UPDATE Pachetul de servicii medicale de bază ar putea fi adoptat pe 1 noiembrie 2013. Asociaţia Pacienţilor: Suntem de acord cu acest pachet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pachetul de servicii medicale de bază ar putea intra în vigoare pe 1 noiembrie 2013, dat fiind faptul că procesul de consultare publică se va încheia până pe 25 octombrie. Aşa a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, deşi în urmă cu aproximativ două săptămâni anticipase că pachetul va fi adoptat abia în februarie 2014.

UPDATE În opinia secretarului de stat Adrian Pană, chiar dacă bugetul sănătăţii va fi majorat, el va fi ineficient în condiţiile în care resursele financiare nu vor fi utilizate cu eficacitate.

„Indiferent că finanţarea sistemului de sănătate se dublează, această ineficienţă va rămâne. Soluţia în care aşezi componentele sistemului oferind acces cât mai larg la nivele de bază este ceea ce îşi doreşte pachetul de servicii de bază să se statueze”, a explicat Pană.

Acesta a punctat că ambulatoriul, aşa cum este construit astăzi, nu este atractiv nici pentru pacient, nici pentru medic.

„Pentru medic nu este atractiv financiar, este împovărător administrativ, iar pentru pacient nu este convenabil pentru că, din păcate, episodul de îngrijire nu se finalizează o dată sau de două ori. Pacientul merge de cele mai multe ori pentru că fie nu sunt suficiente fonduri, fie nu a fost îndreptat unde trebuie şi atunci el face un traseu care durează foarte mult”, a completat secretarul de stat.

UPDATE Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi salută pachetul de servicii medicale de bază lansat de Ministerul Sănătăţii, precizând însă că aşteaptă să fie consultaţi la elaborarea normelor de aplicare şi a protocoalelor terapeutice.

„Suntem de acord cu acest pachet, pentru că nu ar trebui să ne furăm singuri căciula. La pachetul actual avem de toate, şi de fapt nu avem nimic. În rural ar trebui să asigurăm asistenţă medicală, pentru că numai aşa putem degreva spitalele de internări interminabile”, a declarat  Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

La rândul său, Iulian Petre, directorul executiv UNOPA, a spus că este nevoie ca experţii să vină şi să spună pacienţilor ce le oferă şi ce nu le oferă pachetul de bază.

„Noi vom solicita să fie cât mai cuprinzător şi să nu ne lase descoperiţi în faţa unei probleme de sănătate. La orice schimbare se produce un mic sau un mare haos. A fost vorba de achiziţii centralizate, ele au produs haos pe programul HIV. Medicii şi spitalele s-au adaptat greu, din cauza nepregătirii paşilor. Sunt patologii pentru care zona de ambulatoriu nu este foarte dezvoltată. Cum va fi ea acoperită? S-a spus că pachetul este garantat la un standard de calitate. Cine şi cum garantează şi care sunt sancţiunile pentru cei care nu respectă acest pachet de bază?”, a spus Iulian Petre.


„În 20 — 25 octombrie vom închide dezbaterea publică şi în jurul datei de 1 noiembrie să-l adoptăm ca, după aceea, să pregătim sistemul ca acesta să aibă documentele necesare, informaţiile necesare, astfel încât aplicarea să se facă fără distorsiuni. De la 1 februarie am vrea să înceapă să producă efecte”, a explicat ministrul.

Acesta a mai punctat că în următoarele două - trei luni ar fi utile întâlniri la care să participe medicii şi asociaţiile de profil, astfel încât la 1 februarie 2014 toţi factorii implicaţi în actul medical să ştie în ce constă aplicarea pachetului.

Potrivit acestuia, ar trebui schimbat şi sistemul managerial. „Dacă pachetul de bază va trece după 1 noiembrie ca fiind aprobat, vom ieşi şi cu pachetul suplimentar pentru dezbatere”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Prevenţie, programe naţionale şi urgenţă - pentru neasiguraţi

Pe 10 octombrie, Nicolăescu susţine că pachetul de bază de care vor beneficia şi cetăţenii neasiguraţi include doar prevenţia, serviciile aferente programelor naţionale şi cele de urgenţă, asiguraţii beneficiind de servicii suplimentare.

„Pachetul de bază se va asigura pentru toate categoriile de cetăţeni, şi asiguraţi, şi neasiguraţi, doar pe câteva elemente: pe prevenţie, pe programe naţionale şi pentru urgenţă”, a declarat Nicolăescu, explicând că aceste prevederi sunt incluse în programul de guvernare.
 
Cetăţenii asiguraţi vor beneficia şi de alte servicii, „pentru că ei sunt plătitorii de asigurări de sănătate”, a adăugat Nicolăescu.

Pachetul de bază, o nebuloasă pentru pacienţi

Concret, începând cu 2014, asistenţa medicală se va acorda prin pachetul de bază, pachetul de programe naţionale, dar şi prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost, în schimb, definitivat. Dimensionat în funcţie de bugetul Sănătăţii, şi aşa redus, pachetul de bază nu aduce veşti bune pentru românii de rând, care vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru serviciile extra, care nu sunt decontate de statul român.

„Cu noul pachet de servicii medicale, aşa cum este construit, se vor asigura serviciile medicale incluse pentru toată luna şi pentru toţi cei care au dreptul. Nu doctorul hotărăşte. Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate şi prelucrate de specialişti. Am lucrat cu elita medicinei româneşti, profesori universitari, academicieni”, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.

Asociaţiile de pacienţi sprijină pachetul de bază

Asociaţiile de pacienţi şi Ministerul Sănătăţii au semnat, totuşi, o declaraţie de sprijinire a pachetului de servicii medicale de bază prin care se angajează să promoveze şi să explice necesitatea acestuia pentru funcţionarea sistemului sanitar şi respectarea drepturilor pacienţilor.

„Susţinem necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de bază, menit să consfinţească drepturile pacientului român. În consens cu ideea că pacientul se află în centrul sistemului, iar adoptarea unor decizii strategice privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar poate reduce risipa banilor publici şi îmbunătăţi accesul la servicii medicale de calitate al cetăţenilor, ne angajăm la definitivarea acestui proiect de act normativ, prin consultări continue, idei şi propuneri de îmbunătăţire”, se arată în declaraţia comună semnată de minister şi asociaţii.

Pachetul de bază vizează medicia primară, de ambulatoriu şi de spital

Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. În aceste condiţii, în pachetul de bază vor figura acele afecţiuni pentru care, prin serviciile prespitaliceşti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

„Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării”, au subliniat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite