Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Difuzarea imaginilor cu Emil Boc gol în vestiar şi modul în care au fost ambalate aceste imagini reprezintă una dintre cele mai mari mizerii făcute în România, în numele jurnalismului.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacţionat dur în faţa acestui episod. A declarat că refuză să-i mai fie asociat numele cu eticheta de jurnalist. În aceeaşi notă, un post de televiziune a realizat marţi o emisiune cu titlul: „Presa în fundul gol". Ambele reacţii sunt greşite pentru că generalizează într-un mod care nu foloseşte publicului şi nici jurnalismului.

Pentru un ziarist de calibrul domnului Cristian Tudor Popescu este aproape de neînţeles confundarea unui realizator de emisiune TV tabloidă cu un jurnalist. Titlul corect al emisiunii de la postul TV era: „Capatos în fundul gol!". Mai departe, comentariul jurnalisului Cristian Tudor Popescu este foarte pertinent. Prezenţa unor lideri politici care să se asocieze cu astfel de imagini este grotescă.

În astfel de momente penibile, în care este folosit statutul de jurnalist pentru comiterea unor derapaje hidoase, ziariştii cu notorietate şi credibilitate, cum este domnul Popescu, au datoria să lămurească publicul, să-i explice cum e posibil să apară astfel de greşeli şi să puncteze cât mai exact cauzele, nu să generalizeze pe un ton aproape isteric.

Întreaga discuţie
porneşte de la decizia difuzării filmului cu Emil Boc, pe un post TV generalist, într-o emisiune de divertisment. Indiferent de argumentele cu care o ambalează realizatorii emisiunii, decizia difuzării este o eroare gravă.

Emil Boc se afla într-un spaţiu privat, în timpul unei activităţi personale, într-un loc în care sunt schimbate hainele de sport cu cele de oraş. Acest lucru nu se poate face fără ca cei aflaţi acolo să se dezbrace. Nimic anormal, nimic ilegal, nimic imoral. Nimic din ceea ce atrage atenţia unui jurnalist. Fostul prim-ministru s-a aflat într-o situaţie care nu trebuie să devină publică, în acest context. A devenit publică pentru că cineva a dorit, cu orice preţ, să-l umilească. Despre asta este vorba.

Situaţia produsă prin difuzarea acestor imagini încalcă prevederile Codului Civil şi trebuie sancţionată dur de instanţă. Dacă Emil Boc va deschide un proces, îl va câştiga „de pe scaun". În termeni simpli, din punct de vedere legal, aceasta este situaţia. Sunt în România sute de jurnalişti care gândesc în aceşti termeni şi este incorect să-i confundăm cu gazdele unor emisiuni de divertisment, la fel cum nu confundăm prezentatorii de ştiri cu personajele din telenovele şi nu punem semnul egal între un analist politic şi un actor dintr-un film difuzat vineri, după miezul nopţii.

Mutatis mutandis ajungem la partea a doua a problemei noastre, a jurnaliştilor. Decizia lui Dan Capatos ne afectează tuturor credibilitatea şi menţine publicul în confuzie, pentru că nu se explică în mod corect situaţia.

Capatos nu este jurnalist. Indiferent de trecutul său profesional, în acest moment acest om nu are nicio legătură cu jurnalismul. Este realizator al unei emisiuni de divertisment de tip tabloid.

În timp ce jurnalismul are ca scop informarea şi formarea publicului, media tabloidă are ca unic scop divertismentul. Capatos şi tot ceea ce reprezintă el, de la emisiunile de divertisment până la publicaţiile tabloide, nu se intersectează cu jurnalismul decât în măsura în care desenele animate difuzate de un post TV se intersectează cu buletinul de ştiri produs de acelaşi post.

Este adevărat că, pentru a căpăta credibilitate în încercarea de a atrage cât mai mult public, cei care se ocupă cu divertisment pretind că practică jurnalism. Trebuie să ştiţi că ei stau în faţa dumneavoastră numai din acelaşi motiv pentru care un clovn se scălâmbăie la circ. Nu vor să vă informeze, nu au nicio intenţie să vă facă să înţelegeţi lumea din jur, nu transmit nicio valoare din cele asociate cu jurnalismul. Vor doar să vă holbaţi la ei şi nu le pasă cum vă obţin atenţia. Dacă e nevoie o fac şi în fundul gol, aşa cum a făcut-o Capatos.

Este circ în cea mai pură definiţie a acestei activităţi. Oamenii au nevoie, din când în când şi de circ. Totul este ca la intrare şi pe bilete să nu scrie „Teatrul Naţional".

Ajungem, în acest moment, la esenţa problemei. Privită prin prisma scopului de a face circ, difuzarea imaginilor cu Emil Boc gol, chiar cu încălcarea legii şi a bunului-simt, capătă o logică. A fost pentru circ. Însă, acest lucru nu trebuia să se petreacă pe un post TV generalist. Era portivit pentru o emisiune de divertisment, difuzată după ora 1 noaptea, pe un canal cu filme sexy. Cele două produse de potriveau perfect unul lângă altul.

La fel cum nu confundăm
nu film deocheat cu un buletin de ştiri, nu este corect să-i punem acum lui Capatos eticheta de jurnalist.

Dincolo de graniţa de mai sus, ceea ce s-a întâmplat are proporţii groteşti. Crin Antonescu şi Vadim Tudor au dovedit că nu sunt nici ei mai mult decât niste bieţi măscărici, dispuşi să se integreze în orice scenariu, oricât de obscen este el, numai pentru audienţă. Dacă au făcut bine sau rău decideţi numai dumneavoastră.

Antena 1 este un post TV care nu-şi asumă o etichetă tabloidă, care practică şi jurnalism de calitate, se pretinde serios, este supus unei legi şi monitorizat de un organism special destinat protejării publicului de exagerări. În mod normal, sub nicio formă, nu se poate justifica publicarea filmului în contextul de mai sus. Decizia lui Dan Capatos şi a echipei de realizatori afectează şi credibilitatea postului pentru care aceştia lucrează.
Capatos a ambalat în cel mai penibil mod posibil decizia lui. Dacă difuza filmuleţul după ora 1 noaptea şi se hlizea cu trei vedete tabloide pe tema asta, era într-o situaţie mai bună.

Ideea de a justifica decizia sub scopul discutării unei presupuse incompetenţe a SPP este o prostie. Un astfel de subiect nu avea ce să caute într-o emisiune de divertisment. Se putea aborda în buletinul de ştiri sau într-o dezbatere, cu prezentarea informaţiei că cineva a reuşit să-l filmeze pe Emil Boc în ipostaze intime, dar fără prezentarea filmului.

Boc trebuia însă umilit şi acest scop nu se putea atinge bine sub cupola circului tabloid. De aceea s-a ales această formulă, care aruncă acum într-o lumină defavorabilă jurnalismul românesc. Cristian Tudor Popescu şi toţi cei care s-au grăbit să generalizeze, menţinând publicul într-o confuzie gravă, au comis o greşeală la fel de mare.

Ajungem în acest moment la esenţa unui fenomen naţional. În faţa publicului românesc este menţinută, de foarte mult timp, confuzia între divertisment şi jurnalism. Cititorilor şi telespectatorilor li se spune că merg la teatru şi sunt duşi, de fapt, la circ. Confuzia este atât de mare încât, uneori, se produc momente ca cel pe care îl discutăm acum. Momente care trebuie explicate şi sancţionate în primul rând din interiorul breslei.

Corect este să le spui oamenilor ce este circ, pentru a-l percepe ca atare. Circul în sine nu este rău. Lumea civilizată, la care ne raportăm atât de des, a inventat divertismentul tabloid şi imagini cu un şef de guvern gol erau publicate peste tot unde există tabloide. Diferenţa este că acolo publicul este informat corect cu privire la eticheta de pe produs. Oamenii ştiu că sunt la circ, nu la teatru.

Reacţiile normale
, într-o astfel de situaţie, sunt cele legale. CNA trebuie să ia cea mai drastică măsură prevăzută de lege. Domnul Boc trebuie să acţioneze în instanţă pe toţi cei care au difuzat acele imagini.

Jurnaliştii au datoria
să explice publicului cum stau lucrurile, nu să emită sentinţe generale isterice, aşa cum a făcut domnul Cristian Tudor Popescu.

Politicienii-măscărici pot fi sancţionaţi de public. Şi dacă publicul nu-i sancţionează înseamnă că, în acest moment, România vrea să fie condusă de măscărici care se uită pe gaura cheii la cei care îşi fac nevoile în toaletă. Vom avea clasa politică pe care o merităm, aşa cum este şi acum.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte comentarii ale jurnalistului Mălin Bot

Punem şi noi mâna pe lopată?

Ilie Năstase, campionul bădăran

Preşedintele şi marea manipulare

Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite