Război între medicii de familie şi CNAS: Duţă acuză medicii că prescriu anumite medicamente în schimbul unor vacanţe exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate continuă războiul. Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a acuzat cadrele medicale că prescriu anumite medicamente în schimbul unor avantaje cum sunt vacanţele exotice în străinătate, potrivit Mediafax.

"Vreau să denunţ relaţia de concubinaj care a existat şi există între medicii prescriptori şi piaţa farmaceutică. Acest lucru se petrece proporţional cu o creştere a vacanţelor şi a concediilor exotice pe care unii medici le fac", a declarat Duţă.

Potrivit acestuia, în România se prescriu doar medicamente scumpe, iar medicii pleacă în concedii Tanzania pe banii unor firme de medicamente.

"Rolul CNAS este de a asigura medicamente pentru toţi pacienţii. În ultimii ani a fost o creştere a resurselor financiare de aproape 70%. Sigur că banii sunt încă puţini, dar aceşti bani s-au dus pe consumul de medicamente scumpe chiar dacă există şi variante la fel de bune, dar mai ieftine", a spus şeful CNAS.

Reţete pentru pacienţi decedaţi de ani buni

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că în urma unor controale s-a constatat că erau prescrise reţete pentru pacienţi care erau decedaţi.

"În urma unui control de rutină efecutat în ultima lună am descoperit 2.000 de reţete prescrise la pacienţi decedaţi unii chiar şi de acum trei ani. Am sesizat organele statului. Suntem în proces de recuperare a sumelor", a spus Duţă. Prejudiciul adus statului se ridică la câteva sute de mii de lei.

Potrivit acestuia, o altă problemă este cea a eliberării de bilete de trimitere pentru analize fără ca respectivii pacienţi să fi făcut respectivele investigaţii, dar care sunt decontate de spitale şi laboratoare.

10% din medicii de familie au semnat contractul-cadru

Lucian Duţă a declarat că aproape 10% dintre medicii de familie din mai multe judeţe respectiv, Dolj, Arad, Constanţa, Ilfov şi Bucureşti, au semnat contractele cadru, în prima zi, cu casele de asigurări de sănătate.

Acesta a subliniat că boicotul medicilor nu face decât să afecteze bolnavii.

"Fac apel la conducerea medicilor de familie de a înceta bătăia de joc asupra pacienţilor şi colegilor de breaslă. Avem semnale că sunt făcute presiuni asupra doctorilor să nu semneze contractele, iar un exemplu ar fi Dolj. Cu toate acestea au semnat aproape 10% dintre medici în judeţele Dolj, Arad, Constanţa, Ilfov şi Bucureşti", a precizat preşedintele casei de sănătate.

Duţă a reafirmat faptul că o mare parte din medici va înregistra o creştere a venitului potrivit noului contract-cadru. Potrivit lui Duţă, problema creşterii chiriilor la cabinete nu este în responsabilitatea CNAS, ci a primăriilor şi a autorităţilor locale.

Medicii de familie au decis în unanimitate să nu încheie contractul-cadru pe 2011 cu CNAS, astfel că nu vor mai elibera reţete gratuite sau compensate şi nici trimiteri pentru medicii de specialitate.

Ce îi nemulţumeşte pe medici

Medicii spun că acceptarea contractului cadru, în care sunt impuse plafoane orientative de prescripţii la medicamente, vor fi nevoiţi să aleagă pacienţii în funcţie de gravitatea bolii. Ei spun că astfel nu îşi vor putea face meseria.

De asemenea, aceştia vor modificarea normelor privind informatizarea, pentru că sunt obligaţi să presteze servicii precum emiterea cardurilor de sănătate, care nu au legatură cu profesia lor, că îi transformă în nişte birocraţi.

"Acest lucru afectează nu numai pacienţii, dar şi medicii. Nu ni se plătesc serviciile medicale şi suntem sancţionaţi. S-a întâmplat frecvent să nu fie plătite consultaţiile din cauza sistemului informatic", a afirmat Tănăsescu la începutul lunii mai.

Medicii de familie nu sunt de acord nici cu impunerea obligativităţii permanenţei în cabinetele medicale pentru că nu sunt fonduri pentru acest lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite