Ministrul Muncii afirmă că în România sunt înregistrate 3.012 contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Budăi/ Facebook
Marius Budăi/ Facebook

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că sunt înregistrate peste 3.000 de contracte de muncă ale unor cetăţeni din Ucraina, dintre care 346 au fost încheiate după începerea războiului.

Marius Budăi a declarat că din cauza acestui război a considerat de cuviinţă să ofere acces pe piaţa muncii din România cetăţenilor refugiaţi din Ucraina, fără să existe vreo interdicţie, sau vreun aviz de la Consulatul din Ucraina. 

"Odată cu izbucnirea acestui nefericit război am considerat de cuviinţă să dăm accesul pe piaţa muncii cetăţenilor din Ucraina, deci practic nu mai există nicio interdicţie, niciun aviz de la Consulatul din Ucraina, nicio oprelişte." a declarat Marius Budăi la Realitatea Plus.

Ministrul Muncii a precizat că există însă o problemă privind calificarea acestor cetăţeni deoarece nu pot fi crezuţi pe cuvânt că au în ţara lor meserii care necesită o calificare de nivel înalt. Budăi afirmă că se pot face excepţii pentru meserii pentru care nu este nevoie de calificare înaltă printr-o declaraţie pe propria răspundere şi o probă de lucru.

"Gândiţi-vă că nu putem să... dau un exemplu poate la extremă, dar vă rog să-l înţelegeţi ca atare: nu putem să credem pe cuvânt un cetăţean indiferent de ce origine este, că este neurochirurg, de exemplu, să-l lăsăm să opereze pe creier fără să ştim care este meseria lui. Însă ce putem să facem? Putem să facem la meseriile care nu necesită o calificare atât de înaltă, printr-o declaraţie pe proprie răspundere şi o probă de lucru la întreprinzător direct, ai o meserie care nu necesită un nivel înalt de calificare am dat aceste posibilităţi. Unii din dumnealor au acte, alţii nu au acte." , a mai adăugat Budăi.

Acesta a mai afirmat că în prezent cele mai multe contracte de muncă înregistrate de cetăţenii ucraineni erau dinainte de război.

"În acest moment avem contracte înregistrate 3.012 contracte de cetăţeni ucraineni, iar o parte erau de dinainte de război, 346 practic sunt contracte noi de cetăţeni ucraineni de la începutul războiului şi până acum”, a afirmat Marius Budăi, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus, relatează news.ro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite