Articol publicitar

Directorul Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, la Adevărul Live

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa la Adevărul Live
Directorul Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa la Adevărul Live

Directorul Fundaţiei Vodafone România, Angela Galeţa, va vorbi, luni, la ora 12.00, la Adevărul live, despre cum a adus inovaţia tehnologiei mobile un plus de calitate medicinei din România, dar şi despre proiectele de renovare a mai multor centre de transfuzii sangvină din ţară sau despre nevoia de a investi în mediul rural.

Fundaţia Vodafone are 18 ani de existenţă, timp în care s-a implicat în multe proiecte de telemedicină, de modernizare a unor centre de transfuzie sangvină, dar şi de realizare a unei secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi, aparatură pentru intervenţiile e creier la Marie Curie. De unde a pornit dorinţa Fundaţiei de a se implica în atât de multe domenii?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: În cei 18 ani au fost întodeauna patru domenii majore în care am ales să ne implicăm şi am ales să ne implicăm în aceste domenii pentru că am constatat că acolo este mai multă nevoie de ajutor, este vorba de educaţie, sănătate, servicii sociale şi voluntariat.

În aceste patru domenii, am investit în cei 18 ani, peste 23 de milioane de euro, pentru 1, 4 milioane de beneficiari. Dincolo de cifre, am reuşit să schimbăm viaţa unor oameni, să îi ajutăm acolo unde a fost cazul să facem diferenţe între viaţă şi moarte şi am reuşit să schimbăm destine, chiar dacă par cuvinte mari, asta am reuşit să facem. 

Rolul tehnologiei mobilă în medicină

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Are un rol important. Încă din 2012 a apărut un proiect care se numeşte „Connecting for good”, un program care foloseşte tehnologia în domenii precum sănătatea sau în educaţie, în servicii sociale, voluntariat. Practic, vorbim de call centere, aplicaţii mobile, soluţii de telemedicină şi multe alte proiecte în care tehnologia este folosită pentru a-i ajuta pe oameni. 

Secţia de terapie intensivă nou-născuţi, construită de Fundaţia Vodafone de la zero, beneficiază de o soluţie de telemedicină extrem de utilă. Pe de o parte permite părinţilor să îşi vadă copiii internaţi de la distanţă, dar permite medicilor să monitorizeze în orice moment pacienţii pe care îi au în evidenţă. De la la intra pe telefon sau pe tabletă pentru a vedea de la distanţă anumite rezultate medicale, până la a vedea pacientul din rezerva respectiv. 

Copiii au boli de sănătate extrem de grave care trebuie monitorizaţi 24 de ore din 24 de către medic. 

Un alt proiect este cel derulat la Spitalul „Victor Gomoiu”, pentru copiii cu epilepsie sau suspecţaţi cu epilepsie. Mulţi copii vin tocmai pentru a li se da un diagnostic corect, dacă au sa nu epilepse. Este posibil ca o criză să apară într-un moment în care medicul nu este acolo. Tocmai prin acest sistem de telemedicină medicul poate vedea live şi să monitorizeze de la distanţă.

Un alt exemplu este soluţia de telemedicină dezvoltată împreună cu Asociaţia Profilaxis în Timiş şi Caraş Severin, proiect dedicate zonelor rurale, în care oamenii nu au acces la un medic specialist, telemedicine permite accesul la un consult live, poate transmite un EKG live, datele medicale pot fi  sunt interpretate de către un medic specialist aflat într-un centru fix.

Au fost depistaţ oameni cu boli grave. A fost o soluţie pentru mulţi oameni, pentru că fie spitalul este depare şi ei nu îşi pot permite drumul până la spital sau un medic de familie are arondaţi foarte mulţi pacienţi.

A venit Asociaţia la dumneavoastră? Cum funcţionează programele de funcţionare ale Fundaţiei Vodafone? Ce trebuie să facă Asociaţiile?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Noi lucrăm cu Organizaţiile non-gvernamentale. Proiectele le selectăm în baza unor runde de finanţare şi atunci se trimit diverse aplicaţii, diverse propuneri de proiect. Dacă cineva are o idee într-un anumit domeniu, poate să meargă să vorbească fie cu noi, fie cu altă organizaţie non-guvernamentală şi găsim împreună o soluţie. Este foarte important să fie identificate problema şi soluţia care poate rezolva problema. Tehnic lucrăm împreună pentru a dezvolta soluţia respectivă.

Cât de important ar fi un astfel de sistem la nivel de ţară? Ar fi posibil un astfel de proiect la nivel de ţară, pentru că sunt multe sate isolate…

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Este posibil să fie dezvoltat, inclusive cu fonduri ale Casei Naţionale de Asigurări Ceea ce puem noi face este să dezvoltăm anumite proiecte  pilot care pot fi extinse la nivel naţional.

Avem 19 proiecte sub umbrela „Connecting for good”, care se deruleză (aplicaţii mobile, call centere, soluţii de telemedicină, cu acoperire naţională).

Mai avem în acest moment în derulare două proiecte pentru pacienţii cu diabet, unul pentru copii, altul pentru adulţi.  Cele două roiecte ajută la monitorizarea stării de sănătate a pacientului cu diabet. Copiii sunt monitorizaţi de la distanţă şi de nişte pompe care permit dozajul automat. În celălalt caz vorbim de un sistem care permite transmiterea valorilor glicemiei. Practic, pacientul îşi măsoară glicemia şi valoarea se transmite automat prin telefon, prin bluetooth, se transmit valorile către o bază de date, bază de date la care au acces atât pacienţii, cât şi medicul specialist şi operatorii din call center, iar în baza de date se monitorizează inclusiv alimentaţia şi tratamentul. Apar alarme în call center în cazul în care apar nişte valori care depăşesc o anumită limită.

Cât ar costa un asemenea proiect?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Proiectele „Connecting for good„ diferă de la proiect la altul. Soluţia de telemedicină de la Spitalul Marie Curie, din întreaga clădire, a costat aproape jumătate de milion de euro. Dacă vorbim de proiectul pentru diabetici, bugetul într-un an de zile este undeva între 50-60 de mii de euro.  Ceea ce cred eu este mai important este beneficiul. 

Cât de mult ar putea România să investească în astfel de proiecte?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: În cazul soluţiei cu monitorizarea glicemiei, există deja pacienţi care vor să plătească Organizaţiei care derulează proiectul, costul ar fi cam 100 de euro pe lună.

Aţi investit în centre de transfuzii. Cât de mult s-a schimbat numărul donatorilor, din momentul în care aţi renovat un centru de transfuzie sangvină?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: În momentul în care omul se duce să doneze sânge, centrul trebuie să arate într-un anumit fel, pentru a inspira încredere. Unele centre nu mai fuseseră renovate de la înfiinţare, chiar şi de 30 de ani. Noi am investit în „Traseul donatorului”, adică din momentul în care intră în centrul de trnasfuzie şi până iese din centru. Fie că vorbim de renovarea clădirii sau de dotarea echipamentelor de donare sau de scaune, pentru că am găsit şi scaune rupte în aceste centre. Este important să devină donatori periodici. La finele anului current, vom avea 18 centre renovate.

Mai aveţi un program de investiţii, care se derulează în sistemul rural…

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Este un program care ne-a deonstrat că există oameni care chiar vor să schimbe ceva. Am mers în sate şi commune şi am căutat proiectele care vin din comunitate. O condiţie a fost ca oamenii din comunitate să identifice problema şi să se implice în derularea proiectului., fie cu muncă voluntară. Vorbim de un program în care noi am investit undeva la 650.000 de euro şi contribuţia comunităţilor a fost de încă jumătate de million de euro. Lucrurile se pot schimba dacă oamenii se implică.  S-au implicat profesori, educatori, medici.  O doamnă profesoară a făcut caravană afterschool, iar  în fiecare săptămână merge în altă locaţie şi face lecţii cu copiii, din diverse comune. O altă doamnă a făcut un afterschool acasă, apoi a obţinut de la autorităţile locale un spaţiu. Noi avem un slogan : „Este normal să faci bine”. Toţi ar trebui să facem ceva.

Au venit şi alte Asociaţii în sprijinul dumneavoastră?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Noi ne uităm în proiectele noastre şi la sustenabilitate. Ne dorim să ştim din start ce se întâmplă cu acel proiect după ce se termină finanţarea noastră. Atunci îi ajutăm să găsească alte surse de finanţare.

Ce axe are Programul de investiţie în mediul rural?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Sănătate, educaţie, servicii sociale. Cele mai multe solicitări au venit pe educaţie, renovare de şcoli, reparat, înlocuit central, într-un din caz am săpat un puţ pentru că şcoala nu avea apă curentă.

Ce face Fundaţia Vodafone în 2016?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Vom continua program de investiţie în mediul rural. Runda de finanţare, cea la care pot aplica comunităţile locale, va fi anunţată la sfârşitul lunii, vom continua renovarea centrelor de transfuzii . Vom continua „Voluntar de profesie”, un proiect care permite persoanelor să îşi schimbe drumul pentru o anumită perioadă, respective  9 luni de zile, să lase locul de mună , dar să îşi execite profesia într-un ONG. Pot aplica la program şi timp de 9 luni de zile Vodafone plăteşte salariul . Am avut în decursul anului, mulţi oameni care s-au implicat în proiect, de la regizori, fotografi, asistenţi sociali, până la un avocat, care a ajutat copiii unei asociaţii să obţină acte. Copiii nu aveau acte, certificat de naştere, buletin, nu existau. Avocata a reuşit să obţină pentru peste 100 de copii acte. Propri-zis, proiectul face legătura între profesionist şi nevoia ONG-ului, care nu îşi poate permite să plătească. În luna august începe etapa de selecţie, în toamnă începe.

Ce le transmiteţi Asociaţiilor?

Angela Galeţa, Directorul Fundaţiei Vodafone: Să aplice la rundele de finanţare, epentru că ne dorim parteneri de încredere. Pentru noi nu există organizaţie mică sau mari, avem proiecte cu bugete de 5000-8000 de euro şi proiecte de 50.000 sau 500.000 de euro. Importantă este ideea şi ce schimbă pentru beneficiari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite