INFOGRAFIC Cum depistezi un pachet de ţigări de contrabandă. Cinci indicii pe care să le cauţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari de contrabanda confiscate de politie

Detaliile de pe un pachet de ţigări pot spune consumatorului dacă a achiziţionat un pachet de ţigări autentic sau unul de contrabandă.

Chiar dacă sunt disponibile la preţuri mult mai mici, pentru că nu plătesc nicio taxă, cele mai multe produse de pe piaţa neagră nu au o sursă clară a provenienţei şi nu respectă normele de fabricaţie ale Uniunii Europene.

În prezent, în România, ţigările de pe piaţa neagră sunt vândute la jumătate din preţul celor comercializate pe piaţa legală. Diferenţa mare de preţ este cauzată de faptul că reţelele de contrabandă nu achită nicio taxă, în timp ce aproape 80% din preţul unui pachet comercializat în mod legal reprezintă sume care ajung la bugetul de stat.

Diferenţa considerabilă de preţ precum şi lipsa dotării corespunzătoare a Vămilor pentru depistarea produselor de contrabandă au condus, în 2018, la o creştere a nivelului de contrabandă cu ţigarete până la 16,3%. În 2019 piaţa neagră ar putea creşte suplimentar ca urmare a măririi, începând cu 1 ianuarie, cu circa 10% a accizei.

„În contextul în care piaţa este inundată cu produse de contrabandă, este important pentru consumatori să ştie cum pot diferenţia un pachet de ţigări comercializat conform normelor legale în vigoare şi unul provenit din contrabandă, adesea fabricat în condiţii incerte prin contrafacerea unor mărci cunoscute” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco, al doilea cel mai mare producător de tutun din lume.

Cum ştii că pachetul de ţigarete achiziţionat nu provine din contrabandă?        

  • Locaţia din care cumperi ţigaretele este primul indicator al unor posibile surse ilicite. Atunci când ţigările sunt achiziţionate dintr-un loc neautorizat pentru comercializarea produselor din tutun, de la persoane neautorizate care vând în locuri precum pieţe publice sau chiar pe stradă, este posibil ca ţigările să provină din contrabandă.
  • Metoda de comercializare (fiscalizarea). Dacă pachetul de ţigarete îţi este dat de sub tejghea, nu primeşti bon fiscal şi vânzarea nu este înregistrată, este posibil ca ţigaretele să provină din surse ilicite.
  • Inscripţionarea pachetelor. Pachetele de ţigarete destinate vânzării pe piaţa din România sunt inscripţionate exclusiv în limba română. Dacă pe pachet apar litere chirilice sau orice altă limbă în afară de limba română, atunci acesta provine din surse ilicite.
  • Timbrul fiscal. Dacă timbrul fiscal indică o altă piaţa de destinaţie a acestor produse decât România, atunci acestea provin din surse ilicite.
  • Avertismentele de sănătate. Modul în care arată avertismentele de sănătate de pe pachetele de ţigări reprezintă un alt indiciu important pentru consumatori. De exemplu, pentru România standardul de scriere al avertismentelor de sănătate este scrisul cu font alb pe fundal negru, în timp ce pentru Republica Moldova ele sunt inscripţionate cu font negru pe fundal alb.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite