Sever Voinescu: „E mai bine să boicotezi o Constituţie aberantă la urne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioann Stanomir (stanga),   Sever Voinescu (dreapta)                            FOTO:  Andreea Saguna
Ioann Stanomir (stanga),   Sever Voinescu (dreapta)                            FOTO:  Andreea Saguna

Fostul prim-vicepreşedinte PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, la Institutul de Studii Populare (ISP), în cadrul unei dezbateri pe tema modificării Constituţiei, că revizuirea propusă de majoritatea USL în absenţa unei consultări a Opoziţiei este aberantă şi trebuie boicotată la urne.

Sever Voinescu a spus că dezbaterile ISP constituie o alternativă la Forumul Constituţional, un raport pentru starea constituţionala a ţării, un diagnostic cu soluţii de tratament, care la sfârşitul lunii mai va ajunge şi la PDL şi la Parlament în caz că “vor fi ochi acolo dispuşi să îl citească”. El a adăugat că perspectiva că USL nu sunt atât de puternici, pentru că soarta amendării Constituţiei se va decide prin referendum, va face actual putere să înţeleagă că produsul care iese din Parlament trebuie să fie de larg consens. El a subliniat că toată lumea e de acord că trebuie schimbat sistemul constituţional, dar dacă USL nu va intra în dialog şi cu PDL, Constituţia ar putea să nu treacă testul referendumului. 

 

 “Şeful comisiei parlamentare (n.r. de revizuire a Constituţiei) a spus că tot ce se întâmpla e un gest politic. Îl credem pe cuvânt pe Antonescu, dar devine riscant. Realitatea românească provoacă mereu realitatea constitutionala. Cofrajul e gata să plesnească pentru că e foarte tumultuoasă. Nu cred că opoziţia  nu poate face nimic. Chiar dacă USL face ce vrea, ca locomotivă de mare tonaj, a cărei inerţie nu poate fi oprită, la referendum nu se bazează pe voinţa politică a majorităţii, aşa cum face în Parlament, de manieră dictatorială. E mai bine sa boicotezi o Constituţie aberanta la urne. USL trebuie sa înţeleagă că trebuie să lucreze cu PDL. Ce s-a întâmplat la ultimul referendum spune multe”, a declarat Sever Voinescu.  

Sever Voinescu, care face parte din administraţia ISP, a scris pe blogul său, că implicarea Institutului în dialogul cu societatea civilă este unul dintre paşii necesari pentru organizarea unui PDL modern.

Între cei 35 de paşi pentru modernizarea PDL se numără şi “consolidarea Institutului de Studii Populare ca laborator doctrinar, dar şi ca locul privilegiat al întâlnirii PDL cu societatea civilă care are opţiuni şi credinţe politice apropiate de ale noastre”, a scris Sever Voinescu pe blog.

   Ioan Stanomir: participarea la revizuirea Constituţiei, un act “sinucigaş pentru Opoziţie”

 De asemenea, profesorul de drept constituţional, Ioan Stanomir a susţinut o prelegere în cadrul căreia a evaluat modul în care se gândeşte aşa zisa revizuire, despre care afirmă că nu are niciun document la bază. El spune că este riscant ca soarta Constituţiei să fie lăsată unor oameni care nu au expertiză.

“Ştie cineva cu adevărat ce este Forumul Constituţional? Lui Crin Antonescu îi e teamă să ia decizii şi le dă pe mâna Forumului. Tragic e că majoritatea dezarticulată, dar utilă, poate fi de acord cu decidenţii politici. Mi-e teamă că orice soluţie vor alege, majorităţile domniei lor vor aproba, iar electoratul o să achieseze.  Atunci când substitui dezbaterea publică prin televiziune şi când singura politică e cea a resentimentului, este o chestiune de timp până când ţara va claca politic”, a declarat Ioan Stanomir.

Ioan Stanomir a subliniat că o dezbatere modernă trebuie să pornească de la idei, nu de la patima “cât mai este la putere  Băsescu, Ponta sau Antonescu” . El a spus că nu există “o piaţă a dezbaterii de idei” şi nici nu există opoziţie în Parlament. Ioan Stanomir a adăugat că în condiţiile în care PPDD ar putea în scurt timp să nu mai existe, Forţa Civică, UDMR şi PDL nu ar trebui să intre într-un joc înşelator, în care nu au capacitate de decizie. El a spus că lucrurile vor arata cum vor decidenti majorităţii, într-un proces netransparent, neonorabil şi nedemocratic, de aceea devine un act “sinucigaş pentru Opoziţie, cât este ea, să participe la revizuirea Constituţiei”.

Ioan Stanomir a mai spus că s-au creat multe iluzii legate de temeinicia unor reforme, considerate ireversibile, dar că lecţia 2012 arată că tăria umană este slab reprezentată. El a subliniat că trebuie asumată poziţia de luptător care nu renunţă la idei, dar că singura şansă a României este Uniunea Europeană.

“Când trupele depun armele şi doar nebunii mai rezistă şi nimic nu mai seamănă, e ca şi când aş fi călătorit pe Luna şi m-am întors. Perioada de după aprilie 2012 m-a marcat, iar amprenta ei trece foarte greu”, a spus Ioan Stanomir.

Ioan Stanomir, în calitate de preşedinte al Comisiei Prezidenţiale de analiză a regimului politic şi constituţional, a publicat un raport pentru consolidarea statului de drept. El a spus că a avut privilegiul să prezinte raportul, care îşi păstrează valoarea ştiinţifică, dar care a fost gândit în vederea unei acţiuni. Ioan Stanomir a evidenţiat că nerealizarea atrage o îndatorare profundă de a valorifica această ocazie, despre care spune că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-a făcut în carieră.

Constituţia revizuită ca un mutant

La rândul său, Radu Carp, fostul secretar

 ştiinţific al al Comisiei Prezidenţiale de analiză a regimului politic şi constituţional, a afirmt că se face propagandă falsă, în favoarea Forumului Constituţional.

 “Constituţia este revizuită ca un mutant, prin ataşarea verigii lipsă.  Paradoxal, am involuat faţă de anii ’90. Mă întreb dacă nu s-a dorit confuzie pentru a ni se servi articole votate peste noapte, în speranţa că vor trece neobservate la referendum, cum s-a întâmplat în vară cu Monitorul Oficial, şi pe care dezbaterile Forumului le camuflează”, a declarat Radu Carp.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite