Majorarea salarială din februarie, praf în ochi pentru cadrele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezamăgire în rândul medicilor şi asistenţilor medicali care se aşteptau la o majorare salarială de 25% începând cu luna februarie. Supriza neplăcută a fost că, în realitate, aceştia au primit între 50 şi 100 de lei în plus la leafa cu care erau deja obişnuiţi.

Asta deşi guvernanţii au anunţat că până ce salariile de mii de euro, echivalente cu cele ale doctorilor din străinătate, devin efective, medicii şi asistenţii din spitalele de la noi vor mai primi 25% în plus. Însă, pe fluturaşul de salariu, medicii care câştigă acum 5.000 de lei au primit între 100 şi 200 de lei în plus. În cazul rezidenţilor, creşterea a fost nesemnificativă, de ordinul zecilor de lei, spune medicul Eleodor Cârstoiu, chirurg pediatru şi vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat. 

„Creşterile de 25% anunţate de guvernanţi abia le resimţim, e un praf în ochi pentru medici şi asistenţii medicali. Nemulţumirile oamenilor sunt foarte mari, toţi aşteaptă să vadă dacă dublarea salariilor chiar va deveni efectivă din aprilie. Problema este că se crează un sistem extrem de greoi. Legea salarizării şi regulamentul de sporuri nu crează competitivitate între medicii din spital. Şi, foarte important, e esenţial ca odată cu noile lefuri să nu se mai dea şpagă la medic şi să nu se mai ceară şpagă de la pacient”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Cârstoiu. 

Au existat şi scăderi salariale 

Şi preşedintele Federaţiei Sanitas, Leondard Bărăscu a confirmat că în portofelele medicilor şi asistenţilor medicali n-au intrat 25% din salariul de bază pe 15 februarie, data la care se primesc salariile în sănătate, ci doar 100 de lei. Maximum, în cazul unor medici cu salarii mari. 

„E foarte puţin faţă de ceea ce se aştepta şi faţă de ceea ce se transmite în piaţă. Creşterea a fost de 70-80 de lei. Cresc salariile, dar nu şi veniturile pentru că veniturile în sistem sunt făcute la noi de filosofia sporurilor. Tocmai din acest motiv, toată lumea aşteaptă apariţia acestui regulament de sporuri. Noi am cerut prorogarea lui dar, nu ştim dacă se mai poate”, a declarat Leonard Bărăscu pentru „Adevărul”. 

Sindicalistul a precizat că sunt şi angajaţi din sistem, în jur de 5.000, care au pierdut bani în luna februarie, sume ce variază între 186 şi 1.000 de lei. „Scăderi salariale în domeniul Sănătăţii au fost înregistrate în cazul celor care cu funcţii mari. Aici este vorba despre şefii de centre din asistenţa socială, de personalul din DSP-uri, funcţionarii publici şi cei din conducere. Am mai avut probleme cu directorii economici din spitale, cu directorii de îngrijiri... Este culmea că, totuşi, şeful să aibă mai puţin decât cel pe care îl reprezintă”, a completat Bărăscu.

O portiţă spre spitalele din străinătate

Dezamăgit de aşa-zisa majorare salarială a fost şi chirurgul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor. „În buzunarele medicilor nu se simte o majorare de 25%. Cel puţin nu în buzunarele mele. Aşteptările colegilor mei sunt destul de mari pentru că s-au vehiculat sume, s-au vehiculat creşteri salariale şi toată lumea e într-o continuă aşteptare de cel puţin şase luni. E o situaţie neplăcută nu doar pentru mine, ci pentru mulţi dintre colegii mei. Dacă salariile nu vor intra în vigoare, ar fi deschisă din nou o portiţă spre străinătate pentru unii”, a declarat chirurgul. 

Plafonarea sporurilor, o continuă nemulţumire în sistem

În prezent, Ministerul Sănătăţii elaborează un regulament de sporuri, împreună cu sindicatele, pentru angajaţii care lucrează în Sănătate. Teoretic, sporurile vor intra în vigoare concomitent cu salariile dublate, începând cu 15 aprilie 2018. Cei din sistem sunt însă nemulţumiţi de plafonarea sporurilor la nivelul spitalului, care nu va putea da mai mult de 30% din venitul total pentru sporurile medicilor.

„Odată cu creşterea veniturilor medicilor începând cu martie 2018 la nivelul stipulat în programul de guvernare, era imposibilă menţinerea sporurilor la nivelul actual”, a declarat şi medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite