Moment penibil în istoria Poliţiei Române

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii Poliţiei Române au reuşit performanţa să producă un nou moment penibil. O circulară adresată Poliţiei Rutiere permite secretizarea imaginilor filmate de radare. Ordinul vine după publicarea înregistrărilor cu maşina prefectului de Timiş care goneşte nebuneşte, încălcând grosolan legea.

Întregul incident, completat acum cu această decizie, este unul dintre cele mai penibile momente din istoria Poliţiei Române. Reacţia celor care conduc acum instituţia, în faţa cazului prefectului şmecher în trafic, este siderantă şi penibilă în acelaşi timp.

După ce au fost făcute publice imaginile cu maşina Guvernului depăşind ilegal, conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române a emis un ordin care blochează difuzarea imaginilor înregistrate de aparatele radar. Justificarea este că se poate leza demnitatea şoferilor. O justificare puerilă, emisă după ce ani de zile Poliţie Română a construit campanii de imagine prin difuzarea înregistrărilor cu şoferii şmecheri din trafic.

Când această practică a afectat un oficial guvernamental, brusc, şefii Poliţiei Române au început să aibă îngrijorări avocăţeşti. Reacţia este penibilă din mai multe motive, produce efecte foarte grave şi ne arată cât de umili sunt chestorii în faţa politicienilor aflaţi la guvernare.

Poliţia Română a umplut ecranele
televizoarelor, ani de zile, cu imagini din cele mai brutale, în care sunt daţi cu capul de podea tot felul de suspecţi, după ce mascaţii sparg uşile locuinţelor lor. Aproape orice acţiune importantă a Poliţiei Rutiere a fost urmată de difuzarea imaginilor cu indivizii care au încălcat legea, fără ca vreun chestor să fie bântuit de remuşcări sau să nu dormă noaptea de grija drepturilor civile ale suspecţilor.

În clipa în care această cutumă a afectat doi demnitari importanţi, Poliţia Română şi-a schimbat brusc strategia. Demnitarii sunt Prefectul de Timiş Mircea Băcală şi deputatul PDL de Timiş Alin Popoviciu. Cei doi se aflau în maşina Prefecturii Timiş, care circula nebuneşte, depăşind pe linia continuă dublă, într-o curbă periculoasă. Momentul a fost surprins de un echipaj radar al Poliţiei Rutiere Timiş. Şoferul prefectului nu a oprit la semnalele poliţiştilor şi agenţii au plecat în urmărire.

După ce bolidul guvernamental a fost oprit, a început un şir de evenimente care ne arată că povestea cu statul de drept este o gogoriţă pentru publicul naiv. În fapt, România este un stat cu două categorii de cetăţeni: fraierii taxaţi de autorităţi cu orice ocazie sub principiul "Dura lex, sed lex" şi şmecherii imuni la lege. În ultima categorie nu sunt doar demnitarii, ei stau la braţ cu infractorii posesori de palate luxoase, cu interlopii adunaţi în clanuri şi cu escrocii financiari care se îmbogăţesc din afaceri cu statul.

Dacă maşina oprită de cei doi agenţi de poliţie era a unui „fraier"se întâmplau, cu certitudine, următoarele lucruri: amendă cu puncte de penalizare, reţinerea permisului de conducere şi mediatizarea imediată a imaginilor filmate de radar alături de un comunicat de presă în care Poliţia Rutieră ne spunea cum aplică legea cu stricteţe. Este o procedură standard de când au fost dotate radarele cu camere video.

Pentru că în maşină se aflau doi şmecheri, s-au întâmplat cu totul alte lucruri. Unele ne arată cum ţin politicienii Poliţia sub papuc. Altele ne expun lipsa de profesionalism a poliţiştilor, dar şi încălcarea mai gravă a legii pentru acoperirea unor fapte mărunte, comise la cererea unor demnitari.

În primul rând, agenţii nu au întocmit la faţa locului un proces-verbal, aşa cum le cerea legea. De ce nu au făcut asta ştiu numai ei, prefectul, deputatul PDL şi şeful Poliţiei Timiş. Cert este că legea le impunea agenţilor de poliţie să încheie un proces-verbal în care să consemneze întreaga poveste.

Dacă s-a traficat influenţă pentru blocarea unei proceduri legale nu vom afla probabil niciodată.

Incidentul nu a fost prezentat în buletinul de presă al zilei, deşi aceasta era procedura standard. Dacă cineva a comis un abuz, impuntând nerespectarea procedurii pentru a proteja pe cei doi demnitari, de asemenea, nu vom afla niciodată.

Ştim însă că cei doi agenţi care l-au oprit pe prefect au fost şicanaţi mai mult timp. Liderii de sindicat care îi apără acum spun că celor doi li s-a cerut chiar să demisioneze. Totul pentru că au deranjat un prefect şi un deputat. La două zile după ce a izbucnit scandalul, Poliţia Rutieră a prezentat public imaginile cu maşina prefecturii, pentru că deputatul Alin Popoviciu susţinea că autoturismul guvernamental circula într-o coloană oficială.

Publicul a constatat astfel că parlamentarul a minţit cu tupeu, că nu exista nicio coloană oficială, că maşina în care se afla acesta a încălcat grav legislaţia rutieră şi că s-a produs o situaţie foarte periculoasă în trafic.

După ce imaginile au fost prezentate publicului, cu o întârziere de nouă zile faţă de procedura standard, IGPR a dispus un control în Timiş. Controlul nu a lămurit până acum de ce nu s-a încheiat procesul-verbal la faţa locului, nici de ce a ascuns Poliţia Timiş incidentul şi nici ce rol a jucat şeful inspectoratului judeţean. A fost urmat însă de o decizie stupefiantă.

Astăzi s-a aflat şefii Poliţiei Române au interzis Poliţiei Rutiere să mai prezinte imagini filmate de aparatele radar, fără acordul şefului poliţiei judeţene. Informaţia a fost confirmată oficial de comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere. Comisarul Diniţă nu a comentat cele hotărâte de şefii lui şi a trimis reporterul către biroul de presă. Cei de aici refuză de trei ore să ofere un punct de vedere oficial.

Decizia încalcă grav principiile Legii 544 din 2001 care stabileşte că informaţiile privind încălcarea legii sunt de interes public şi instituţiile au obligaţia să le prezinte. Imaginile filmate de aparatele radar intră în această categorie. Incidentul este cu atât mai grav cu cât lasă la aprecierea subiectivă a unui şef de inspectorat aplicarea legii. Astfel, atunci când îi protejează pe şmecheri, şefii inspectoratelor vor avea o justificare pentru abuzul comis.

Pe ce criterii va decide şeful de inspectorat? Cei proşti şi speriaţi vor refuza să aprobe orice difuzare, ceea ce echivalează cu blocarea aplicării Legii 544? Cei corupţi vor folosi acest ordin pentru a proteja politicieni, demnitari, infractori?

Cei inteligenţi şi oneşti se vor transforma în judecători, pentru a decide ce primează: imaginea contravenientului sau interesul public al respectării legii? Dacă decid difuzarea riscă să fie daţi în judecată de contravenienţi? Dacă refuză riscă să fie acuzaţi de încălcarea abuzivă a Legii 544?

Ce credeţi va decide într-un nou caz similar comisarul Gheorghe Popescu, şeful Poliţiei Timiş, individ filmat în trecut în timp ce trece pe roşu şi încalcă legea rutieră în alte moduri? Personaj care nici până acum nu a explicat de ce nu s-a întocmit un proces-verbal la faţa locului şi nici de ce nu a ajuns incidentul în buletinul uzual de presă.

Această situaţie te face să crezi cu convingere că Poliţia Română este condusă de nişte indivizi care nu au nicio legătură cu mentalitatea de poliţist într-un stat de drept. Par toţi nişte lachei ai politicienilor, sub care colcăie incompetenţa şi corupţia.

Înţelegând bine mentalitatea
celor care conduc acum Poliţia Română şi privind întregul sistem judiciar prin prisma acestei mentalităţi, pricepem foarte uşor cum a ajuns România un stat aproape bananier controlat de clanuri interlope, triburi analfabete şi escroci de tot felul.


Update, ora 14.50
: Christian Ciocan a declarat reporterilor Adevarul că imaginile filmate de radare vor fi făcute publice dar "cu respectarea Legii privind protec'ia datelor cu caracter personal şi a procedurilor în vigoare". Acesta nu a identificat şi explicat "procedurile" şi nici  nu a explicat care este situaţia legată de ordinul confirmat de şeful Poliţiei Rutiere.

Citiţi mâine în Adevărul alte detalii foarte interesante despre ordinul semnat de şefii Poliţiei Române!


Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:

Bastoane pentru Piaţa Universităţii, răbdare pentru clanurile din Caracal

Cum, cu cine şi pentru ce sume lucrează mafia din Justiţie

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri

Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat



Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite