Traian Băsescu, Elena Udrea şi ruleta rusească

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După înfrângerile usturătoare suferite la alegerile locale şi parlamentare de anul trecut, Partidul Democrat Liberal îşi joacă soarta la congresul din martie.

Din păcate pentru susţinătorii portocaliilor, cele două figuri înscrise până acum în cursa pentru fotoliul de preşedinte al partidului nu cred că au forţa şi anvergura de a scoate la lumină o formaţiune politică care a respirat eminamente prin plămânii lui actualului preşedinte al ţării. Cinstit vorbind, fără locomotiva Traian Băsescu, PDL nu ar fi pupat în veci guvernarea. Ar fi rămas un partid de 10-15%, care ar fi lustruit permanent băncile opoziţiei. 

E însă la fel de adevărat că, acţionând după principiul “eu te-am făcut, eu te omor”, Traian Băsescu a fost ce care i-a şi îngropat, anul trecut, pe “portocalii” din Modrogan. Conştient fiind că asupra PDL planează încă pericolul de a se transforma într-un nou PNŢCD şi neputând totuşi să-şi lase propriul “copil” pe străzi, Preşedintele încearcă prin avatarul Elena Udrea să preia controlul partidului. 

Băsescu ştie că avându-l pe Blaga în frunte, PDL nu îi va mai răspunde la comenzi, iar această perspectivă îl deranjează teribil. Cu toate că declară că se va retrage după expirarea mandatului, Preşedintele nu-şi va pune boneţica-n cap pentru a se duce la culcare ca un bătrânel neputincios. Va continua să rămână activ în viaţa publică şi va încerca să dovedească faptul că mai poate să ducă partidul la guvernare (înfiinţarea unei noi formaţiuni cred că este exclusă. A testat piaţa cu partidele-fantomă ale lui Ungureanu şi Neamţu, iar rezultatele au fost dezastruoase).

Întrebarea care se pune în acest moment este dacă Traian Băsescu a mizat corect, alegând-o pe Elena Udrea drept candidat la preşedinţia PDL. Imaginea de divă şi realizările din postura de ministru au fost întotdeauna subiecte care au stârnit controverse aprinse, atât în interiorul PDL, dar mai ales în spaţiul public. De altfel, strategii de comunicare ai partidului i-au interzis Elenei Udrea orice apariţie prin care să-l susţină pe Băsescu în perioada referendumului, tocmai pentru a nu-l compromite. Nu cred că lucrurile  s-au schimbat radical în numai câteva luni. De aceea spun că alegerea preşedintelui seamănă mai degrabă cu o ruletă rusească, decât cu o strategie bine pusă la punct. Dar Traian Băsescu întotdeauna a jucat aşa: totul sau nimic. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite