profesorii de muzică de pretutindeni au de ce să se teamă de Mobiro. Robotul muzician realizat de Toyota ştie să cânte perfect la orice instrument, inclusiv la cele cu coarde, care au necesitat cele mai complicate programe şi mecanisme speciale de reglare a mişcărilor mâinilor. O orchestră formată din astfel de roboţi, bine coordonată de un soft adecvat, poate cânta impecabil chiar şi fără dirijor.

Ca profesor, Mobiro poate reproduce mişcările pe care trebuie să le înveţe elevii ori de câte ori e nevoie, fără să se supere sau să se plictisească, până când copiii cântă corect. Are o „ureche muzicală" foarte sensibilă şi dispune de 17 computere miniaturizate care îi coordonează încheieturile şi degetele fragile, atât de talentate.

Roboţica realizată de Institutul Japonez de Ştiinţe şi Tehnologie are nu mai puţin de 60 de motoraşe care o ajută să meargă precum manechinele pe podium, unduindu-şi „şoldurile" şi oferind privitorului poziţii elocvente ale „trupului", astfel încât hainele pe care le prezintă să fie puse în valoare.

Foto: Roboţi

Top-modelul robotizat are doar un metru şi jumătate în înălţime, e foarte subţire în talie, dar nu trebuie să ţină regim. În plus, ştie să tacă plină de graţie şi nu este niciodată obraznică în culise.

Desigur, nu va fi pe placul fotbaliştilor sau al altor genuri de milionari, dar rămâne veşnic tânără şi poate zâmbi la nesfârşit în sute de feluri. Ce-i drept, are nevoie de acţiunea combinată a opt motoraşe ca să poată clipi cu subînţeles, dar faţa ei poate fi reprodusă după cea a oricărei fete din lume, nu e niciodată surprinsă sau furioasă şi vorbeşte numai dacă e întrebată. Iar la nevoie, devine un excelent profesor de educaţie fizică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite