Medici: Statul pune mai presus bugetul decât sănătatea românilor. Suntem singura ţară din Uniune care se opune implementării directivei antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directiva anti-fumat, controversă între stat şi medici FOTO Adevărul
Directiva anti-fumat, controversă între stat şi medici FOTO Adevărul

Medicii specialişti atrag atenţia că memorandumul privind directiva anti-fumat propus de România către Comisia Europeană pune mai presus veniturile la bugetul de stat decât protejarea sănătaţii românilor. Mai precis, în ţara noastră există un paradox, completează medicii: se încurajează fumatul, în timp ce programul de consiliere a fumătorilor este finanţat din bani proveniţi de la industria de tutun.

„Memorandumul va anula multe dintre eforturile pe care le-am depus în zona prevenţiei. Preţul unui pachet de ţigări ar trebui să crească, la noi sunt foarte ieftine. Vom avea multe consecinţe în ceea ce priveşte tabagimul: vor fi mai multe internări în spitale, productivitatea va fi mai mică, vor fi mai multe cancere decât în momentul de faţă, dar şi cheltuieli mai mari pentru stat, întrucât unele pensii vor fi plătite precoce”, a explicat profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

În opinia specialiştilor, directiva şi-a propus să se adreseze în mod deosebit tinerilor şi adolescenţilor, principalii consumatori de ţigări slim sau mentolate. Piaţa ţigărilor mentolate sau slim nu reprezintă o piaţă foarte mare din punct de vedere economic, susţine Magda Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat.

„Fumatul este, de fapt, o boală. Uniunea Europeană şi-a propus să interzică ţigările cu arome, mai ales că acestea sunt mai nocive decât ţigările normale”, a explicat Magda Ciobanu.

Referitor la modul în care acţionează industria de sănătate, profesorul Mihălţan spune că în jurul vârstei de 45 - 50 de ani, "cohorta de fumători se subţiază, astfel că producătorii de ţigarete încep să recruteze din rândul tinerilor, pe care îi atrag prin diverse mijloace precum aromele".

Conform surselor citate, România este singura ţară din Uniunea Europeană care se opune implementării directivei antifumat.

Costuri ridicate asociate bolilor pulmonare

Potrivit Magdei Ciobanu, costurile asociate bolilor care survin în urma consumului de tutun sunt ridicate. În plus, ţara noastră ocupă unul dintre primele locuri la nivel european în privinţa cancerului de plămân, a cărui incidenţă a crescut de la 50% în anii 2000, la peste 85% în anul 2012.

Memorandumul redactat de Ministerului Economiei va ajunge la Bruxelles având următoarele propuneri: România nu va interzice ţigările mentolate, nici pe cele slims şi va păstrarea avertismentelor de pe pachetele de ţigări aşa cum sunt acum.

În plus, Guvernul va scrie la Bruxelles că românii nu vor susţine „un prag maxim al emisiilor” toxice ale fumului de ţigară, însă vor fi de acord cu interzicerea produselor din tutun „puternic aromatizate”.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că este imposibil să fie acceptate anumite arome slabe şi interzise cele puternice: fie se interzic toate, fie sunt toate legale.

Schimbările aduse de propunerea de Directivă europeană pentru fumători

Propunerea de Directivă în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea tutunului prevede interzicerea ţigaretelor aromate, inclusiv a celor mentolate, pe motiv că acestea conţin mai multe substanţe nocive şi aditivi decât ţigările obişnuite. Aceeaşi propunere susţine şi interzicerea ţigaretelor subţiri, „slim” şi „super-slim”, întrucât consumatorii sunt înşelaţi, considerând, în cele mai multe cazuri, că acestea sunt mai puţin nocive pentru organism din cauza dimensiunilor reduse. În cazul în care Directiva va fi adoptată, europenii nu vor mai putea consuma nici tutun de mestecat.

Propunerea Uniunii pentru statele membre în lupta împotriva fumatului prevede şi schimbări în ceea ce priveşte prezentarea pachetelor de ţigări. Astfel, mesajele de avertizare cu privire la riscurile la care se supun fumătorii trebuie să ocupe 75% din suprafaţa pachetului, iar mesajele „Fumatul ucide. Lasă-te!” (Smoking kills – Quit now) şi „Fumul de ţigară conţine peste 70 de substanţe cancerigene” vor fi trecute obligatoriu pe partea laterală a tuturor pachetelor de ţigări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite