Comisar european: „Mă adresez românilor, aceste acţiuni împotriva vaccinării sunt împotriva ştiinţei, iar poliomielita bate la uşa voastră”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european Vytenis Andriukaitis, aflat într-o vizită la Bucureşti, a transmis un mesaj românilor cu privire la trendul antivaccin. El a avertizat că respingerea vaccinării nu are niciun fundament ştiinţific şi că este foarte periculoasă, mai ales în contextul în care a fost depistat un focar de poliomielită în Ucraina, aproape de graniţa cu România.

„Mă adresez românilor: aceste acţiuni împotriva vaccinării sunt împotriva ştiinţei, iar eu nu pot înţelege aceste acţiuni. Se creează anumite teorii ale conspiraţiei, foarte populare, uşor de explicat şi sunt acuzate companiile farma cu privire la această situaţie a vaccinurilor. Trebuie să avem capacitatea de a gestiona aceste boli transmisibile, având în vedere că în Ucraina există un focar de poliomielită”, a transmis comisarul european în domeniul Sănătăţii, Vytenis Andriukaitis.

De asemenea, comisarul spune că românii şi europenii în general nu trebuie să fie îngrijoraţi în legătură cu declanşarea unei eventuale epidemii în rândul maselor de refugiaţi. 

„Când a început criza Ebola, imagini cu bolnavii erau difuzate peste tot, iar domnul Junker ne-a trimis în Kenia şi în Sierra Leone şi am investit sume mari în soluţionarea situaţiei. Iată, au trecut 10 luni şi avem vaccin. În acest moment, putem bloca aceste focare când ele apar, avem planuri de rezervă şi planurile de vaccinare există şi sunt eficiente”, a spus Vytenis Andriukaitis.

Totodată, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a menţionat că „OMS deja a avertizat că o epidemie generată de refugiaţi este puţin probabilă. Este însă poliomielită în Ucraina, iar nevaccinarea copiilor împotriva poliomieltiei ne pune în risc”. În acelaşi timp, el a precizat că trebuie reanalizat dacă vaccinarea trebuie să fie voluntară în România sau dacă ar trebui să fie obligatorie pentru anumite boli.

Pe de altă parte, Raerd Arafat a spus că trebuie să se stabilească dacă una dintre cauzele ratei mici de vaccinare este accesul dificil la medicul de familie, iar dacă acest lucru se confirmă ar trebui să se ia în calcul reintroducerea vaccinării în şcoli şi dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să existe comitete şcolare care să identifice copiii nevaccinaţi şi să se ia măsuri pentru vaccinarea lor.

Bănicioiu: Unii refugiaţi care vor ajunge în România ar putea avea poliomielită

Refugiaţii care vor ajunge în România din zonele cu risc crescut din poliomielită ar putea avea acest virus şi vor fi monitorizaţi, iar dacă va fi cazul populaţia care vine din acele zone va fi vaccinată, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis participă joi, la Bucureşti, la un dialog cu cetăţenii români, pe subiecte ca sănătatea şi siguranţa alimentară, accesul la servicii medicale de calitate, rezistenţa la antibiotice, personalul medical şi sanitar, bolile cronice etc. Îl are ca partener de discuţie pe secretarul de stat Raed Arafat. Comisarul s-a mai întâlnit joi cu ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi cu ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

OMS recomandă celor care călătoresc în Ucraina să se vaccineze

OMS a emis o recomandare de vaccinare (cel puţin pentru următoarele 12 luni) cu o doză de vaccin polio inactiv a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria şi Ucraina.

Astfel, MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze asupra atenţionărilor emise de instituţiile medicale autorizate din aceste state.

„Vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau pentru cazuri de urgenţă chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată pe un format tip al OMS 'Certificat de vaccinare sau profilaxie' (carnetul galben), specificat în Anexa nr. 6 a Regulamentului Sanitar Internaţional 2005, care poate fi accesat la adresa dedicată de internet www.who.int/ihr/ports_airports/icvp/en, iar acest carnet va însoţi documentele de călătorie", se mai arată în documentul citat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite