Drepturile pacienţilor copii călcate în picioare!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Ambulatoriului de Protetică dentară şi Pedodonţie din cadrul Spitalului Universitar de Stomatologie „Prof. Dan Theodorescu” a primit o înştiinţare, în urmă cu câteva luni, prin care era anunţată că instituţia nu mai este finanţată de CNAS, începând cu 1 aprilie 2013.

Din păcate, pentru sutele de pacienţi copii care beneficiau, conform legii, de asistenţă medicală şi tratament în cadrul acestei instituţii nu a fost o păcăleală de 1 aprilie. Nici pentru medicii şi personalul care lucrează aici. Ambulatoriul în cauză nu a mai primit niciun ban de la data sus amintită, nici pentru funcţionarea acestei instituţii, conform destinaţiei ei, nici pentru materiale, nici pentru salarii.

Zero bani, zero lei!? Fluturaşii de salariu sunt dovada!

Dimpotrivă, Ambulatoriului unde se tratau copiii din toată ţara, dar în special din Bucureşti şi judeţele limitrofe, i s-a cerut să impună tarife pentru consultaţiile şi asistenţa sanitară acordată copiilor!!!

Până la 18 ani legislaţia prevede asistenţă medicală gratuită pentru copii

image

Prof. Dr. Rodica Luca  FOTO: Arhivă personală

Cu toate acestea, laboratoarele Ambulatoriului de Protetică dentară şi Pedodonţie au continuat să acorde asistenţă medicală pentru toţi pacienţii copii care au apelat la ajutorul medicilor de aici, după cu ne-a declarat Prof. Dr. Rodica Luca, coordonatorul laboratoarelor din cadrul acestei instituţii şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti, o personalitate de marcă în domeniu.

image

„În condiţiile în care avem un serviciu cu încărcătură mare de pacienţi, cu o cazuistică diferită, pacienţi cu probleme medicale generale, dar şi unii cu nevoi speciale, care vin zilnic, din toată ţara, cu trimitere sau la solicitarea lor, nu puteam să-i lăsăm fără asistenţă medicală, chiar dacă nu am mai primit niciun ban pentru acest lucru de la 1 aprilie 2013.

Nu puteam să lăsăm aceşti copii fără ajutor, chiar dacă nici noi, ca medici sau alţi angajaţi nu am mai primit niciun leu din salariile cuvenite. Am pus mână de la mână pentru a cumpăra materialele necesare continuării activităţii, chiar dacă aici suntem angajaţi cu jumătate de normă. Ni s-a cerut să introducem tarife pentru asistenţa medicală acordată copiilor! Până acum încă nu s-au introdus tarife, am lucrat benevol. Nu ştiu ce vom face, dar este inadmisibil ce se întâmplă, în condiţiile în care legea consfinţeşte asistenţă medicală gratuită pentru copii!

Pe de altă parte, aici există şi un centru de pregătire postuniversitară de perfecţionare a competenţelor tinerilor absolvenţi de Stomatologie. Ce vom face nu ştim, dar aşa nu se mai poate. Mai mult, de la 1 iulie trebuie să ne mutăm din această clădire care va intra în renovare. Încă nu ştim exact unde, dar spre bine nu mergem”- a sintetizat în câteva cuvinte situaţia dramatică a acestei instituţii, coordonatoarea Ambulatoriului, Prof. Dr. Rodica Luca.

De la tăierea finanţării pentru această instituţie - 1 aprilie 2013 - şi până la 26 iunie 2013, medicii şi personalul de aici au consultat şi tratat un număr de 892 pacienţi copii veniţi cu trimitere sau la solicitare pentru prima dată, cărora li s-a mai adăugat un număr de alţi circa 50 pacienţi copii pe zi, veniţi la tratament.

Totul fără finanţare de la CNAS, doar cu banii strânşi mână de la mână şi cu multă dragoste şi profesionalism pentru copiii care le-au cerut ajutorul. Iar pacienţii copii sunt aduşi zilnic cu zecile din diverse zone ale ţării.

Holul din faţa uşilor laboratoarelor de consultaţie şi tratament sunt continuu pline, oferind o privelişte, un dute-vino şi agitaţie mai ceva ca pe vremea cand lumea se înghesuia buluc în Gara de Nord. Totul acompaniat de stările de nervozitate ale copiilor, uneori de urletele de durere ale acestora în aşteptarea ajutorului medical necesar.

image

Despre respectarea legislaţiei interne şi internaţionale privind drepturile copiilor în România

Pe lângă realitatea prezentată mai sus, un lucru este cert - în România există o legislaţie clară care prevede drepturile copiilor. Printre aceste drepturi, foarte important este Dreptul la Asistenţă Medicală. Gratuit!

Începând de la Constituţia actuală care consfinţeşte şi garantează Dreptul copilului la ocrotirea sănătăţii, există şi Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea Drepturilor copilului şi ajungând chiar la Convenţia privind Drepturile Copilului adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, din care face parte şi România, constatăm că legislaţie există.

De ce nu este respectată această legislaţie internă şi internaţională privind drepturile copilului la asistenţă medicală gratuită în România?

De ce se taie finanţările destinate asistenţei sanitare gratuite pentru copii?

Ce se va întâmpla cu pacienţii copii care nu vor mai beneficia de asistenţa medicală gratuită, consfinţită prin lege, dar nerespectată?

Vor fi lăsaţi în voia sorţii?

De ce mai avem legi dacă nu le respectăm?

Ce au făcut guvernanţi din ce au declarat

Contractul-cadru privind asistenţa medicală în perioada 2013–2014 a fost aprobat în şedinţă de guvern şi a intrat în vigoare începând cu luna aprilie. Potrivit ministrului Sănătăţii, noul contract a fost construit pe bugetul deja aprobat, care nu mai poate fi modificat.

Prin implementarea documentului se urmăreşte acor­darea unei impor­tanţe mai mari sectorului prespitalicesc şi ponderarea cheltuielilor din spitale. Vor creşte fondurile acordate medicinii primare cu 10% şi, pentru medicii de familie, va fi redus numărului minim de pacienţi de pe listă, de la 1.000 la 800, dar plata se va face în continuare 50% per capita şi 50% per serviciu.

Noul contract mai prevede o creştere a finanţării medicinii din ambulatoriu cu 51% şi cu peste 40% în cazul centrelor multifuncţionale. „Trebuie să schimbăm menta­litatea omului de a se îndrepta numai spre spital şi trebuie să construim un sistem bazat pe medicina de familie şi pe cea din ambulatoriu“, a declarat Eugen Nicolăescu, în cadrul unei dezbateri pe tema sistemului sanitar.

Dacă noul contract-cadru prevede o creştere a finanţării medicinii din ambulatoriu cu 51%, atunci de ce s-a stopat finanţarea Ambulatoriului de Protetică dentară şi Pedodonţie, încălcându-se fără scrupule toată legislaţia privind drepturile copiilor la asistenţă medicală gratuită?

Pe site-ul CNAS sunt precizate următoarele lucruri privind serviciile medicale suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Serviciile medicale stomatologice preventive se suporta din fond, astfel:

a. trimestrial, pentru copiii până la vârsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la grădinita, fie la instituţiile de învăţamânt preuniversitar; 

b. de doua ori pe an, pentru tinerii în vârstă de la 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă. 

Asiguraţii în vârstă de peste 18 ani au dreptul la control medical pentru prevenirea bolilor cu consecinţe majore în morbiditate şi mortalitate, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite