Victor Ponta: "ANI trebuia sã facã acuzaţii înainte sã înceapã campania electoralã sau dupã aceasta"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţionalã de Integritate (ANI) ar fi trebuit sã se sesizeze cu privire la cei patru demnitari ai Guvernului, acuzaţi de incompatibilitate, înainte de începerea campaniei electorale sau dupã aceastã perioadã, în condiţiile în care trei dintre aceştia candideazã la parlamentare, a declarat vineri premierul Victor Ponta, susţinând totodată necesitatea ca ANI sã aducã unele clarificãri în legislaţie.

Premierul a accentuat ideea că este prima zi de campanie electorală: "S-a deschis ziua cu aceste constatãri ale celor de la ANI. Eu nu am, cel puţin formal, niciun motiv sã spun cã este un atac politic, dar cred cã tocmai în ideea de neimplicare politicã, ar fi fost ideal ca asemenea constatãri sã se anunţe ori înainte de campania electoralã, ori dupã", a declarat Ponta la Realitatea TV.

Potrivit lui Victor Ponta, legislaţia este una ambiguă, astfel încât funcţionarilor verificaţi de ANI li se pot reproşa oricând nereguli.

"Avem o legislaţie în acest domeniu care este atât de neclarã încât, dacã cineva vrea neapãrat, îi gãseşte oricãrui funcţionar, politician, ceva de reproşat, pentru cã, pânã la urmã, eu am completat de multe ori asemenea declaraţii (...) Avem o problemã de legislaţie şi sunt convins cã, dupã campania electoralã, cei de la ANI, cu girul CE, dar şi cu nişte jurişti foarte buni, ar trebui sã se uite foarte serios şi sã spunã foarte clar ce ai voie sã faci, ce nu ai voie sã faci", a arãtat Ponta.

De asemenea, şeful Guvernului a susţinut cã justiţia ar trebui sã se pronunţe într-un timp mai scurt în privinţa celor cercetaţi.

"A doua problemã pe care o vãd - mai ales cã suntem în campania electoralã şi cel puţin trei dintre miniştri sunt nu doar şefi de portofolii, dar şi candidaţi la parlamentare - ar trebui sã facem un sistem prin care un judecãtor sã se pronunţe mult mai repede", a declarat Ponta.

El a arãtat cã, în multe din cazurile în care s-a sesizat ANI anterior, nu s-a mai aflat dacã demnitarii verificaţi sunt sau nu vinovaţi.

"Doar la domnul Diaconu, dacã nu mã înşel, a fost o hotãrâre definitivã şi irevocabilã. În regulã, domnul senator Diaconu nu mai candideazã", a spus premierul.

Victor Ponta a spus cã nu va lua "o decizie durã", nu le va cere demnitarilor sã demisioneze ori sã renunţe la cursa pentru parlamentare "pe baza unor acuzaţii care ridicã multe semne de întrebare".

Premierul Victor Ponta le-a cerut celor patru demnitari acuzaţi de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate, sã demareze toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate şi, dacã este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc, informeazã Biroul de presã al Guvernului.

Prim-ministrul a precizat cã, dacã acuzaţiile ANI se vor dovedi întemeiate, cei în cauzã nu vor mai face parte din echipa guvernamentalã.

Patru membri ai Executivului - ministrul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, dar şi secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, sunt acuzaţi de Agenţia Naţionalã de Integritate de incompatibilitate, conflict de interese ori averi nejustificate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite