Mobilizare tardivă a autorităţilor din ţară, după incendiul din Club Colectiv: controale pe bandă rulantă, baluri ale bobocilor amânate, localuri închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti, în care 32 de tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 130 sunt grav răniţi, mai multe cluburi din ţară au decis să-şi suspende temporar activitatea până la obţinerea avizelor necesare sau până la realizarea unor lucrări de renovare, asftel încât viaţa clienţilor să nu fie pusă în pericol.

Andrei Şoşa, proprietarul clubului Expirat din Capitală, a postat luni un mesaj pe Facebook în care anunţă închiderea localului, întrucât, în ultimii 12 ani a pus viaţa a mii de oameni în pericol şi nu-şi mai poate asuma vieţi.

Într-un mesaj-spovedanie postat pe pagina sa de Facebook, Şoşa admite că a pus viaţa clienţilor în pericol, că este prieten cu unul dintre patronii de la Colectiv, care „o să facă mulţi ani de puşcărie“, astfel că „ar fi trebuit să mă ia şi pe mine“.

Într-un final, vorbeşte despre faptul că nimeni nu îşi asumă responsabilităţi, punându-se în capul listei, despre neconştientizarea conceptului de demisie de onoare, care „nu implică asumarea vinovăţiei, ci asumarea unui sistem în care eşti şi care nu funcţionează cum trebuie“.

Patronul clubului Expirat se întreabă ce a făcut statul cu taxele plătite de el, arată că localul a funcţionat timp de 14 ani cu declaraţie pe propria răspundere, ani în care nimeni nu „l-a tras de urechi“, dar şi cum decurge obţinerea unei autorizaţii de la Primărie, un proces îndelungat şi birocratic. Şoşa susţine că, din păcate, statul este duşmajul „de clasă“ am oricărui mic sau mediu comeriant, deşi ar trebui să fie partener.

Şi clubul Hangover din Bucureşti îşi suspendă temporar activitatea, în urma tragediei de la Colectiv. Într-un mesaj postat pe Facebook, reprezentanţii Hangover arată că, deşi clubul este dotat cu extinctoare (lemn, metal), hidrant interior, două ieşiri, ventilator de evacuare fum separat de instalaţia de ventilaţie, a făcut luni o solicitare oficială către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în vederea clarificării informaţiilor privind toate dotările necesare pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă. „Până la obţinerea răspunsului în scris din partea IGSU şi alinierea la normele şi standardele prezente şi viitoare pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, Hangover Club îşi suspendă activitatea. Vom reveni cu informaţii noi de îndată ce le vom avea“, se arată în mesajul celor de la Hangover. (Adina Vlad)

Iaşi. Două cluburi şi-au suspendat activitatea

Tragedia petrecută în Clubul Colectiv din Bucureşti i-a determinat pe reprezentanţii unor baruri din Iaşi să-şi suspende activitatea. Cluburile şi-au amânat evenimentele programate pentru modernizări şi reamenajări.

În urma tragediei petrecute în Clubul Colectiv din capitală, două localuri din Iaşi şi-au anunţat clienţii că îşi suspendă activitatea, temporar. Cele două baruri, „La Bază” şi „Legend”, au precizat pe Faceebook că se închid, momentan, pentru reamenajare şi modernizare, astfel încât dotările lor să ofere siguranţă clienţilor. Primul dintre localuri se află în zona Cub, de pe strada Ştefan cel Mare, acolo unde, la subsol, se regăsesc mai multe cluburi frecventate de ieşeni.

Potrivit „mărturiei” de pe Facebook, barul „La Bază” nu are autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în schimb are aviz pentru modificările necesare pentru a preveni şi minimaliza riscul. „Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obţinem autorizaţia de construcţie, dosar depus dar ce s-a întins enorm de mult timp, mai mult de un an”, au precizat reprezentanţii barului. Aceştia au mai adăugat că deşi au două ieşiri separate şi stingătoare „considerăm că am fost ignoranţi şi în consecinţă iresponsabili”, motiv pentru care au decis anularea evenimentelor viitoare.

Celălalt bar, „Legend”, se află în zona Palas Mall şi a fost închis pentru a oferi „un spaţiu mai sigur şi mai confortabil” pentru clienţi. În acest timp, reprezentanţii barului vor verifica sistemele de siguranţă şi se vor ocupa de modificarea acestuia. Potrivit municipalităţii, până astăzi la ora 13.00, inspectorii locali au verificat 44 de baruri şi cluburi. Direcţia de Sănătate Publică a precizat că inspectorii verifică aplicarea Legii 349/2002, privind fumatul în spaţiile publice. De asemenea, inspectorii urmăresc aplicare hotărârii 355/2007, a ordinului 1225/203 şi a ordinului 119/2014, privind disconfortul fonic în vecinătatea barurilor. (Iulia Ciuhu)
 

Braşov. Încep controalele

Pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată, Primăria Braşov şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au anunţat că vor începe, de astăzi, controale la unităţile de alimentaţie pubică din Braşov.

Noi am început evaluarea autorizaţiilor şi avizelor emise de serviciile primăriei cu atribuţii în acest sens, iar de marţi, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, vom verifica pe raza municipiului toate aceste unităţi de alimentaţie publică, cu potenţial de risc pentru persoane. Pentru ca acestea să funcţioneze, există o procedură de avizare pe care primăria o respectă, dar noi avizăm documentele pe care le primim. Probabil că mai sunt astfel de unităţi care nu au avizele pentru a funcţiona conform legislaţiei în vigoare”, a declarat viceprimarul Braşovului, Ciprian Bucur. Întrebat dacă controalele vor viza şi Poiana Braşov, viceprimarul a precizat că şi staţiunea aparţine de municipiul reşedinţă, deci şi aici vor fi controale.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, col. Stelian Rechiţean, a confirmat că începând de marţi se va alătura reprezentanţilor primăriei pentru controalele care urmează a se efectua în municipiul reşedinţă.

În ultimele nouă luni au fost organizate peste 20 de acţiuni de control ale inspectorilor de la Protecţia Consumatorului în domeniul firmelor din Braşov care au discoteci şi baruri. Au fost aplicate sancţiuni de aproximativ 45.000 lei şi au existat şi dsecizii de suspendări parţiale de activitate a unora dintre aceşti agenţi economici (de exemplu, a fost suspendată funcţionarea doar a sectorului de alimentaţie – bucătăria).

„Principalele nereguli sunt lipsa parţială a elementelor de identificare, lipsa informaţiilor referitoare la preţuri, nu s-a făcut verificarea metrologică a vaselor volumetrice utilizate, nerespectarea orarului de funcţionare, lipsa substanţelor pentru dezinfectarea veselei; fumatul în spaţiul public închis, nivelul ridicat al zgomotului şi lipsa sau precaritatea sistemului de ventilaţie. Practic, aproape în toate localurile nu este respectată Legea 349/2002 – legea fumatului. Am făcut notificări, am dat avertizari şi consiliere pentru intrarea în legalitate. Celor care nu s-au conformat am ajuns la sanţiuni, pentru că nu au scuze că nu au ştiut ce trebuie să facă”, ne-a declarat comsiarul şef regional de la Protecţia Consumatorului Braşov, Sorin Susanu. (Sebastian Dan)
 

Cluj. Transformări în viaţa mondenă a centrului universitar

Boiler Club, unul din cele mai cunoscute spaţii dedicate muzicii electronice din Cluj, anunţă mutarea petrecerilor şi evenimentelor programate în perioada următoare, timp în care în club va avea loc un audit al măsurilor de siguranţă existente, în special cele cu privire la prevenirea incendiilor. „Am decis să îi invităm pe reprezentanţii autorităţilor de profil ca, împreună cu personalul nostru, să evalueze măsurile de prevenire şi combatere a incendiilor existente în club şi să sugereze îmbunătăţiri, fiindcă, dincolo de avize şi autorizaţii, chiar dincolo de măsurile pe care singuri le-am luat, ştim că întotdeauna este loc de mai bine”, spune Teodor Negrea, managerul clubului. Decizia a fost luată cu toate că Boiler Club este autorizat şi încadrat la cel mai mic nivel de risc în privinţa incendiilor.

Evenimentele ce vor fi mutate sunt concertul State of Mind din 7 noiembrie; setul DJ-ul britanic SYNKRO (Joe McBride) din 13 noiembrie; şi prezentarea în premieră pentru România a albumului „Butterfly Effect” al lui DJ KRUSH (Japonia) din 20 noiembrie.

Douăsprezece localuri din Cluj-Napoca au fost sancţionate de Primărie în 2015 pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare, în condiţiile în care în oraş sunt autorizaţi 688 de agenţi economici ce desfăşoară activităţi de alimentaţie publică. Administratorii unui singur club din oraş au decis să-şi mute evenimentele într-un alt loc până la realizarea unui audit de siguranţă.

În Cluj-Napoca sunt autorizaţi 688 de agenţi economici ce desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (restaurant şi bar). Biroul de presă al Primăriei a trimis o listă cu 12 localuri cu activitate de cafe-bar/restaurant sancţionate, în 2015, pentru lipsa acordului de funcţionare şi aprobare de orar: La Ţevi, Casa Tauffer, Submarine Pub, Janis, Che Guevara Social Club, Junkyard Pub, Diesel, La Cizmărie Events, Marcastar Srl (club Litoral), My Way, Nistrip Plus, Remado Club (clubul de noapte Puff) . Majoritatea localurilor au contestat sancţiunile la Judecătorie, fapt care suspendă atât amenda, cât şi decizia de suspendare a actvităţii firmei, conform OG 99/2000. Astfel, pe durata procesului, care ajunge şi până la doi ani, localurile respective funcţionează în continuare. „Chiar dacă pierzi procesul, amenda e nesemnificativă şi în trei zile poţi înfiinţa altă firmă şi să funcţionezi în continuare”, au declarat sub protecţia anonimatului surse din Primărie.

Totuşi, localurile sancţionate de Primărie nu au autorizaţie din diferite cauze, dosarul pentru aviz necesitând 14 acte. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu a reuşit să trimită de luni dimineaţa şi până marţi după-masă o listă cu localurile care nu au aviz de funcţionare privind securitatea la incendii. Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan a convocat o şedinţa cu instituţiile cu atribuţii de control din teritoriu, instituţii din MAI, dar şi Primăria Cluj-Napoca, în vederea demarării unor verificării ale locaţiilor care găzduiesc evenimente publice. (Remus Florescu)

Galaţi. Interdicţii la Balurile Bobocilor

Tragedia din Clubul Colectiv din Bucureşti produce noi efecte. După ce instituţiile de control din judeţul Galaţi au anunţat că vor face descinderi la absolut toate locaţiile unde se organizează evenimente cu publicul, a venit rândul Inspectoratului Judeţean Şcolar să dispună măsuri radicale.

Profesoara Mioara Enache, inspector general şcolar la Galaţi, a declarat că a trimis o adresă în toate unităţile de învăţământ prin care li se aduce la cunoştinţă cadrelor didactice că nu au voie să se implice în organizarea de petreceri şi baluri ale bobocilor în cluburi.

De altfel, interdicţia există încă din 2008, după ce o elevă de 16 ani din Galaţi a luat foc şi a ajuns la Urgenţe în urma unui concurs de „fire painting” organizat la un astfel de bal, însă în ultimii ani lucrurile deveniseră ceva mai relaxate.

„Profesorii nu au voie să se implice în organizarea de astfel de evenimente în afara unităţilor de învăţământ. Dacă părinţi şi consiliul elevilor vor să organizeze aşa ceva nu le putem interzice, dar nu este admisă implicarea profesorilor”, susţine profesoara Mioara Enache.

În luna noiembrie erau programate la Galaţi încă şase baluri ale bobocilor, despre care nu este foarte clar ce se va întâmpla din noua perspectivă a lucrurilor. (Costel Crângan)

Brăila. Localurile, controlate de echipe mixte

Autorităţile brăilene au declanşat, marţi, 3 noiembrie, o amplă acţiune de control care vizează clubirile, discotecile, saloanele de nunţi, pub-urile din municipiu şi judeţ. Operaţiunea vine ca urmare a tragediei petrecute la clubul Colectiv din Capitală şi urmăreşte situaţia autorizărilor locaţiilor respective.

Controalele sunt făcute din echipe mixte ale Poliţiei, Jandarmeriei, ISU şi Poliţiei Locale. Fiecare instituţie va acţiona în baza competenţelor stabilite prin lege. Astfel, Poliţia Locală va verifica dacă locaţiile în cauză sunt în regulă cu autorizaţiile de construcţie şi autorizaţiile de funcţionare. La rândul lor, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila vor urmări dacă unităţile verificate au fost avizate şi/sau autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu.

Ofiţerul de relaţii publice al ISU „Dunărea” Brăila, lt. col. Stoian Ştefan, informează că, în perioada ianuarie – octombrie, s-au mai făcut controale tematice, în colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria, la discoteci şi cluburi din municipiu şi judeţ, fiind aplicate 12 sancţiuni, în valoare totală de 9.000 lei. Amenzile au fost date pentru nereguli precum lipsa dotărilor necesare intervenţiilor în situaţii de urgenţă - cum ar fi banalele extinctoare -, deficienţe tehnice - prize, aparate electrice defecte - sau nerespectarea unor reguli de bază privind prevenirea incendiilor.

Problemele cele mai mari au fost depistate în mediul rural, unde s-au întâlnit cele mai multe nereguli. S-au descoperit, de exemplu, discoteci care funcţionau în clădirea căminului cultural din sat, unde încălzirea pe timpul iernii se făcea cu sobe metalice situate foarte aproape de scenele confecţionate din lemn. Amenzile aplicate s-au situat între 500 şi 3.000 lei.

În total, există 25 de locaţii gen cluburi, discoteci sau pub-uri, dintre care 12 sunt situate în mediul rural, iar 13 în municipiul Brăila. Dintre acestea, doar trei sunt autorizate la ora actuală, una este în curs de avizare, iar două au avize.

"Nu toate locaţiile unde se organizează discoteci se încadrează în prevederile HG 19/2014 privind modificarea şi completarea HG 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. În conformitate cu legislaţia în vigoare, constituie obligativitatea investitorilor ori, după caz, beneficiarilor investiţiei să ceară la ISU aviz şi/sau autorizaţie la incendiu când se solicită certificate de urbanism la investiţii noi sau pentru lucrări de schimbare a destinaţiei sau modernizare a unor spaţii deja existente", menţionează biroul de presă al ISU "Dunărea" Brăila. (Florentin Coman)

Constanţa. Clubul care a ars funcţiona fără autorizaţie

Culture Pub, localul de la subsolul Casei de Cultură din Constanţa, nu avea autorizaţie de funcţionare. Constatarea a fost făcută după incendiul de duminică seara, izbucnit la tabloul electric. Localul funcţiona clandestin pentru autorităţi. Nici ISU, nici Primăria Constanţa nu dăduseră autorizaţie de funcţionare, şi nici clubul nu s-a grăbit să intre în legalitate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a comunicat că localul urma să fie controlat în luna noiembrie, după un control făcut în 2014 şi un altul făcut în această vară, la punctul de lucru din Mamaia. La ambele controale, clubul a fost amendat pentru diferite nereguli, inclusiv pentru lipsa autorizaţiei ISU pentru securitate la incendii. O nouă amendă, în cuantum maxim, a fost aplicată din nou, luni, pentru lipsa acestei autorizări.

Culture Pub a fost închis până la finalizarea anchetei. Tragedia de la Clubul Colectiv se putea repeta dacă în seara de duminică, la 48 ore după incendiul devastator din Bucureşti, localul ar fi fost plin, cum este de obicei într-o seară de weekend. La acea oră (19.30), în pub se aflau 25 persoane, dintre care 20 erau clienţi. În clubul în care la fiecare masă se discuta tragedia de la Bucureşti s-a simţit întâi mirosul de fum. Muzica s-a oprit, lumina dintr-o încăpere s-a stins, iar ospătăriţa a mers să vadă ce se întâmplă. A cerut un extinctor şi când a văzut că nu reuşeşte să stingă focul mocnit de la tabloul electric, a strigat la colegi să evacueze pub-ul de urgenţă. Oamenii au plecat pe unde au venit, urcând pe aceleaşi scări pe care au coborât. În panica de la evacuare, nimeni nu a fost rănit, dar oamenii au relatat că norocul lor a fost faptul că erau puţini.

„Dacă eram mai mulţi, pe scările acelea, sigur ar fi fost o tragedie“, a relatat Bogdan Niţu, un constănţean a cărui prietenă şi-a pierdut pantofii în îmbulzeala şi întunericul de la ieşire. Lui Corado, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, nu-i venea să creadă că tragedia de la Colectiv se putea repeta într-un pub liniştit din Constanţa. „Au încercat să stingă focul, dar când s-a terminat extinctorul şi flăcările erau tot mai mari, s-a ţipat în tot pub-ul să se iasă cât mai repede de acolo. Noroc c-am fost puţini şi am ajuns în siguranţă afară“, a relatat băiatul.

Doi angajaţi au avut nevoie de îngrijiri medicale pe loc, suferind un atac de panică, dar şi inhalare de fum negru degajat de focul mocnit de la tabloul electric. Ei au avut primul-ajutor de la echipajul SMURD, dar au refuzat să fie transportaţi la spital. Paramedicii le-au permis să părăsească locul considerând că sunt în siguranţă.

La Constanţa, majoritatea cluburilor şi barurilor funcţionează la subsoluri, în spaţii neaerisite, cu acces îngreunat de scări înguste. Deşi şeful ISU Dobrogea, lt.col. Daniel Petrov afirmase că instituţia va începe un control al localurilor, purtătorul de cuvânt Anca Chiriţă nu a putut furniza date despre mersul verificărilor. (Sînziana Ionescu)

Pe aceeaşi temă:

Prima declaraţie a unuia dintre patronii Colectiv: „Stau cu capul plecat în faţa judecăţii“

Mărturii din Colectiv: „Când am intrat, era o linişte desăvârşită. Se auzeau doar telefoanele sunând încontinuu“

Medici ajunşi la Colectiv: Un băiat cu pielea arsă râdea. Mi-a zis: «Arăt ca dracu', dar vreau să-mi faci ceva»


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite