Senatorul PSD Ovidiu Donţu depune al doilea proiect privind Referendumul. Dragnea i-a cerut să-l retragă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda preşedintelui PSD Liviu Dragnea, senatorul Ovidiu Donţu a depus un nou proiect privind regulile de organizarea a referendumului de modificare a Constituţiei, similar cu primul.

Proiectul este semnat de către social-democraţii Ovidiu Donţu, Şerban Nicolae şi Augustin Mitu şi are prevederi similare cu cel depus săptămâna trecută, dar care era semnat de Donţu alături de Titus Corlăţean.

Iniţiativa vine cu precizări privind modul de desfăşurare a referendumului naţional de modificare a Constituţiei, în condiţiile în care actuala lege prevede doar dispoziţii generale. Astfel, după adoptarea de către Camera Deputaţilor şi de către Senat, proiectul legii constituţionale se publică, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial, potrivit iniţiativei. Mai mult, social-democraţii precizează un termen clar privind data referendumului. Constituţia prevede că el trebuie să aibă loc în cel mult 30 de zile de la adoptarea modificărilor de către Parlament, iar iniţiatorii stabilesc că data referendumului va fi ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzute în Constituţie.

După adoptarea proiectului, Guvernul aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, data referendumului naţional, se mai arată în proiect. Iniţiativa prevede şi că toate cheltuielile privind organizarea referendumului se suportă din bugetul de stat.

Potrivit lui Ovidiu Donţu, primul proiect era ţintit către referendumul privind iniţiativa cetăţenească pe tema familiei, în timp ce acest al doilea proiect stabileşte o regulă generală pentru toate referendumurile de revizuire a Constituţiei.

"În drept avem norme speciale şi norme generale. Norma specială - prima iniţiativă - se referea la acest referendum pentru această iniţiativă. Norma generală pe care am introdus-o acum de modificare a legii referendumului se referă la toate iniţiativele care vor urma de acum încolo. Nu se exclud una pe cealaltă, se completează”, a declarat, vineri, pentru News.ro, Ovidiu Donţu.

Donţu a explicat că el "şi-a făcut datoria" cerând modificarea legii referendumului, în condiţiile în care în Parlament, dar şi la nivelul Consiliului Legislativ, s-a constatat că nu există proceduri clare pentru legile constituţionale.

"Nici măcar nu este toată lumea de acord cu privire la care e prima Cameră sesizată. Deci suntem în nişte situaţii care, din punctul meu de vedere tehnic-juridic, au nevoie de o rezolvare", a mai explicat iniţiatorul legii.

Din acest motiv, Donţu spune că va cere şi modificarea Regulamentelor celor două Camere, pentru ca procedura revizurii Constituţiei în Parlament să devină mai clară.

"Va urma şi modificarea Regulamentului celor două Camere, pentru că nu avem procedură privind legi constituţionale şi atunci eu, ca om tehnic, am făcut în aceleaşi zile următoarele lucruri: am iniţiat procedura referendumului pentru această iniţiatiativă cetăţenească, după aceea am iniţiat modificarea legii referendumului, pentru ca această procedură să fie prevăzută în legea referendumului să nu mai fim în situaţia aceasta", a mai spus el.

Senatorul PSD precizează că aceste legi vor fi discutate odată cu începerea activităţii noului Parlament, la 1 februarie. Donţu a mai precizat că iniţiativele sale nu vin pentru a forţa organizarea referendumului privind familie odată cu alegerile parlamentare din 11 decembrie, acesta urmând să fie organizat la o dată ulterioară.

Senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean au depus la Senat, în 3 noiembrie, un proiect de lege pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei, care prevede că cetăţenii României sunt chemaţi să îşi exprime voinţa, prin vot, în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării propunerii de revizuire, iar cheltuielile pentru organizarea referendumului se suportă de la bugetul de stat pe anul 2016, cerându-se procedură de urgenţă pentru adoptarea legii în Parlament.

Ovidiu Donţu declara, în urmă cu o săptămână, pentru News.ro, că prin depunerea propunerii legislative privind organizarea unui referendum naţional, la Senat, practic este declanşată procedura pentru un posibil referendum, el explicând că în prezent există un vid legislativ şi adoptarea iniţiativei cetăţeneşti privind familia tradiţională putea fi blocată, în lipsa acestei prevederi noi.

Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii nu susţin organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, precizând că senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Titus Corlăţean care au depus la Senat un proiect în acest sens ar trebui să îl retragă.

Dragnea declara, joi seară, că ar vrea ca referendumul pentru introducerea în Constituţie a definiţiei familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie să aibă loc cel târziu în primăvara anului viitor, în aprilie şi mai, pentru ca problema să capete o soluţie sau alta înainte ca dezbaterea să provoace dispute prea mari în societate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite