Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă inegalitatea accesului la vaccinurile împotriva COVID-19, pe care o numeşte „grotescă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS  Sursă foto: EPA-EFE
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS  Sursă foto: EPA-EFE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) denunţă diferenţa de acces la vaccinurile anti-COVID-19 dintre ţările bogate şi cele sărace. Inegalitatea „se extinde“ şi devine „grotescă“, a declarat luni, 22 martie, directorul general al organizaţiei.

„În ianuarie, am declarat că lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a asigura o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-COVID. Avem mijloacele necesare pentru a evita acest eşec, dar este şocant cât de puţin a fost făcut pentru a preveni acest lucru“, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o conferinţă de presă, potrivit HotNews.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat, duminică, 21 martie, că Uniunea Europeană nu-şi permite deocamdată să le doneze ţărilor mai sărace vaccinuri împotriva COVID-19.

„Există o presiune destul de mare asupra statelor membre să obţină vaccinuri pentru ele însele“, a afirmat aceasta.

A subliniat, însă, sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană iniţiativei COVAX, pe care o coordonează OMS, ca să accesibilizeze vaccinurile în ţările mai sărace. „UE a investit 2.2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări“, a precizat von der Leyen. Blocul comunitar va furniza direct vaccinuri altor state „doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE“, a mai declarat von der Leyen.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite