Prim-adjunctul procurorului general al României: Avem nevoie de o justiţie adaptată copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu
Bogdan Licu

Prim-adjunctul procurorului general al României, Bogdan Licu, a declarat vineri că este necesară o infrastructură a justiţiei adaptată copiilor, dar şi o formare a organelor de urmărire penală pe psihologia minorilor.

Bogdan Licu a declarat, vineri, în cadrul evenimentului de inaugurare a primei săli pentru audierea copiilor victimă şi/sau martori ai unor infracţiuni, că minorii se regăsesc foarte des în în situaţia de a avea un rol de martor în cauze penale, iar că aceştia trebuie să fie trataţi în maniera potrivită vârstei lor. Pentru  a atinge acest scop, potrivit acestuia,  „sunt necesare eforturi atât în ce priveşte asigurarea infrastructurii necesare pentru o justiţie adaptată nevoilor copiilor”, cum ar fi săli specializate de audiere, dar şi o formarea iniţială şi continuă pentru specialiştii care lucrează cu copii ce participă în proceduri judiciare: judecători, procurori, avocaţi, poliţişti, consilieri juridici.

„Formarea specialiştilor care lucrează cu copiii ar trebui să meargă dincolo de aspectele strict legale, incluzând aspecte legate de psihologia copilului, comunicarea cu copiii, drepturile  copilului şi psihologia victimei. Profesioniştii din domeniul social care lucrează cu copiii şi care vin în contact cu sistemul judiciar, psihologii, asistenţii sociali, specialiştii din domeniul probaţiunii, membrii ONG-urilor, ar trebui să beneficieze de formare cu privire la aspectele legale relevante. De asemenea, trebuie încurajată colaborarea dintre diferite categorii de specialişti care lucrează cu copiii”, a mai spus Prim-adjunctul procurorului general al României, Bogdan Licu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite