Deontologie la business-class

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râdem, glumim, dar n-ar trebui să ne mai mire că deontolog a ajuns un cuvânt «de hulă».

Vineri, la prânz, când reporterii de eveniment încă mai tropăiau pe teren încercând să afle amănunte despre drama bebeluşilor arşi într-o maternitate din Capitală, presa românească primea o palmă de zile mari. Lovitura venea sub forma unei ştiri mici, dar usturătoare, publicată în exclusivitate pe www.paginademedia.ro de colegul Petrişor Obae. Acesta scrie că mai mulţi şefi de televiziuni şi ziare de pe malurile Dâmboviţei s-ar afla într-o excursie la capătul lumii, mai precis în Noua Zeelandă, pe cheltuiala companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Scopul deplasării organizate (a se citi „sponsorizate") de firma care vrea să extragă aur din Apuseni, folosind controversata metodă pe bază de cianuri, ar fi de a-i convinge pe jurnaliştii români cât de benefică este o astfel de exploatare minieră. Trece weekend-ul şi aflăm, pe surse, cine sunt excursioniştii care se plimbă la antipozi fără să-şi facă probleme cu deontologia. Căci codul care reglementează profesia noastră spune, negru pe alb, că jurnalistul nu poate primi „daruri în bani sau în natură sau orice alte avantaje".

Să lăsăm însă deontologia deoparte şi să vedem cine participă la acest „info-trip", cum ar zice americanii. Adică, mai pe româneşte, călătorie de documentare. Lista incompletă i-ar cuprinde pe Mihai Tatulici, Emil Hurezeanu, Ioan T. Morar, Doru Buşcu, Dragoş Nedelcu, Sorin Freciu, Dan Apostol, toţi angajaţi la Realitatea-Caţavencu, dar şi pe proaspătul demisionar din acelaşi trust, Robert Turcescu, pe Vlad Macovei de la „Evenimentul Zilei", Floriana Jucan de la „Q Magazine", Roxana Voloşeniuc de la revista „Elle", Livia Dilă de la B1 TV, Rareş Bogdan de la „Ziua de Cluj" şi, „last but not least", influentul blogăr Zoso. La care se adaugă, pe post de ghid turistic, fosta noastră colegă Corina Vinţan, intrată pare-se în PR, după un stagiu de purtător de cuvânt la Externe.

Bun, eu n-o să le fac o vină din faptul că au acceptat să zboare, la „business-class", pe spezele unei companii ca Roşia Montană Gold Corporation. Dar am câteva nedumeriri. Nu-i păcat să se înhame la un asemenea sejur nişte şefi, nu nişte simpli reporteri de mediu? Şi nu-i mai ridicol s-o facă reprezentanţii unui trust atât de ecologist ca al „mogulului" Sorin Ovidiu Vântu, mare iubitor de verde, Deltă şi energie eoliană? Ce treabă o fi având cu mineritul, fie şi pe bază de cianuri, o ziaristă specializată în scandaluri de budoar şi servicii secrete? Dar una care se ocupă cu editoriale despre fustiţe în dungi şi buline sau despre mărimea cupelor la sutien?

Râdem, glumim, dar n-ar trebui să ne mai mire că deontolog a ajuns un cuvânt „de hulă". Aşa sună concluzia unuia din zecile de comentarii postate ieri pe www.adevarul.ro. Autor e un cititor care se semnează Nae Girimea, după numele personajului din „D'ale carnavalului", de parcă ar vrea să îngroaşe nota şi-aşa caragialească a situaţiei.

Aşa că, vă rog, să nu-mi spuneţi vreodată deontolog!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite