Biciclistul inVIZIBIL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto

Se întamplă să primesc „reclamaţii” referitoare la nerespectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti. De cele mai multe ori se recunoaşte: bicicliştii nu sunt mai buni sau mai răi decât şoferii sau pietonii. Toţi participanţii la trafic au tendinţa de a încălca regulile. Cine este de vină şi ce se poate face ? În opinia mea, cea mai mare vină o poartă politicienii. Ei sunt cei care au terfelit prestanţa poliţiştilor.

Prin nenumăratele intervenţii pe lângă şefii şi şefuleţii poliţiei, agenţii care ar trebui sa aplice legea s-au trezit de multe ori puşi la zid.

La începutul anului, într-o emisiune* la TVR, Bogdan Hreapca – director în Primăria Municipiului Bucureşti – recunoştea cu seninătate că, începând cu 2008, Primarul General a legat mâinile poliţiei locale.

”În dorinţa primarului general, încă din 2008, s-a discutat clar că până când nu avem alternativă, adică locuri de parcare, nu ne vom îndrepta asupra celor care parchează ilegal.” - înregistrare TVR

Astăzi, după 6 ani, Capitala României a ajuns o imensă parcare în care oamenii încearcă să supravieţuiască.

Exact asta fac şi bicicliştii. Încercă să supraviţuiască într-un oraş în care oamenii au mai puţine drepturi decât maşinile.

Anul trecut, OPTAR şi CBB, cu sprijinul partenerilor, au desfăşurat campania de siguranţă rutieră pentru biciclişti ”Fii vizibil în trafic !

Timp de o săptămână, peste 200 de biciclete au trecut testele de verificare a elementelor obligatorii cu care trebuie să fie dotate aceste vehicule atunci când circulă pe drumurile publice. Interesul oamenilor s-a manifestat mult timp după aceea, sute de reflectorizante fiind distribuite ulterior.

La sugestia voluntarilor, OPTAR a hotărât să desfăşoare o nouă campanie de distribuire de elemente reflectorizante către biciclişti.

Astfel, atât cei care doresc sa îşi doteze bicicletele cu elemente reflectorizante cât şi cei care sunt dispuşi să ofere astfel de materiale către cei care sunt neglijenţi, pot face donaţii către acest proiect.

Donaţiile se fac on-line prin Bursa Binelui, fără niciun fel de taxă sau comision. Se poate dona de la 5 la 1000 de lei. Toţi banii donaţi vor ajunge în contul OPTAR iar ei vor fi folosiţi exclusiv pentru realizarea seturilor de reflectorizante şi trimiterea lor prin poşta. Toate cheltuielile şi rezultatele proiectului vor fi făcute publice.

Realizarea en-gros a unui set de refectorizante costă aproximativ 1,3 lei. Pentru această sumă se pot realiza un reflectorizant alb (3 X 7 cm), un reflectorizant roşu (3 X 7 cm) şi 4 portocalii (1 X 5 cm).  De precizat că legislaţia nu pomeneşte despre necesitatea amplasării unui reflectorizant alb pe bicicletă. Însă, un astfel de reflectorizant montat în partea din faţă a bicicletei sporeşte** vizibilitatea vehiculului pe timp de noapte şi contribuie la creşterea siguranţei rutiere.

În cazul în care faceţi donaţii şi doriţi să participaţi la distribuirea acestor reflectorizante, va rugam să ne transmiteţi datele donaţiei pentru a stabili modalitatea prin care vă vom transmite reflectorizantele rezultate în urma donaţiei dumneavoastră. În lipsa acestor date, vom distribui aceste reflectorizante cu ajutorul voluntarilor OPTAR.

Ne aşteptăm ca toţi cei nemulţumiţi de prezenţa în trafic a bicicliştilor invizibili să doneze pentru acest proiect. Împreună putem contribui la creşterea siguranţei rutiere.

Am întâlnit şoferi care, circulând prin zone rurale traversate de drumuri cu trafic intens,  spuneau că bicicletele care circulă în astfel de zone ar trebui să beneficieze de reflectorizante. Acum, prin proiectul Biciclistul inVIZIBIL, şoferii pot face donaţii şi, după realizarea reflectorizantelor, pot să ofere astfel de seturi către bicicliştii, atunci când îi întâlnesc.

Pentru că acest proiect îşi propune creşterea siguranţei rutiere, reflectorizantele albe şi cele roşii vor fi inscriptionate cu numele site-ului GhidulBiciclistului.ro 
Încercăm astfel să direcţionăm bicicliştii către acest Ghid, ca o posibilă resursă de informare cu sfaturi şi extrase din legislaţia rutieră.

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR

* emisiunea ”Întrebări şi răspunsuri”, 20 ianuarie 2014, TVR, min 14:00
** în anumite condiţii


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite