USR PLUS le arată pisica celor de la PNL, lui Orban şi Cîţu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că răbdarea partenerului USR PLUS din coaliţia de guvernare a ajuns la limită. Ultimele evenimente ne arată că cei de la USR PLUS nu mai au chef să înghită mai multe decât au înghiţit. Orban şi Cîţu n-au niciun fel de apetit pentru reforme. Tot ce-au promis în programele de guvernare nu s-a realizat.

Nu întâmplător, şi Orban şi Cîţu nu riscă un bilanţ a perioadei de un an şi 9 luni de când sunt la guvernare. N-ar avea ce să enumere la reforme îndeplinite. Nimic, zero.

Noul PNDL, denumit Anghel Saligny, a detonat coaliţia

USR PLUS a decis la şedinţa conducerii de joi că nu se poate face părtaş la jaful din banii publici propus de PNL, după modelul PSD-Dragnea, destinat mituirii primarilor. USR PLUS cere, pe bună dreptate, bilanţul celor două proiecte PNDL 1 si PNDL 2, înainte de a trece la alt proiect asemănător. Şi măsuri drastice de control a legalităţii şi corectitudinii cheltuirii banilor publici. Orban şi Cîţu se fac că nu înţeleg jaful din bani publici care a însoţit PBDL 1 şi PNDL 2.

Iată ce se spune, cu deplin temei, în comunicatul USR PLUS:

„Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”.

USR PLUS se gândeşte şi la alegerile din 2024. Orban şi Cîţu nu se gândesc. Ei vor doar să-şi satisfacă clientela de partid, care-i ţine la putere după care, potopul.

Orban se arătă surprins de comunicatul USR PLUS:

„Pe mine m-au surprins declaraţiile de astăzi pe care le-am văzut la anumiţi lideri USR împotriva PNDL 3Iar să foloseşti astfel de argumentaţii, care sunt penibile...”

Pentru Orban este penibil ca cineva să refuze, cu argumente, un nou jaf din banii publici, aşa cum am văzut la PNDL 1 şi PNDL 2, sub Dragnea-PSD!

Un PNDL este necesar, dar nu după modelul Dragnea-PSD. Ci unul cu mecanisme dure de control al legalitatii şi corectitudinii cheltuirii banilor publici.

Conducerea USR PLUS a ales şi modalităţile prin care vor să blocheze OUG-ul privind noul PNDL, numit acum „Anghel Saligny”. În primul rând îşi vor exprima dezacordul politic faţă de acest nou jaf din bani publici, ceea ce s-a şi întâmplat. În pasul doi, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu va aviza OUG-ul respectiv, fapt care ar face imposibilă promovarea sa în guvern. În al treilea rând, dacă totuşi OUG-ul este adoptat, ilegal, de guvern, USR PLUS va vota în parlament împotriva validării prin lege a respectivului OUG. Situaţie în care OUG-ul nu-şi poate produce efecte.

USR PLUS se gândeşte la demiterea lui Cîţu de la şefia guvernului

În şedinţa conducerii USR PLUS de ieri, s-a discutat şi posibilitatea demiterii lui Cîţu prin moţiune de cenzură. În locul lui Cîţu şi Orban n-aş ignora acest avertisment.

„Scandalul cu episodul din Statele Unite a fost picătura care a umplut paharul. A fost multă frustrare de când cu Vlad Voiculescu, apoi rectificarea şi un nou PNDL program criticat vehement când eram în Opoziţie”, spun surse din partid.

Potrivit acestor surse, mai mulţi lideri ai Biroului Naţional, atât din USR, cât şi din PLUS au avut o reacţie „vehementă” la adresa premierului şi chiar au solicitat să i se ceară demisia. „S-a discutat chiar şi de o moţiune de cenzură”.

„Dacă îi ceream demisia, nu şi-o dădea. Nici să votăm o moţiune de cenzură nu putem”, spun aceleaşi surse.

Decizia privind demisia lui Cîţu a fost amânată până după congresul PNL din 25 septembrie.

Este clar acum că nici una dintre variantele Cîţu sau Orban nu convine USR PLUS, care a refuzat varianta ca Orban să conducă guvernul după alegerile parlamentare din 2020.

Dacă Orban câştigă conducerea PNL, şi are pretenţia să conducă şi guvernul, USR PLUS va avea o mare problemă dacă să accepte sau nu această variantă. Cîţu ar putea refuza să demisioneze, şi atunci moţiunea de cenzură după modelul Dragnea-Grindeanu este ca şi votată, inclusiv de USR PLUS.

Dacă va câştiga Cîţu, e la fel de grav. Rămâne şi şef de guvern, şi va face ce-am văzut de 7 luni. Zero reforme, deficite bugetare imense, nivelul datoriei publice va trece de 50% din PIB. Nu văd cum USR PLUS ar putea să gireze o astfel de filozofie de guvernare. Nu mai punem la socoteală că după condamnarea penală a lui Cîţu din America, în loc de „fără penali în funcţii publice”, USR PLUS va „sta cu penali la aceeaşi masă”! Nu văd cum şi-ar asuma o astfel de filosofie de guvernare pe care au respins-o mereu, o linie de forţă a poziţionării USR PLUS pe scena politică.

În concluzie, după 25 septembrie nu mai văd USR PLUS girând actuala coaliţie de guvernare, dacă câştigă şefia PNL fie Orban, fie Cîţu. Dacă PNL va apela la PSD pentru a-şi continua guvernarea, precum Tăriceanu în 2007-2008, la alegerile din 2024 USR PLUS va fi singurul partid de dreapta, care nu-şi terfeleşte principiile politice şi părăseşte guvernarea de tip PSD-Dragnea.

După 25 septembrie, cel mai probabil vom avea un nou guvern şi un nou premier

Va fi momentul zero al resetării jocului politic în România. USR PLUS nu va accepta mai departe un guvern condus de Orban sau Cîţu. Ideal ar fi ca la conducerea PNL să vină o a treia persoană, nici Orban nici Cîţu. Atunci se va relansa guvernarea şi posibilitatea promovării reformelor cu care s-au tot lăudat până azi actuala conducere. Poate a învăţat şi Iohannis ceva din cele 20 de luni de guvernare liberală, şi îşi va folosi prerogativele constituţionale de şef al statului.

Dacă nu, este puţin probabil ca actuala coaliţie de guvernare să continue în stilul şi componenţa în care a mers până acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite