Cazul bebeluşilor din Argeş. Şefa secţiei nefrologie de la „Marie Curie”: „Şase micuţi pot fi alimentaţi pe cale orală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte copii mai sunt internaţi la Spitalul Marie Curie FOTO Adevarul
Şapte copii mai sunt internaţi la Spitalul Marie Curie FOTO Adevarul

Şapte copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic urmic mai sunt internaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală, starea lor de sănătate fiind una mai bună. Doi dintre ei ar putea fi externaţi zilele următoare.

Veşti bune de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, după ce oficialii au anunţat că şase din cei şapte copii internaţi cu sindrom hemolitic uremic se simt mai bine şi pot fi alimentaţi pe cale orală. „Sune vizibil mai bine decât ieri. Am discutat cu părinţii, inclusiv despre modul în care aplică regulile de igienă. Partea bună este că părinţii au încredere în medicii de aici”, a explicat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

La rândul său, Monica Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, a declarat că un copil este la terapie intensivă, alţi şase fiind pe secţie, cu o stare mai bună. „În evoluţia insuficienţei renale acute sunt esenţiale două momente: pornirea diurezei şi momentul în care pot primi hrană pe cale orală”, a explicat doctorul.

Aceasta a precizat că toţi cei şase micuţi pot fi alimentaţi pe cale orală şi că un tub digestiv gol nu face altceva decât să accentueze efortul rinichiului de a-şi îmbunătăţi funcţia. „Încercăm să simplificăm cât se poate medicaţia”, a mai spus nefrologul.

Potrivit medicului, doi copii ar putea fi externaţi la începutul săptămânii. În plus, a mai arătat specialista, chiar dacă nu există riscul ca boala acestora să recidiveze, există totuşi şanse ca ei să contracteze infecţii respiratorii sau infecţii digestive, fiind sensibili.

Neraportarea poate să ne coste pierderi de vieţi

Referitor la ancheta făcută de experţii de la Stockholm, Cadariu a arătat că ea continuă. Totodată, ministrul a precizat că îl ţine la curent pe premierul Dacian Cioloş cu demersurile făcute de specialiştii străini pentru a afla ce a stat la baza infecţiei dar şi despre starea de sănătate a micuţilor internaţi la Spitalul Marie Curie.

În ceea ce priveşte Direcţiile de Sănătate Publică, ele sunt angrenate acum în sistemul de raportare, iar autorităţile iau în calcul inclusiv demiterea managerilor de spital, chiar şi a celor care au în subordine spitale aflate la autorităţile locale. „Am convenit să reluăm întreaga legislaţie, dacă se găsesc nereguli ca la Piteşti, managerii vor răspunde cu funcţia, dar ne gândim să avem o comunicare mult mai apropiată cu cei de la spitalele din subordine. Învăţăm din această experienţă că o neraportare poate să ne coste pierderi de vieţi”, a conchis ministrul Sănătăţii.

„Ni se raportează toate bolile diareice acute, sigur că nu toate pot fi încadrate în sindrom hemolitic-uremic. (...) Mai bine să facem aşa şi să le raportăm şi să fim responsabili decât să le tratăm superficial. (...) Nu vrem să creăm panică în rândul populaţiei. Boli diareice apar frecvent la copiii mici şi nu vrem acum să declarăm totul sindrom hemolitic-uremic sau alte boli, dar este foarte bine ca în situaţii în care este deshidratare mare, că de fapt acestea sunt bolile diareice problematice, faptul că un copil are o diaree sigur este o problemă, dar nu se încadrează în zona aceasta”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

„Vom lua măsurile care se impun după finalizarea anchetei”

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat duminică, la Pro Tv, că în momentul finalizării anchetelor în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul ''Marie Curie'' se vor lua măsurile care se impun, iar MS va face recomandări pentru schimbarea unor manageri.

„În acest moment susţinem inclusiv acţiunea Corpului de control al Guvernului şi în momentul în care vom finaliza ancheta cei care sunt responsabili vor răspunde pentru situaţia aceasta. Până în acest moment, noi am aplicat legea aşa cum este ea. S-au aplicat sancţiunile prin amenzi. (...) În momentul în care vom avea finalizată ancheta Corpului de control şi întreaga anchetă epidemiologică atunci vom lua exact măsurile care se vor impune sau le vom recomanda vizavi de schimbarea unor persoane. Aşa cum vă spuneam în spitalele care nu ţin de MS nu avem decât calitatea de a face recomandări vizavi de păstrarea sau înlăturarea unor manageri. Bănuim că în cursul săptămânii viitoare vom avea nişte concluzii ale anchetei”, a spus demnitarul.

Potrivit acestuia, conducerea spitalului din Piteşti nu a raportat DSP Argeş situaţia îmbolnăvirii copiilor.

„Spitalul nu a raportat-o la DSP, responsabilii din spital. Responsabilitatea revine conducerii, deci conducerea este responsabilă în mod evident pentru astfel de lucruri. Vom face şi o analiză a modului în care, în ultimii ani, se respectă aceste lucruri. (...) Analizăm în acest moment câte situaţii de acest tip de lipsă de transmitere a informaţiei conform legii există şi ce măsuri s-au luat în acest sens. Acest lucru îl aveam în vedere, ştiam că lanţul nu funcţionează cel mai bine, consecutiv descentralizării, multe unităţi care se află acum în subordinea consiliilor judeţene sau primăriilor au înţeles că pot funcţiona în afara reglementărilor sau de sine stătător, există o dificultate uneori în a face controale, dar acest lucru vizăm să îl schimbăm”, a susţinut reprezentantul MS.

Referitor la acest caz, specialiştii veniţi de la Stockholm au explicat că analizează toate datele epidemiologice, clinice şi microbiologice investigate de specialiştii români. Experţii au punctat că abordarea terapeutică a doctorilor români a fost una corectă, după cum a precizat Adriana Pistol, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite