UPDATE Cazul bebeluşilor din Argeş. Un nou caz, confirmat la Spitalul Marie Curie. Un copil a fost externat vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul bebeluşilor din Argeş internaţi în Spitalul „Marie Curie” din Capitală, diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU), ia amploare, mai multe anchete fiind în plină desfăşurare. Niciun copil nu mai este internat la terapie intensivă, iar o fetiţă de un an şi patru luni, care a fost diagnosticată cu sindromul hemolitic uremic, a fost externată în cursul zilei de vineri.

UPDATE Jurnalista Florentina Cernat a scris pe contul ei de socializare că a mers cu fiica sa la Spitalul Marie Curie şi că are o formă uşoară de E-coli. „Nu are toxina care a creat probleme, ci o tulpină uşoară de E-coli. De la creşă ne-au spus că au început igienizarea generală şi că au cerut tuturor părinţilor să facă analize micuţilor. Ceea ce ar fi trebuit făcut încă de marţi, când am anunţat cazul”, a mai scris ziarista pe Facebook.

UPDATE Stare de alertă în Argeş, măsură luată ca urmare a suspiciunii de contaminare cu E-coli, decizia fiind luată de prefectură şi de inspectorii ANSVSA.

Vineri, sâmbătă şi duminică vor continua controalele, va fi o echipă complexă care va merge pe teren care va lua un nou set de probe. Există şi Cod roşu la spitalul de pediatrie din Piteşti, medicii fac set dublu de analize copiilor, pentru a vedea dacă sunt suspiciuni de SHU.

UPDATE Un alt copil, o fetiţă care a fost adusă de părinţii ei în spital, a fost diagnosticată cu o formă uşoară de sindrom hemolitic uremic. Reamintim că micuţa era ţinută sub observaţie de doctorii de la Spitalul Marie Curie.

Niciun copil nu mai este internat pe secţia de terapie intensivă, au mai arătat medicii, adăugând că o fetiţă a fost externată vineri. În ceea ce priveşte ancheta corpului de control a Ministerului Sănătăţii la Spitalul de Pediatrie Piteşti, ea a fost amânată pentru luni.

Vineri, în jurul orei 08.15, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a făcut o vizită la Spitalul Marie Curie din Capitală, însă acesta nu a dorit să facă declaraţii la intrarea în spital.

Ministrul a arătat ieri, într-o conferinţă de presă, că a fost identificată cauza care a dus la îmbolnăvirea micuţilor. Asta s-a întâmplat la 21 de zile după ce primul deces din cele trei a fost înregistrat pe 4 februarie 2016. Bacteria care i-a ţintuit la pat pe copii este E-coli enterohemoragic, care a fost transmisă fie pe cale umană fie pe cale interumană.

Rafila: „Nu este exclus să mai apară cazuri”

De altfel, profesorul Alexandru Rafila a şi declarat că nu este exclus ca în următoarea perioadă să apară mai multe cazuri de infecţie cu E-coli. Temerile acestuia se văd deja şi în cifre, asta pentru că deja apar cazuri de diarei acute hemoragice în diverse colţuri din ţară nu doar în judeţul Argeş, unde epidemiologii nu pot spune dacă există sau nu un focar.

Mai exact, alţi doi bebeluşi, unul în vârstă de patru luni şi un altul în vârstă de şapte luni sunt internaţi la secţia de Pediatrie din Spitalul Judeţean Slatina, prezentând boală diareică cu forme uşoare de deshidratare. Cei doi au E-coli, după cum a declarat Cătălin Pătru, directorul medical al unităţii sanitare.

Enigma testelor rapide pentru toxina care face ravagii

Deşi doctorul Vasile Stan, managerul spitalului amintit, afirmă că a cumpărat teste din străinătate pe motiv că ele nu se găsesc în România, astfel de teste pot fi cumpărate de la Institutul Cantacuzino, care a fost contactat târziu.

„Puteau să ne trimită probele prelevate pentru analiza rapidă, analiza rapidă dura maxim două ore, două ore şi jumătate şi noi le puteam comunica foarte rapid rezultatul. Dacă ar fi trimis mai din timp testele, am fi putut afla care sunt cauzele şi cu siguranţă că nu s-ar fi ajuns în acest punct”, a declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Ionel, managerul Institutului Cantacuzino.

Pe de altă parte, medicul Marius Geantă, blogger adevarul.ro, spune că în 2011. în cadrul Laboratorului de Enzimologie şi Microbiologie Aplicată de la Institutul Cantacuzino a existat un proiect, „realizat în colaborare cu institute din cadrul Reţelei Institutelor Pasteur şi Asociate, pentru obţinerea de strip-uri pentru diagnosticul rapid al unor agenţi enteropatogeni, printre care S. dysenteriae şi E.coli O157”.

„La „Cantacuzino” s-au dezvoltat teste rapide pentru depistarea toxinei Shiga, din categoria celor care ar fi trebuit folosite acum. De ce nu s-au utilizat aceste capabilităţi şi în cazul de la Piteşti?”, se întreabă medicul.

„Sunt cele mai multe cazuri cu SHU, unul mai grav decât altul”

În ceea ce-i priveşte pe micuţii internaţi în Bucureşti, toţi veniţi din judeţul Argeş, doi sunt pe secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie şi alţi patru sunt internaţi pe secţia de Nefrologie. În total, patru copii fac dializă peritoneală, după cum a declarat profesorul Monica Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie din unitatea sanitară. În spitalul bucureştean se mai află internaţi alţi trei copii, dintre care unul în vârstă de 9 luni, din Feteşti, şi alti 2 copii de 1 an şi 4 luni, respectiv 11 luni din Piteşti.

„Toţi au venit de acasă, însoţiţi de părinţii lor. Au un istoric de diaree hemoragică de aproximativ 2-3 zile fiecare dintre ei. La fiecare s-a depistat în coprocultură verotoxina, deci toxina existentă în tulpinile de E.coli enterohemoragic. Au o stare bună. Sunt echilibraţi şi nu pun la acest moment problema evoluţiei către o boală de tip sindrom hemolitic uremic. Se află în spital, în observaţie”, a spus Bălgrădean.

„Sunt cele mai multe şi cele mai grave cazuri de sindrom hemolitic uremic pe care le avem, într-un interval atât de scurt”, a completat medicul.

Copilul plimbat între spitale 12 zile, foarte grav

Cel mai grav copil este cel care a fost plimbat timp de 12 zile în spitale, pentru că el are hemoragii severe şi este deshidratat. Acestui copil i s-au făcut testele rapide, ceea ce nu s-a întâmplat şi în cazul celorlalţi micuţi care au ajuns la Marie Curie, din primul val de îmbolnăviri.

Acest lucru s-a întâmplat pentru că Spitalul de Pediatrie a cumpărat teste de determinare a toxinei abia pe 13 februarie, după ce a primit o înştiinţare de la Ministerul Sănătăţii. Dacă cei din conducerea spitalului dau vina pe lipsa acestor teste în întreaga ţară, autorităţile din Sănătăte cer demisia conducerii, pentru neraportare la timp şi proastă gestionare a cazurilor. „Neraportarea la timp a dus la această situaţie. Cei din Piteşti au încălcat constant legislaţia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Conducerea DSP Argeş şi cea a Spitalului de Pediatrie refuză să demisioneze

Pe de altă parte, medicii de la Spitalul de Pediatrie din Argeş spun că vor face proteste şi că şi-au depus dosarul de pensionare. În ceea ce priveşte conducerea DSP Argeş, doctorul Sorina Honţaru a declarat, la rândul său, că nu intenţionează să plece din funcţie şi că aşteaptă să fie demisă chiar de către cei din Ministerul Sănătăţii.

Între timp, atât DSP Argeş cât şi Spitalul de Pediatrie din Piteşti trec printr-un nou control, de această dată făcut de corpul de control al Ministerului Sănătăţii, acesta având la dispoziţie o săptămână pentru a finaliza ancheta şi pentru a aduce lămuriri în acest caz care a intrat şi în atenţia procurorilor din Argeş. Medicii vor încerca să afle şi de ce micuţul care este acum în stare foarte gravă la Marie Curie a fost plimbat timp de 12 zile între trei spitale, dintre care trei erau din Capitală.

Anchetă penală extinsă

În paralel, două lanţuri de magazine din Argeş au fost controlate, joi seara, de către DSP şi Direcţia Sanitar Veterinară Argeş. produsele vizate fiind fructele, legumele, lactatele şi cele de carne. Specialiştii DSV şi DSP iau probe din produsele vizate, pe care le vor trimite Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, a menţionat medicul Aura Copciag din cadrul DSP Argeş.

„Sunt echipe mixte formate din inspectori DSP şi DSV care contolează două lanţuri de magazine”, a spus Aura Copciag, citată de Mediafax. De asemenea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, Daniel Lupu, a menţionat că specialiştii prelevează probe din produsele lactate, carnea de vită şi pasăre şi fructe.

Oamenii legii au deschis un dosar penal in rem însă, văzând bâlbele autorităţilor, şi faptul că nici după trei săptămâni nu a fost descoperită sursa de contaminare, magistraţii au extins urmărirea penală de la ucidere din culpă şi la rele tratamente aplicate minorului şi neglijenţă în serviciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite