Familia Bodnariu şi-a recuperat toţi cei cinci copii luaţi de autorităţile din Norvegia: „Vă mulţumim pentru dragoste şi suport!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia românului Marius Bodnariu, lovită de o tragedie, anul trecut, în noiembrie, când cei cinci copii au fost luaţi de autorităţile norvegiene, părinţii fiind acuzaţi de acte de violenţă asupra minorilor, a primit vineri, 3 iunie, cea mai bună veste. Toţi cei cinci copii le-au fost înapoiaţi lui Marius şi soţiei lui, Ruth, în urma unei decizii a autorităţilor din Norvegia.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, monitorizează cu prioritate cazul Bodnariu şi continuă acordarea asistenţei consulare de specialitate, în limita competenţelor legale, a precizat MAE, vineri, în urma unei solicitări Agerpres.

"În perioada 30 mai — 2 iunie s-au desfăşurat în cadrul Comitetului administrativ regional pentru afaceri sociale dezbateri cu privire la acest caz, în urma cărora s-a convenit retragerea dosarului privind preluarea celor 5 copii ai familiei Bodnariu de către Serviciul de Protecţie a Copilului. Misiunea diplomatică a luat legătura cu cetăţeanul român, tatăl copiilor, care a confirmat că, potrivit celor stabilite în înţelegerea dintre reprezentanţii legali ai familiei şi autorităţile norvegiene, aceştia urmează să revină în cadrul familiei, treptat, în perioada imediat următoare. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Oslo, monitorizează cu prioritate cazul şi continuă acordarea asistenţei consulare de specialitate, în limita competenţelor legale", afirmă MAE.

Au primit vineri vestea

Marius Bodnariu şi soţia sa, Ruth, au primit, vineri, vestea că cei cinci copii ai lor, luaţi, în noiembrie 2015, de către autorităţile norvegiene, le vor fi înapoiaţi. 

Cei doi soţi erau acuzaţi că şi-au agresat fizic copiii. Anunţul de astăzi a fot făcut de către pastorul Cristian Ionescu, cel care, de-a lungul ultimelor luni, s-a implicat activ în susţinerea familiei Bodnariu, fiind şi purtătorul de cuvânt al celor doi soţi. Până la decizia de astăzi, soţii Bodnariu îl primiseră, recent, pe cel mai mic dintre copiii lor, autorităţile norvegiene păstrându-i în continuare în grijă pe ceilalţi patru minori.

Reproducem mai jos mesajul posat de pastorul Ionescu pe blogul personal, acolo unde a oferit, de-a lungul timpului, mai multe informaţii referitoare la acest caz. 

”ALELUIA! SLAVĂ DOMNULUI! FAMILIA BODNARIU VA FI REÎNTREGITĂ!

Municipalitatea Naustdal s-a înţeles cu părinţii să aducă toţi cei cinci copii acasă! Vă mulţumim tuturor pentru dragostea, suportul, rugăciunile şi implicarea dumneavoastră! Domnul să vă binecuvânteze şi să vă răsplătească!

Deoarece urmează o perioadă de reintegrare şi reacomodare a copiilor în casa părintească, este foarte important în zilele care urmează să respectăm nevoia de linişte şi intimitate netulburată a familiei Bodnariu!

Apreciem înţelegerea şi colaborarea dumneavoastră!

Pastor Cristian Ionescu, purtător de cuvânt”

Drama prin care au trecut Marius şi Ruth Bodnariu, lăsaţi de statul norvegian fără copii  

Marius Bodnariu este inginer IT, licenţiat în Ingineria Sistemelor şi Informatică Aplicată la Universitatea Politehnica Bucureşti. Soţia sa, Ruth, este norvegiancă, fiind de profesie asistentă medicală specializată în Pediatrie, la spitalul din oraşul Forde. Marius a lucrat controlor de trafic aerian la ROMATSA, iar în urmă cu mai bine de 10 ani a cunoscut-o pe cea care avea să îi devină soţie. Creştină penticostală, la fel ca Marius, Ruth venise în România cu o misiune creştin-umanitară de ajutorare a copiilor străzii din Bucureşti. Aşa s-au cunoscut cei doi şi s-au căsătorit.

Pentru a le putea oferi un viitor mai bun copiilor, cei doi soţi au hotărât să se mute în Norvegia, acolo unde locuiesc şi părinţii lui Ruth. Românul şi-a găsit imediat un job, lucrând ca specialist IT la primăria din Redal, Naustdal. Stabiliţi într-o zonă superbă, cu o casă frumoasă şi o situaţie materială bună, soţii Bodnariu au dus o viaţă frumoasă, pozele de familie arătând o familie fericită care a reuşit să petreacă împreună cu copiii concedii în diferite locuri, inclusiv în SUA.

Copii familia Bodnariu

În toamna anului trecut, familiei Bodnariu i s-a născut al cincelea copil Ezekiel. Drama lui Marius şi Ruth, avea să înceapă în 16 noiembrie 2015, când Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia a lăsat familia Bodnariu fără cei patru copii mai mari: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani) şi Ioan (2 ani). Eliana şi Naomi au fost luate direct de la şcoală, băieţii au fost luaţi de acasă, unde erau cu mama. Ziua următoare, din familie a fost luat şi bebeluşul de numai trei luni.

Intervenţia în forţă a autorităţilor norvegiene s-a realizat pe fondul legislaţiei foarte stricte din domeniul Protecţiei Copilului din Norvegia. Practic, totul a pornit de la un denunţ al directoarei de la şcoala la care învaţă fetele cele mai mari. Profesoa, care, în trecut, ar fi fost foarte categorică în a interzice uneia dintre fete să le cânte un cântecel creştin colegilor, a sesizat Servicul de Protecţie a Copilului (Barnevernet) cu privire la faptul că fetele au mărturisit că sunt disciplinate acasă, inclusiv prin corecţii fizice. Potrivit familiei, în descrierea părinţilor şi a fetelor, directoarea a arătat că părinţii sunt „foarte creştini”. Totodată, directoarea a subliniat că fetele sunt inteligente, îngrijite şi creative şi nu consideră că sunt supuse unor abuzuri fizice sau psihice, părinţii având nevoie doar de îndumarea Servicului de Protecţie a Copilului.

Copii familia Bodnariu

La sesizarea directoarei, Serviciul de Protecţie a Copilului a mers la şcoală şi le-a audiat pe fete, care au declarat că se întâmplă să ascundă de părinţi unele lucruri pe care le fac pentru a nu fi pedepsiţi „prin tras de ureche, palmă la fund, palmă peste ceafă, dar că nu le este frică de părinţi sau frică să meargă acasă”.  După preluarea copiilor, autorităţile norvegiene au plasat copiii în plasamentul unor familii. În primă fază, părinţilor le-a fost interzis să intre în contact cu copiii. Ulterior, autorităţile le-au permis părinţilor să îi vadă pe copiii cei mici două ore pe săptămână , iar pe bebeluşul care acum are patru luni, câte patru ore pe săptămână. Între timp, autorităţile norvegiene au declanşat procedurile pentru a-i da pe copii spre adopţie.

Familia Bodnariu acuză o serie de abuzuri ale Barnevernet (Serviciul de Protecţie a Copilului din Norvegia), instituţie care a fost reclamată în repetate rânduri pentru abuzurile sale, în special în familiile de imigranţi sau din familii mixte. Într-un comunicat transmis celor interesaţi de acest caz, familia Bodnariu arată şi abuzurile pe care consideră că le-au comis autorităţile norvegiene.

„Nu se cunoaşte dacă declaratiile copiilor au fost luate în prezenţa unui psiholog şi nici modul în care au fost luate acele declaraţii, în primă fază nefiind prezent şi un reprezentant/avocat al părinţilor pentru confirmarea respectării procedurii de audiere a minorilor, procedură care trebuie să se efectueze făra a se crea vreun traumatism psihoemoţional minorilor. Până la acea dată (n.r. data la care au fost preluaţi copiii), Marius şi Ruth Bodnariu nu au primit niciun avertisment din partea autorităţilor în care să fie atentionaţi de deficienţe în creşterea şi educarea propriilor copii. Nu s-a efectuat nicio anchetă socială şi nicio evaluare a impactului despărţirii copiilor de părinţi, precum şi impactul despărtirii fraţilor, prin aceasta încălcându-se interesul superior al copilului”, arată Daniel Bodnariu, fratele românului din Norvegia.

Copii familia Bodnariu

Potrivit lui Daniel Bodnariu, în acest moment, copiii sunt ţinuţi în trei familii diferite la distanţe de 3 – 5 ore de casa părintească. Redăm mai jos acuzele aduse de familia Bodnariu Serviciului de Protecţie a Copilului din Norvegia:

- încălcarea Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 20.11.1989, în special art.5, 8, 9, 14, 18, art.20 alin,3, si art. 30

- forţa extremă şi abuzivă a Barnevernet

- lipsa unei anchete sociale prealabile

- lipsa unei evaluări a impactului separării copiilor de părinţi şi a separării fraţilor prin plasarea în trei familii diferite

- lipsa de transparenţă

- interogatoriu fără translator şi fără avocat, încălcându-se astfel dreptul la apărare

- constrângerea de a nu contacta ambasada

- lipsa unor evidenţe de abuz fizic sau psihic asupra copiilor

- întârzierea întocmirii documentaţiei în limba română, aşa cum prevede legea

- mama nu-şi poate alăpta bebeluşul de 4 luni decât de două ori pe săptămână

- presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este abuziv cu ea şi că astfel işi va primi copiii

- ameninţări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-şi mai vadă copiii niciodată

- plasarea copiilor in orase diferite la distanta de 3,5 ore de casă, inclusiv a bebeluşului de trei luni care trebuie alăptat, deşi avocatul a găsit o locaţie în apropierea casei părinteşti

- manipularea copiilor prin întrebări direcţionate, pentru a da declaraţii prin care părinţii să fie incriminaţi

Denunţăm acţiunile abuzive, iraţionale şi inumane faţă de o familie normală, responabilă, care a asigurat un mediu propice creşterii celor 5 copii. Marius si Ruth sunt integraţi social, aducând un plus comunităţii din care fac parte, prin natura profesiei lor, fără să fii iniţiat sau produs vreodată acţiuni ce contravin moralităţii şi legii”, a mai arătat Daniel Bodnariu.

Drama lui Marius şi Ruth Bodnariu a mobilizat zeci de mii de români din ţară şi diaspora, care au semnat o petiţie de susţinere a familiei Bodnariu. Cazul a declanşat şi reacţii ale autorităţilor române, fiind sesizat Guvernul şi Preşedintele României. De asemenea, mai mulţi parlamentari români au reacţionat pe această temă sesizând inclusiv organisme internaţionale. Avocatul Poporului din România s-a autosesizat în acest caz şi a cerut clarificări, susţinând că în cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

În paralel cu demersurile oficiale s-au organizat proteste la ambasadele Norvegiei din Bucureşti, Chişinău şi Madrid, iar în cursul săptămânii viitoare sunt autorizate mitinguri împotriva Barnevernet şi pentru susţinerea familiei Bodnariu în Londra, Dublin, Roma, Frankfurt, Bratislava, Praga, Bruxelles, Haga şi Varşovia. Tot în 8 ianuarie este anunţat un protest de susţinere a familiei Bodnariu la ambasada Norvegiei din Washington D.C.  

familia bodnariu din norvegia

Presiunile publice pe cazul Bodnariu au determinat Ambasadei Norvegiei de la Bucureşti, să reacţioneze. Potrivit www.evz.ro, autorităţile norvegiene au arătat că nu pot divulga date cu privire la motivele pentru care s-a intervenit într-o anumită familie. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, legea prevede emiterea unui ordin de plasament „numai atunci când copilul a fost supus unei neglijenţe grave, maltratare sau abuz (...) iar plasarea unui copil în afara căminului familial, fără consimţământul părinţilor, este întotdeauna o măsură de ultimă instanţă”.

În tot acest timp, familia Bodnariu a petrecut sărbătorile fără cei cinci copii. În prima zi din 2016, Marius şi Ruth Bodnariu le-au transmis un mesaj celor care îi susţin. În ciuda dramei prin care trec cei doi părinţi, mesajul este unul optimist. „Dragii noştri, care va rugaţi, postiţ şi ne susţineti spre reîntregirea familiei nostre, dorim ca anul 2016 să fie într-adevar un an de jubileu în care captivii să fie eliberaţi şi să se întoarcă acasă. Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca nici unul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă. (2 Petru 3:9). Ne rugăm ca Domnul Isus să vă binecuvânteze şi să ne pregătească pentru venirea Lui, care acum este şi mai aproape. Prin harul Lui să-i fim martori până la marginile Pământului. Vă mulţumim în numele Domnului nostru Isus Hristos!”.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite