Ministrul Sănătăţii: Bugetul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate a ajuns în 2019 la 4,84% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii alocă mai mulţi ani pentru programe de sănătate. FOTO: Adevărul
Ministrul Sănătăţii alocă mai mulţi ani pentru programe de sănătate. FOTO: Adevărul

Bugetul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate (CNAS) a ajuns în acest an la 4,84% din PIB, anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că pentru 2019 a fost alocată o sumă de 1.183.513 lei. Comisiile pentru buget, finanţe, bănci vor dezbate, marţi şi miercuri, raportul proiectului de Lege pentru aprobarea bugetului de stat pe anul 2019, după ce luni au fost adoptate avize favorabile în comisiile de specialitate.

Bugetul Sănătăţii şi bugetul CNAS ajuns în acest an la 4,84% din Produsul Intern Brut (PIB), iar cea mai mare creştere pe bugetul Ministerului Sănătăţii o înregistrează cheltuielile pentru investiţii. 

„În anul 2015, am pornit de la suma de 681.000.000 lei, în 2018 - 193.422, iar 2019 avem 1.183.513 lei”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul comisiei de Sănătate din Parlament.

Mai mult, ministrul Sănătăţii a anunţat că vor fi alocaţi mai mulţi bani cabinetelor medico - sociale, unde a fost mărit standardul de cost de la 11.285 de lei pe an/pat la 20.986 de lei.

„A fost majorat bugetul Ministerului Sănătăţii referitor la proiectele cu fonduri externe nerambursabile, care a crescut cu peste 85%. De asemenea, pentru programele de sănătate, acţiuni prioritare în acest an în buget a fost prevăzută o sumă de 1.001.852, o majorare de 24%. Pentru serviciile de ambulanţă, a fost prevăzută o creştere de de 8%, iar pentru activitatea din Unitatea de Primiri-Urgenţe (UPU) a fost prevăzută suma de 1.320.000 de lei”, a spus Sorina Pintea.

Bugetul Sănăţii are creşteri însemnate pentru asigurări sociale şi tratament în străinătate 

Totodată, creşteri însemnate au mai fost la capitolul drepturi de personal al rezidenţilor şi altor categorii de personal din cabinetele de medicină sportivă, dispensare şi cabinete şcolare, a mai precizat ministrul.

De asemenea, a fost prevăzută o sumă “însemnată” şi pentru plata tratamentului în străinătate. “În acest an, în bugetul Sănătăţii se regăsesc prevederi bugetare pentru plata cardurilor de sănătate şi respectiv pentru tratamentul victimelor Colectiv. Pentru aceste victime, tratamentului va fi suportat până în anul 2020, iar dacă va fi cazul această perioadă va fi prelungită”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că bugetul Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate cuprinde două capitole: sănătate şi asigurări sociale. „O creştere semnificativă a cheltuielilor prevăzute în 2019 pentru serviciile medicale faţă de 2018 se înregistrează la medicamente cu şi fără contribuţie personală o creştere de 32,55%, medicamente pentru programele naţionale de sănătate curative o creştere de 23,73%, materiale sanitare pentru programele naţionale de sănătate curative o creştere de 99,68% , pentru asistenţa medicală primară - creştere de 21,56% cu menţiunea că aici intră şi centrele de permanenţă. Pentru medicina de familie creşterea este de 22,35%, pentru asistenţa medicală stomatologică avem o creştere de 22,26%”, a explicat Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii vrea să implementeze 3 programe 

Programul „Vitamina D” – proiect nou care va începe în anul 2019 şi cuprinde analize pentru depistarea carenţei de vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asiguraţi;

Programul ”Panorama” – presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual, cu un cost/investigaţie de 2.500 de lei;

Programul ”Testare markeri tumorali” – presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 de beneficiari ai acestui program.

Totodată, se asigură majorarea sumelor alocate de la bugetul de stat pentru Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, fondurile fiind destinate implementării de către Casa Naţională de Sănătate a programului Diabet juvenil. Se estimează că 3.500 de cazuri vor fi rezolvate în anul 2019.

Comisiile pentru buget, finanţe, bănci vor dezbate, marţi şi miercuri, raportul proiectului de Lege pentru aprobarea bugetului de stat pe anul 2019, după ce luni au fost adoptate avize favorabile în comisiile de specialitate din cele două camere ale Legislativului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite