Pagina cititorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Florin Cadar are 26 de ani şi consilier imobiliar. „«Adevărul» vorbeşte despre oameni. Asta îmi place. Este foarte interesant să afli poveştile celor de lângă tine, şi ceea ce spun ei, ce cred ei cu adevărat", spune tânărul.

„Aflu poveşti foarte interesante"

El este şi un colecţionar al cărţilor apărute cu ziarul nostru. „Am colecţia «verde», ghidurile «National Geographic», operele lui Jules Verne, seria «Pictori celebri» şi «Muzeele Lumii». Am cumpărat chiar şi cărţi din colecţiile pentru copii, chiar dacă eu încă nu am, pentru că îmi place calitatea lor", dezvăluie tânărul. Revista „Forbes" este însă pentru Marius o importantă sursă de inspiraţie. „În «Forbes» poţi găsi lucruri foarte interesante, idei de afaceri din întreaga lume care se pot aplica şi la noi", mai spune Marius.

Regula jocului: avantaj-primire-serviciu

Sportul „alb", sportul cu „racheta", prilejuieşte nenumărate schimburi de metafore cu viaţa însăşi. Se ştie că în tenisul de câmp jucătorii „servesc" alternativ atunci când pun mingea în joc. Aici, pe acest teren, se obţin celebrii „aşi la serviciu", atunci când cel care „primeşte" nu apucă să aibă nicio reacţie la venirea mingii. Tenisul de câmp te poate împinge, nedorit, să-i „ridici mingea la fileu" adversarului, ceea ce se traduce printr-o minge aproape pierdută. În tenis nu există... „blat" - cineva trebuie să piardă, iar aici înfrângerea este acceptată cu demnitate.

În linii paralele, „sportul vieţii" cotidiene este acela de a avea şi mai apoi de a păstra un... serviciu. Doar într-un serviciu se poate ancora, în mod realist, traiul fiecărui individ, raţiunea fiecăruia de a exista. „Foamea te face să munceşti" - era o replică dintr-un film american, în care un ins - „outsider" socio-profesional - şi-a dat seama că nu mai poate nici măcar subzista, neprimind niciun fel de asistenţă socială (şi nici n-ar fi avut nevoie, de altfel). Vieţuirea biologică te obligă la primirea oricărui fel de... serviciu, fără mofturi.


Într-o lume tot mai mecanizată, automatizată, informatizată, în care chiar şi jucătorii de tenis se antrenează cu un robot, care vor mai putea fi slujbele viitorului?! Tehnologia trimite forţa vie de muncă pe tuşă. Einstein însuşi spune: „Drama societăţii umane este că tehnologia ne-a depăşit umanitatea din noi". Coborând însă pe terenuri mai concrete - despre persoana mea, de pildă, în calitate de angajat la stat (n-o spun cu prea multă cu mândrie) -, m-aş multumi să... „servesc" pe viitor chiar şi reconvertit în... „băiat de mingi". Pentru că ştiu că viaţa, teatrul, sportul nu oferă doar roluri principale...Nu toate mingile sunt aşi... Florin Nechiti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite