VIDEO Familia Băsescu, de la "ţigancă împuţită" la dansuri pe manele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a participat în septembrie 2009 la o petrecere a romilor, la Costeşti
Preşedintele Traian Băsescu a participat în septembrie 2009 la o petrecere a romilor, la Costeşti

Deşi condamnă unele obiceiuri ale ţiganilor, preşedintele Traian Băsescu şi-a manifestat de câteva ori interesul faţă de cultura şi tradiţiile lor, mai ales în campaniile electorale. Pe de altă parte, şeful statului a dat dovadă de rasism atunci când s-a adresat unei jurnaliste cu formula "ţigancă împuţită", caz care a ajuns la tribunal.

În septembrie 2009, după episodul "ţigancă împuţită", preşedintele Traian Băsescu a dansat la Festivalul rromilor de la Costeşti, alături de regele romilor, Florin Cioabă, şi de mai mulţi rromi care au susţinut un spectacol de muzică şi dansuri ţigăneşti.

Traian Băsescu a dansat împreună cu ţigăncile, în timp ce soţia sa a primit de la Luminiţa Cioabă, sora regelui, o fustă lungă, tradiţională şi un batic înflorat, pe care Maria Băsescu le-a îmbărcat şi le-a purtat pe scenă pentru câteva minute.

Şeful statului a primit de la romi o plachetă în semn de mulţumire pentru că i-a introdus în legea privind holocaustul, o medalie din argint cu însemnele casei regale Cioabă, cărţi cu poezii şi o carte despre Holocaust scrise de Luminiţa Cioabă.

Înainte de a pleca de la festival, preşedintele a fost strigat de la microfon de Constantin Ninel Potrârcă, candidatul la Preşedinţie din partea etniei. Potârcă a strigat după Băsescu de câteva ori "domnul preşedinte, veniţi şi pe la noi", dar şeful statului nu l-a băgat în seamă.

Traian Basescu le-a cerut ţiganilor să-şi creştineze copiii şi să-i dea la şcoală. Atunci, Băsescu spunea "Am venit din respect pentru cultura şi tradiţiile rromilor. "

EBA pe manele

Şi fiica cea mică a lui Băsescu, Elena Băsescu este fană a manelelor, ea a fost surprinsă dansând pe ritmuri de manele când se afla în campanie la Târgoviste. Aflată în mijlocul romilor din cartierul Prepeleac, care au primit-o cu flori şi manele, EBA şi-a pus garoafe-n păr şi a început să danseze.

Elena Băsescu s-a întâlnit şi cu lideri ai romilor din Capitală pentru a strânge voturi în campania electorală pentru prezidenţiale în favoarea tatălui său.  Atunci, EBA a pozat alături de unul dintre liderii rromilor din zona Rahova-Ferentari, preşedintele Ascociaţiei Creştin Democrate a Rromilor, Edu Adrian.

Băsescu, supărat pe jurnalişti mai tare decât pe ţigani

Şeful statului are mai multe antecendente cu jurnaliştii decât cu ţiganii, deşi i-a invocat în unele momente drept injurii la adresa ziariştilor.

Cel mai cunoscut episod este cel ajuns şi în instanţă, din 2007. În ziua referendumului, şeful statului, aflat în maşină alături de soţia sa cu care avea o discuţie privată, s-a referit la ziarista Andreea Pană prin formula "ţigancă împuţită agresivă". În primă fază, preşedintele, enervat de întrebările insistente ale acesteia, i-a luat telefonul mobil cu care jurnalista îl înregistra.

Totuşi, preşedintele a reuşit să îngroape scandalul cu "ţigancă împuţită" când le-a cerut iertare ţiganilor pe limba lor: "Iertaţi-ne, fraţilor şi surorilor, pentru ce a fost, iar viitorul României îl vom construi frumos împreună!".

Tot atunci el a decorat trei rromi, care fuseseră deportaţi în Transnistria în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a primit de la Florin Cioabă o medalie cu chipul tatălui acestuia, Ion Cioabă, iar de la Gabi Luncă, câteva discuri şi un album de familie.

Când Gabi Luncă i-a spus că rromii sunt alături de România şi alături de Traian Băsescu, preşedintele i-a replicat: "Păi ştiu, că-i văd peste tot unde mă duc!”.

Un alt incident s-a produs în timpul unei vizite la un spital din Timişoara, unde şeful statului a invitat o ziaristă să se urce pe masă ca să-i arate practic o metodă de resuscitare pe care tocmai o învăţase de la medici.

Un alt episod s-a petrecut la inaugurarea unei fabrici japoneze, la Brăneşti, în Ilfov, în octombrie anul trecut. Preşedintele a mai dat o replică memorabilă unei jurnaliste de la Antena 1, căreia i-a spus "Sigur, vin direct în birou la tine să o facem", în contextul în care şeful statului fusese întrebat cum comentează respingerea moţiunii de cenzură iniţată de PSD şi rugat să confirme că va da o declaraţie despre acest subiect la Bucureşti.

Băsescu este cunoscut şi pentru răspunsurile acide date jurnaliştilor. Traian Băsescu a refuzat la finalul lucrărilor Consiliului European din iunie 2009, să răspundă întrebării unei jurnaliste, replicându-i acesteia că "orice răspuns are nevoie de o întrebare care să probeze un minim de inteligenţă".

Apelative precum "ziarişti tonomat, moguli, mafioţi, mincinoşi" au mai fost folosite de Băsescu în războiul său cu trusturile de presă.

Mircea Băsescu s-a înrudit cu Bercea Mondialu'

Pe de-o parte înjuraţi, pe de altă parte, apreciaţi, ţiganii sunt constant în contact direct cu familia Băsescu. Mircea Băsescu, fratele preşedintelui,  a botezat-o acum o lună pe nepoata lui Anghel Sandu, cunoscut drept Bercea Mondialu' şi cercetat în mai multe dosare penale pentru evaziune fiscală. "cred că măcar atunci când botezi un copil, fie el şi copil de ţigan, faci o faptă care te apropie de Dumnezeu. Eu cel puţin aşa simt", a spus Mircea Băsescu.

Şi şeful statului a precizat la Festivalul de la Costeşti că are un fin de etnie romă, pe care l-a năsit pe vremea cand era primar al Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite