Pacient, la un an de la COVID-19: „Viaţa mea s-a axat mai mult pe înlăturarea efectelor bolii. Un an de supravieţuire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Toma a povestit pe Facebook despre efectele COVID, la un de al trecerea prin boală FOTO: Facebook/Ro Vaccinare
Gabriel Toma a povestit pe Facebook despre efectele COVID, la un de al trecerea prin boală FOTO: Facebook/Ro Vaccinare

Vedere deteriorată, oboseală, diabet insulino-dependent, probleme cardiace etc., toate acestea sunt efecte ale trecerii prin COVID-19 care persistă şi astăzi pentru un român care a povestit cu ce se confruntă încă, la un an de la externare.

Povestea lui Gabriel Toma, care a mărturisit că şi astăzi urmează terapii de recuperare, a fost preluată pe contul Ro-Vaccinare. Bărbatul mărturiseşte că s-a împlinit un an de la externare, acest an fiind unul de luptă. „Un an în care viaţa mea s-a desfăşurat axată mai mult pe înlăturarea efectelor bolii decât pe a trăi. Un an de supravieţuire...“, spune bărbatul.

Efectele COVID-19, în cazul său, au fost: vedere deteriorată; oboseală; dureri ale picioarelor de la genunchi în jos şi amorţirea labelor picioarelor; probleme cardiace; diabet insulino-dependent. În încercarea de a găsi remedii pentru toate aceste probleme, Gabriel Toma spune că a făcut kinetoterapie, balneoterapie, tratamente galvanice etc.. Pe listă sunt însă şi altele, la care urmează să apeleze.

„Voi încerca oxigenoterapie, dar e nevoie de bani, mulţi bani“

„Oboseala am reuşit să o înlătur cu kinetoterapie, după o evaluare profesionistă într-un cabinet de medicină sportivă cu specialişti foarte buni. Plus un supliment numit Sarcodyn. De unde nu mă puteam ridica de pe marginea patului, să desfac o sticlă de apă de 0,5 litri, acum pe la 10 kilometri mers pe jos încep să mă resimt. Pot vâsli fără probleme segmente de doi kilometri, cu un ritm susţinut, ceea ce nu reuşesc mulţi oameni sănătoşi. Mişcarea este foarte importantă, exerciţiile specifice făcute în urma evaluării, programul cu un instructor de calitate“, a mărturisit Gabriel Toma. Nu au trecut, în schimb, durerile de picioare şi amorţelile.

„Am încercat balneoterapie, tratamente galvanice, lasere, etc... Nimic. Exact la fel sunt... Voi încerca oxigenoterapie, dar pentru asta sunt necesari bani, mulţi bani. Trebuie să mă pregătesc. Problemele cardiace sunt sub control, am avut un episod de fibrilaţii paroxistice, iau medicaţie, este în regulă“, a detaliat Toma.

„Sper să scap de insulină în scurt timp“

Deşi nevoia de insulină administrată injectabil s-a redus, şi aici mai e mult de luptă. „Când am ieşit din spital făceam trei injecţii de insulină rapidă după mesele zilei, 8-10 unităţi. Înainte de somn făceam o insulină lentă de 48 de unităţi. Am reuşit să recuperez mult. Acum iau două comprimate de Glucophage pe zi, plus 15 unităţi de insulină lentă înainte de somn. Sper să scap de insulină în scurt timp...“, a mai spus Gabriel Toma, la finalul „raportului“ la un an de la externare.

„După părerea mea, cea mai bună abordare împotriva virusului şi bolii sale este vaccinarea. Să rişti din încăpăţânare să ajungi în situaţia în care am ajuns eu într-o vreme în care nu exista vaccin, acum că există variante perfecţionate, este stupid. Sănătate!” , a încheiat Gabriel Toma.

În sutele de comentarii şi alţi români trecuţi prin boala COVID-19 au mărturisit că încă se confruntă cu multe dintre efectele descrise mai sus.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Varianta Omicron prezintă un risc de cinci ori mai mare de reinfectare şi nu este mai blândă ca Delta STUDIU

Patru ţări în care numărul de infectări cu varianta Omicron de coronavirus a atins cifre-record. Danemarca vrea să reintroducă restricţii
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite