Parada cârnaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mai puţin de 57 de echipe din România şi din Ungaria şi-au demonstrat măiestria în prepararea cârnaţilor. „Taurii“ din secuime şi-au adjudecat locul întâi. La competiţia desfăşurată ieri la Sfântu Gheorghe s-au epuizat 600 de kilograme de carne şi s-au preparat 855 de metri de cârnaţi. Totul în patru ore.

Festin culinar la Sfântu Gheorghe, unde 57 de echipe din Iaşi, Harghita, Covasna şi Ungaria s-au întrecut, ieri, în prepararea celor mai gustoşi cârnaţi. Mai întâi, participanţii şi-au făcut încălzirea cu un păhărel de pălincă, bere sau vin, apoi, pe mesele frumos decorate cu slănină, cârnaţi, ceapă sau pâine cu untură, şi-au pregătit ligheanele şi maşinile de tocat. După ce au primit fiecare câte 10 kilograme de carne şi 15 metri de membrană, echipele s-au pus pe treabă. Au avut la dispoziţie patru ore ca să prepare cei mai gustoşi cârnaţi, după reţete inedite. Aşa a apărut şi „Cârnaţu' preistoric", pregătit de o echipă de muzeografi.

Senatori şi poliţişti, la cârnaţi

„Ingredientele noastre sunt secrete. Avem cârnaţi de Cucuteni Ariuşd, preparaţi după o reţetă preistorică, cea mai veche din Europa de Est. Avem cârnaţi din Epoca Bronzului, cu ingrediente specifice Carpaţilor Răsăriteni. Avem şi strajă, formată dintr-un soldat roman şi un războinic dac, ce păzesc cârnaţii", a spus Dan Buzea, de 35 de ani, reprezentant al echipei Muzeului Carpaţilor Răsăriteni.

Atunci când eşti senator şi reprezinţi o comunitate trebuie să excelezi în toate. Aşa şi-au zis şi patru aleşi locali, care, sâmbătă, au format o echipă şi au preparat cârnaţi după o reţetă tradiţională secuiască. „Preparăm cârnaţi după o reţetă de-a bunicii mele. Chiar dacă ingredientele noastre sunt folosite şi de ceilalţi concurenţi, totul depinde de cantitate şi de condimente", a spus Gyerko Laszlo (45 de ani), senator de Harghita. 

Şi poliţiştii se pricep la gătit şi sâmbătă au „tras" cu puşca de cârnaţi, maşina specială de umplut membranele. Îmbrăcaţi în porturi populare din zona Zagon, membrii echipei Organizaţiei Internaţionale a Poliţiştilor au preparat cârnaţi tradiţionali cu chimen, după o reţetă secretă, de lângă care nu putea lipsi un păhărel de pălincă sau rachiu de chimen. „Toate sunt specifice zonei. Pe masa de lucru am încercat să construim o gospodărie ţărănească, am făcut o căsuţă din cârnaţi, am pus salam de urs, pâine cu untură şi boia şi caş de oaie", a spus Carmen Lambrino, de 39 de ani.

Mirosul de cârnaţi le-a încântat simţurile vizitatorilor, care au vrut să guste şi ei din bunătăţile expuse pe mesele participanţilor. „Am venit să mănânc, să beau şi îmi place să vin la acest festival, să văd şi eu cum se prepară cârnaţii", a spus Szekey Evita (60 de ani). „Taurii" din Sfântu Gheorghe au preparat cei mai buni cârnaţi. Aceasta a fost decizia juriului la finalul competiţiei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite