Procurorul general al României: Soluţia la corupţia mică este "principiul oportunităţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soluţia pentru înlăturarea micii corupţii este principiul oportunităţii, existent deja în Statele Unite, procurorul general al României înaintând propunerea de modificare a codului de procedură penală în acest sens, Ministerului Justiţiei. Principiul oportunităţii prevede ca urmărirea penală să fie decisă fără cercetări suplimentare şi cheltuirea inutilă a banilor.

"Fiecare din noi îşi doreşte ca atunci când merge la spital să nu trebuiască să dea mită ca să aibă un pat mai bun, sau când merge la ghişeu să i se rezolve problema fără să i se pretindă mită. Asta ne afectează zilnic. Soluţia pentru a rezolva această problemă ar fi introducerea principiului oportunităţii, la fel cum este şi în sistemul american. În prezent, pentru orice sesizare care se depune, citeşti de multe ori sesizarea şi observi că nu este o faptă penală. Potrivit legislaţiei actuale, eşti obligat să înregistrezi şi să efectuezi cercetări , ştiind că, în cele din urmă, vei da NUP. Şi atunci banul public este cheltuit foarte mult, pentru a motiva NUP-uri, acele începeri ale urmăririi penale.

Dacă s-ar introduce principiul oportunităţii, care este prevăzut acum în proiectul codului de procedură penală, atunci, pe baza unor criterii obiective şi sub controlul instanţei de judecată, ai putea aprecia când continui o anchetă sau nu.

Spre exemplu, s-a reclamat că a fost furată o roată de rezervă dintr-un autoturism. Dacă ancheta ar presupune o cheltuială dublă, triplă, pentru identificarea autorului, atunci nu cred că ar fi oportun să investeşti atâtea resurse materiale şi umane pentru o asemenea faptă. Priorităţile noastre ar putea fi îndreptate spre cauze cu adevărat importante şi cu finalitate", a explicat procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.

În ceea ce priveşte controversatele stenograme, procurorul  a precizat că toate interceptările se fac pe baza autorizaţiei emise de judecător.

"Toată lumea vorbeşte că stenogramele au apărut în public. Nu au apărut niciun fel de stenograme. În momentul în care procurorul a considerat că trebuie să solicite acest aviz pentru arestare, a întocmit un referat, care conţine starea de fapt, persoanele cercetate, faptele pentru care sunt cercetate şi probele pentru care este solicitată arestarea preventivă. La descrierea probelor, au fost inserate, în acel referat, pasaje din note de redare ale unor interceptări telefonice. Pentru absolut orice fel de înregistrare a comunicaţiilor,  se solicită întotdeauna o autorizaţie de interceptare a comunicaţiilor, care se emite de către judecător", a declarat  Laura Codruţa Kovesi, la postul de televiziune Realitatea TV.

"Toate aceste interceptări s-au făcut pe bază de autorizaţie dată de judecător. Nu există un dosar la Ministerul Public în care, acest mijloc de probă, prevăzut în codul de procedură penală, să se fi făcut fără autorizaţie din partea judecătorului . Este un mijloc probator, la fel cum este şi folosirea investigatorilor acoperiţi, cum sunt declaraţiile celorlalte persoane implicate în procesul penal", a declarat procurorul, referindu-se la îndoiala fostului preşedinte Ion Iliescu, privind stenogramele. 

"Măi, voi folosiţi un cuvânt, stenogramă, impropriu. Astea nu sunt stenograme. Ştiţi ce este o stenogramă? E un text scris, care se redactează de o stenografă, care înregistrează o convorbire oficială între doi oameni  Astea nu sunt stenograme, sunt nişte interceptări, nişte înregistrări, cum făcea Securitatea pe vremuri, când băga microfoane la masă, la restaurant. Asta este prima porcărie pe care nimeni nu o semnalează şi datoria voastră (a presei, n.r.) asta ar fi în primul rând de ce se mai practică această porcărie securistică şi în zilele noastre. Cine o face, cine o comandă şi cine o foloseşte?", a declarat Iliescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite