Zgonea vrea subcomisie a Camerei Deputaţilor pentru promovarea drepturilor copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea insistă pentru promovarea drepturilor copiilor
Valeriu Zgonea insistă pentru promovarea drepturilor copiilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, marţi, că va crea o subcomisie în acest for legislativ pentru promovarea drepturilor copiilor, în special ale celor „vulnerabili“ şi a povestit că, atunci când era elev, a avut coleg de bancă un copil cu dizabilităţi.

„Am avut coleg de bancă la Şcoala Fraţii Buzeşti un băiat ca Vlăduţ (un băiat cu dizabilităţi - n.r.). Pentru mine, Vlăduţ este un om normal. Un copil cu nevoi speciale nu este un copil bolnav“, a precizat Zgonea la Palatul Parlamentului, unde a fost lansată împreună cu reprezentanţii UNICEF publicaţia „Starea copiilor lumii 2013 - Copiii cu dizabilităţi“.

Valeriu Zgonea a vorbit despre parteneriatul dintre Camera Deputaţilor şi UNICEF, dar şi despre intenţia sa de a introduce în Constituţie un capitol clar legat de persoanele cu dizabilităţi.

„În cadrul parteneriatul pe care Camera Deputaţilor îl are cu UNICEF începând din acest an am reafirmat angajamentul ferm al României pentru protecţia şi sprijinirea copiilor, în mod deosebit a celor vulnerabili, în acest sens am anunţat şi în luna martie, săptămâna viitoare o să pregătim documentele pentru Biroul Permanent şi o să le votăm în cadrul plenului - vom crea o subcomisie în Camera Deputaţilor pentru promovarea drepturilor copiilor, cu scopul de a garanta faptul că noile propuneri legislative şi cadrul legal respectă Convenţia privind drepturile copiilor şi sunt în beneficiul acestora“, a declarat Valeriu Zgonea.

El a precizat că a propus ca România să susţină înfiinţarea în Parlamentul European a unui Observator european pentru copii. "Cred că ţara noastră trebuie şi poate să îşi asume un rol major în promovarea acestor teme la nivel european", a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Zgonea a mai arătat că Legea fundamentală trebuie să prevadă reglementări clare în domeniul drepturilor şi educaţiei persoanelor cu dizabilităţi, pentru ca acestea să beneficieze de incluziunea socială şi să devină membri activi ai societăţii.

"Eu consider că şi în momentul în care vom vorbi mai profund despre Constituţie trebuie să avem un capitol foarte clar acolo legat de persoanele cu dizabilităţi. Multă lume spune că nu e bine. Vocile sunt diferite în funcţie de momentul în care te afli, când eşti la guvernare de obicei nu vrei să spui, când eşti în opoziţie de obicei vrei să spui. Eu cred că trebuie să găsim o soluţie, pentru că foarte multe resurse financiare le-am pierdut fără a avea efecte pozitive în domeniul protecţiei sociale", a spus Zgonea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite