Dăncilă critică din nou UE la Strasbourg: „Românii resimt un tratament inegal, mai ales când ţara e criticată“. Juncker, absenţă nefirească din plenul PE
0Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, marţi, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Liderul Guvernului a subliniat că nu va da socoteală nimănui şi că românii resimt un tratament inegal.
UPDATE „Mă aşteptam la propuneri, la soluţii, la o abordare pozitivă. Cum am spus într-o discuţie anterioară, nu am venit să dau socoteală nimănui. Am venit aici, în Parlamentul României... în Parlamentul European“, a precizat Viorica Dăncilă, la finalul sesiunii.
De asemenea, premierul României i-a răspuns şi lui Guy Verhofstadt: „Vreau să-l asigurăm că noi cunoaştem dosarele şi provocările. Am cerut consens. Mă aşteptam ca un lider de grup politic să vină cu aprecieri de politică europeană, nu cu teme interne. Ce reproşează Guvernului României? Îi cer să-i lase pe români să hotărască singuri, să nu inducă propriile convingeri“.
Viorica Dăncilă a subliniat că nu intenţionează să dea vreo ordonanţă privind amnistia şi graţierea: „Nu am niciun act normativ referitor la acest lucru. Nu vrem să apărăm pe nimeni, ci doar să protejăm cetăţenii ale căror drepturi au fost încălcate“.
UPDATE Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE: Prelaurea preşedinţiei e un moment istoric. Preşedinţia aparţine în primul rând poporului român. Acest popor e pregătit. De doi ani oamenii au ieşit în stradă şi cer respectarea statului de drept. Avem teme importante de gestionat.
UPDATE Dan Nica, europarlamentar al PSD: Vă rog să nu fiţi induşi în erore. Unele dintre discursuri nu au avut legătură cu programul de activităţi, ci sunt legate de campania pentru alegeri. Nu vă supăraţi pe Verhofstadt. Are şi el un partiduleţ. Nu face pragul electoral şi această stare de fapt l-a afectat.
UPDATE Cătălin Ivan, europarlamentar neafiliat: Eu, spre deosebire de ceilalţi, cred că va fi o preşedinţie de succes. UE trece printr-un moment dificil. Vă garantez că aveţi susţinerea mea. În primul rând, trei sferturi din ţările membre ale UE se confruntă cu un proces de sclavie modernă. Al doilea subiect, coeziunea. Costurile directe şi indirecte ale corupţiei sunt evaluate la 1000 de miliarde.
UPDATE Ska Keller, şefa Verzilor: Ce am descoperit privind Guvernul României. România are o tradiţie îndelungaă pentru a lupta pentru libertăţile civile. Azi, mii de români au ieşit în străzi şi cer libertăţi civile şi buna guvernare. Guvernul vrea să reducă dreptul la protest.
UPDATE Guy Verhofstadt, liderul ALDE: Preluaţi preşedinţia înainte de un moment critic, înainte de alegerile europene. Aveţi multe lucruri de făcut. Sper ca în timpul dvs să nu fie o a treia activare a Articolului 7, adică să fie îndreptat împotriva României.
Sper că nu ignoraţi recomandările Comisiei de la Veneţia. Ne-am văzut cu Liviu Dragnea şi a apărat aceste (n.r. - teme referitoare la Justiţie şi legislaţia penală) dosare şi a spus că statul de drept e o chestiune de subsidiaritate. Nu e adevărat. În aceiaşi zi i-am spus lui Tăriceanu şi mi-a promis că vor fi modificate propunerile şi conforme Comisiei de la Veneţia.
Guvernul dvs urmează calea aceasta a proastelor practici, precum ale lui Orban şi Kaczynski. Citesc că vreţi amnistie pentru corupţie. Vreţi să scoateţi peştele cel mare. Dacă se confirmă, grupul meu şi familia liberală nu va merge în alegeri cu asemenea parteneri. Noi suntem împotriva abuzurilor. Noi criticăm practicile abuzive.
UPDATE Udo Bullmann, liderul socialiştilor europeni: Credem că vom colabora foarte bine cu această preşedinţie a Consiliului UE. Coeziunea socială şi regională sunt chestiuni importante. În ultima vreme s-a văzut cât de serioasă e situaţia la Londra. Pieţele financiare internaţionale, chestiunile de fiscalitate şi migraţia sunt chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm.
Trebuie să combatem decisiv corupţia. Dacă există o ţară în care serviciile au influenţă asupra procuraturii, nu putem accepta aşa ceva. Sunt lucruri care se bagă sub preş, cum sunt unele abuzuri. Însă nu putem recurge la o situaţie de amnistie generală. Trebuie respectat statul de drept.
UPDATE Theodor Stolojan, europarlamentar PNL: Avem dosare grele pe masa negocierilor cu Consiliul. Soluţiile din negocieri vor prefigura viitorul UE în următorii ani. După cum ştiţi, aveţi mulţi miniştri noi care nu au experienţa negocierilor cu instituţiile europene. Vă rog să le cereţi acestora să ceară consultanţa experţilor de la Reprezentanţa Comisiei Europene.
UPDATE Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene: Valorile ca libertate, democraţie, stat de drept sunt valori pentrru care a luptat şi România. Valorile nu pot fi diluate nicăieri în Europa. Trebuie să ne asigurăm în următoarele şase luni şi după aceste şase luni, că lucrurile vor rămâne aşa.
UPDATE Viorica Dăncilă, premierul României: Proiectul european în forma lui de azi a fost modelat de multiplele crize. Vă spun că în viziunea mea, exercitarea preşedinţiei de către România, nu e doar datorie formală. E important să arătăm cetăţenilor UE că instituţiile lucrează pentru ei şi aduc rezultate. SUnt conştientă că prima etapă va fi intensivă şi scurtă ca timp. Contez pe sprijinul dvs. pentru a finaliza cât mai multe dosare legislative.
Viziunea preşedinţiei României e structurată în jurul ideii de coeziune. Priorităţile noastre tematice se desprind pe patru piloni principali. Europa convergenţei e primul pilon de acţiune. Piaţa unica e desigur cea mai mare realizare. drept urmare, un obiectiv e avansarea agendei în domeniul pieţei interne. Ne vom concentra pe dezvoltarea legăturilor dintre est şi vest, dintre nord şi sud. La fel de importantă e reglementarea uniunii energetice.
Al doilea pilon va fi Europa siguranţei. Sunt provocări de securitate care ameninţă agenda cetăţeanului. Securitatea cibernetică va fi o condiţie necesară pentru orice proiect. Ne dorim să contribuim la formularea de soluţii viabile în ceea ce priveşte migraţia.
Al treilea pilon propus: Europa, actor global. În materie de poltiică de securitate vom întări capacităţile de apărare ale UE, în complementaritate cu procesele NATO. Trebuie să aibă loc şi avansarea politicii de extindere a UE. O atenţie deosebită trebuie acordată Balcanilor de Vest.
Al patrulea pilon: Europa valorilor comune. Ne propunem să promovăm principiile şi valorile care ne unesc. Trebuie să combatem xenofobia, rasismul, populismul şi discursul fundamentat pe ură.
Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii. Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen.
După prezentarea din plenul PE, care va avea loc la ora locală 15.00, Viorica Dăncilă şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, vor susţine declaraţii de presă comune.
Premierul va avea apoi o întâlnire cu grupul social-democraţilor din PE, fiind singurul grup politic din Parlamentul European cu care se va întâlni Viorica Dăncilă.
Ea va participa şi la vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema "Tradiţii şi peisaje din România", organizată cu prilejul debutului Preşedinţiei României la CUE.