Politicianul, deasupra legilor şi psihiatriei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este ţara în care, din păcate, lucruri grave la cel mai înalt nivel sunt posibile, permise, tolerate şi nesancţionate. Consilierul de stat al prim-ministrului publică cu lejeritate pe pagina de socializare fişa medicală cu diagnosticul medical şi alte date confidenţiale ale unui cetăţean.

Nu e o informaţie nouă, a apărut la televiziunile (ştiţi voi care) încă din decembrie 2017. Nu e vorba de un diagnostic aflat de pe surse, nişte bănuieli, de o răfuială între doi duşmani, ci a fost postat documentul integral cu data, semnătura medicului etc. Şi o face într-o manieră extrem de batjocoritoare, calificând suferinţa psihică a unei persoane cu cuvântul „sandilău”.

În primul rând, este grav că un astfel de document, pe care doar medicul curant şi pacientul îl deţin, să ajungă în mâna unei terţe persoane şi aceasta să îl publice. Este grav şi nepermis faţă de orice persoană care la un moment dat în viaţă, în diferite circumstanţe, a avut nevoie şi a apelat la un consult de specialitate şi a primit un diagnostic. De fapt, e o jignire adusă la adresa tuturor persoanelor cu suferinţe psihice. Cine să se mai considere în siguranţă în ţara asta? Şi, mai mult, este o lezare a actului profesional medical, medicii din România sunt desconsideraţi, pentru că dovedeşte că o altă persoană (cu funcţie înaltă în stat) îşi permite astfel de gesturi. Păi, într-un stat care-şi respectă cetăţenii, în secunda doi ar fi fost demis. Am verificat numele autorului pe situl guvernului, l-am regăsit cu demnitatea de „consilier de stat”, la rubrica echipa prim-ministrului, funcţia aparţine Cancelariei Prim-Ministrului României. Cancelaria Prim-Ministrului îndeplineşte, printre altele, şi funcţia de reprezentare, prin care se asigură în numele statului sau al Guvernului României reprezentarea pe plan intern şi extern în domeniul său de activitate. Este o insultă la adresa instituţiei însăşi.

Profesioniştii din sănătatea publică, medicii, psihologii cunosc ce înseamnă pentru un pacient un diagnostic, cu câtă acurateţe, competenţă şi responsabilitate se stabileşte şi cu câtă grijă este protejat. Şi îşi asumă faptul că vor fi sancţionaţi dacă este divulgat. Codul Penal despre divulgarea secretului profesional prevede pedepsirea faptei: „Divulgarea, fără drept (fără consimţământul pacientului), a unor date (starea sănătăţii, boala de care suferă o persoană etc., n.n.) de către acel căruia i-au fost încredinţate (medic, asistentă etc., n.n.) sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei ori funcţiei dacă fapta este de natură a aduce prejudicii (materiale sau morale, n.n.) unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.“

Totodată, Legea drepturilor pacienţilor, cu privire la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului stabileşte că „Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar si după decesul acestuia“.

Vorba doamnei Sidonia Bogdan, „ce înseamnă să fii infractor? Să comiţi două ilegalităţi în decurs de o săptămână“. Parchetul General s-a sesizat în prima ilegalitate (cea cu protocoalele), să vedem ce se întâmplă în cea de acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite