O clădire a Arhiepiscopiei Bucureştilor va fi renovată cu zeci de milioane de lei. Cu câţi bani va contribui statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de Arhivă
Imagine de Arhivă

O clădire a Arhiepiscopiei Bucureştilor, Palatul Nifon, va fi restaurată cu numai puţin de 56 milioane de lei. Banii vin în proporţie de 99% de la Ministerul Dezvoltării, doar 1% reprezentând contribuţia Bisericii Ortodoxe. Cel puţin aşa arată un proiect de hotârăre de guvern.


Beneficiarul, adică Arhiepiscopia Bucureştilor, doreşte ca prin consolidarea, restaurarea şi refuncţionalizarea spaţiilor acestui monument istoric să organizeze înfiinţarea Centrului Educaţional şi Social Pastoral „Nifon Mitropolitul“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

„Imobilul este datat de la sfârşitul secolului XIX şi este înscris în lista monumentelor istorice actualizată în anul 2015, la poziţia 854, sub denumirea «Aşezămintele Nifon». Starea de deteriorare a acestuia este foarte accentuată. S-a constatat existenţa  unui pericol iminent de  prăbuşire a planşeului peste etaj, pereţii au pierdut în integralitate tencuiala, tencuielile prezentând degradări importante datorită infiltraţiilor prin acoperiş“, mai prevede documentul.

Potrivit aceleiaşi surse, centrul „Nifon Mitropolitul“ va cuprinde  săli de curs, bibliotecă, cantină, sală de lectură spaţii pentru expoziţii şi conferinţe. De asemenea, în interiorul clădirii se vor organiza diferite activităţi pentru copii care prezintă risc de abandon şcolar sau un potenţial risc infracţional, dar şi pentru cei supradotaţi care provin din familii sărace.

Totodată, Arhiepiscopia Bucureştilor promite că pentru tinerii care nu au o calificare profesională „se vor organiza cursuri de calificare pentru învăţarea unei meserii şi încercarea integrării in activitate în parteneriate cu alete fundaţii şi/sau cu inspectoratele şcolare“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite