Smells like teen spirit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD are probleme fiindcă foloseşte un sistem de operare virusat, pentru care un simplu control-alt-delete este insuficient. Este necesară formatarea partidului şi instalarea unui alt sistem de operare.

Cred că pentru colegii mei, cât şi pentru cei mai mulţi români, principalele probleme ale PSD sunt: existenţa unor lideri politici în primul eşalon al partidului cercetaţi penal şi compromişi moral, eticheta de partid comunist şi anacronismul în comunicarea cu electoratul tânăr şi smart.

Reforma profundă a PSD este prioritară în acest moment, orice schimbare de carton, orice mimare a reformei, fiind ingredientele perfecte pentru dezastrul stângii în următorii ani.

Există o criză evidentă a instituţilor şi a partidelor politice care se revarsă şi asupra liderilor, însă reforma în PSD nu trebuie să se oprească la oameni.

Nu cred într-o revoluţie a lupilor tineri fără consistenţă principială, doctrinară şi mai ales morală, deoarece generaţia mea nu este neapărat mai corectă sau mai puţin predispusă corupţiei decât cea a părinţilor mei. Generaţia mea are doar o şansă în plus, aceea a lipsei de carnet PCR, a absenţei memoriei durerii, şansa unui alt sistem de operare în politică, mai updat-at zilelor noastre, mai dinamic, dar mai ales moral.

Unii din partid afirmă despre tinerii gălăgioşi că sunt idealişti, hipsteri marxişti şi necopţi pentru conducere. Şi pentru mulţi colegi tineri, măcar mai există alinarea părerologiei... Eu le-aş răspunde acelor colegi, cu experienţă, că aşa este, suntem impertinenţi, energici şi  vrem să regenerăm un spirit, o conduită de care stânga a dat dovadă în afara cruntului comunism, că şi Ioan Flueraş, Basil Surdu, Iosif Renoiu, Tiron Albani, Enea Grapini, Iosif Jumanca, cei şase social democraţi ardeleni, care au pus bazele României la 1 decembrie 1918, că aceştia sunt modele şi garanţia că tradiţia stângii nu se opreşte doar în halta comunismului!

În acest context, am încropit câteva idei, gânduri, după trei săptămâni de tăcere, dar consistente în autocritică şi reflecţie:

  • Excluderea corupţilor/baronilor din PSD şi retragerea liderilor din funcţiile de conducere, dacă sunt cercetaţi penal pentru fapte de corupţie.
  • Stânga trebuie să transmită mesaje segmentate socio-cultural, specifice comunităţilor
  • Asigurarea liniştii în PSD cu preţul îngrădirii diversităţii de opinii nu poate fi luată în calcul!
  • PSD nu trebuie să-şi mai asume mesaje politice populiste sau parteneriate cu politicieni compromişi moral, precum Gheorghe Funar. Nu trebuie să mai jucăm rolul de pompier, într-o ţară fără incendii!
  • PSD trebuie să promoveze o relaţie echilibrată şi corectă între stat şi confesiuni. Chiar dacă nu este stipulat în Constituţie, termenul laic, acesta nu trebuie asumat rigid-doctrinar, ci trebuie îmbrăţişat acţional. Haideţi să construim credinţă în suflete, nu ziduri de catedrale! Haideţi să amintim BOR, că rostul spiritual şi social al Bisericii este cel important, nu îndestularea unor înalţi prelaţi.
  • PSD trebuie să susţină iniţiativa societăţii civile privind criza partidelor politice: deblocarea pieţei partidelor prin adoptarea iniţiativei Monicăi Macovei prin care un partid ar putea fi înfiinţat doar de trei persoane.
  • Ecologia este o componentă doctrinară consacrată a stângii occidentale, problemele de mediu fiind în atenţia liderilor de stânga. Roşia Montană şi gazele de şist sunt subiecte care trebuie abordate în spritul interesului public, iar poziţia PSD faţă de aceste proiecte trebuie să fie una fermă, de respingere, care să ţină cont de pericolele care pot fi aduse mediului înconjurător.
  • Minorităţile sexuale sunt realităţi existente în România, iar în multe cazuri nedrept judecate. Sexualitatea este o doar o opţiune individuală în viaţă, o chestiune privată, personală.  Drepturile minorităţilor sexuale trebuie susţinute de stânga, orice fărâmă de prejudecată conservatore trebuie abandonată definitiv.
  • PSD nu trebuie să mai fie captiv televiziunilor de ştiri, „de casă”. Respectul şi încrederea românilor nu se câştigă prin şarje de venin şi critici de exterminare promovate de analiştii politici fundamentalişti la televizor.
  • Să nu mai dăm vina niciodată pe străini pentru neputinţa noastră! Nu există o conspiraţie internaţională împotriva PSD.
  • PSD trebuie să susţină o iniţiativă sinceră cu privire la integrarea romilor în societate, cu o atitudine justă, fermă, chiar cu riscul unor pierderi electorale.  
  • Europa socială la care am aderat în 2007 are o politică fiscală bazată pe solidaritate şi dezvoltare economică. În Uniunea Europeană, majoritatea statelor componente, au optat pentru un sistem de impozitare progresivă a veniturilor şi profiturilor, care a crescut bunăstarea cetăţenilor, acest tip de solidaritate fiind necesară economiilor funcţionale.
  • Este nevoie de un PSD care să claxoneze  excesele corporaţiilor faţă de angajaţi, o stângă care să tragă un semnal de alarmă asupra scăderii capitalului autohton, sufocat de marile corporaţii.
  • Schimbarea nuanţei culorii partidului, pe modelul Partidului Socialist din Franţa şi eludarea trandafirilor din siglă.
  • Preşedintele Ion Iliescu (istoria PSD nu se poate şterge cu buretele)  nu reprezintă o problemă. Centralismul organizaţional şi de comunicare a fostului FSN, PDSR, încă regăsit în PSD, produce dificultăţile de identitate doctrinară.
  • Organizaţiile judeţene trebuie să beneficieze de o mai mare autonomie, pentru a transmite către centru mesajul local specific şi pentru a  asigurara un flux de comunicare de jos în sus, bazat pe mijloacele moderne de comunicare.
  • Creşterea implicării organizaţiilor locale în elaborarea de programe, strategii, acestea fiind rezultatul unui mecanism mobil de interacţiune între centru şi organizaţiile judeţene.
  • Funcţiile administrative nu mai trebuie încălecate de cele politice. Nu poţi să ajungi şi consilier judeţean şi director de instituţie (prin concurs) şi vicepreşedinte, secretar sau preşedinte de partid, de exemplu.
  • Trebuie să învăţăm să respingem pomenile electorale. Cortul, pixul şi bricheta sunt dezavuate de cetăţenii educaţi şi informaţi. Doar emoţia şi portofoliul politic mai aduc astăzi încredere.


Miroase a spirit adolescentin în PSD, de regenerare...

În speranţa că, în al doisprezecelea ceas, nu vom mai fi doar un partid al foştilor, actualilor şi viitorilor preşedinţi, cred şi sper că o reformă sinceră a partidului va asigura o alternanţă politică şi guvernamentală utilă democraţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite