Sărbători nefericite pentru PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici PSD, nici preşedintele său, dl. Liviu Dragnea, nu par să aibă parte anul acesta de sărbători chiar foarte fericite. Deşi porcii din ograda partidului nu sunt defel în scădere, iar masa de Crăciun pare a fi bogată. Sau poate tocmai de aceea.

Sondajele făcute cu aproximativ şase luni înainte de alegerile locale şi cu mai puţin de un an înainte de scrutinul parlamentar sunt destul de favorabile partidului. Care pare să fi trecut neaşteptat de bine peste şocul pierderii guvernării. Mai-mai să credem că respectiva pierdere a fost dacă nu una programată, măcar dorită. Cu toate aceste, întâmplări recente arată că PSD nu prea ar fi îndreptăţit să primească de la Moş Crăciun nici un fel de daruri. Nici măcar semne că anul ce vine l-ar readuce pe merit la guvernare. Fiindcă numai că ar avea prea multe merite ori că ar fi făcut fapte bune nu a arătat PSD în vremea din urmă.

Dimpotrivă. Ultimele zece zile-două săptămâni au adus cu sine prostii în cascadă comise de lideri, dar şi de simpli membri ai PSD. Provocând tot atâtea  momente de disconfort, evenimente dezagreabile ce au pus într-o lumină proastă ba ofensiva de imagine proiectată în laboratoarele de etică şi echitate socialist-capitalistă ale acestuia, ba mitul în conformitate cu care un alt PSD ar fi apărut peste noapte. Adică după ce, de la conducerea lui, a plecat dl. Victor Ponta. Nici ideea că unitatea pesedistă ar fi una de nezdruncinat nu a rămas neatinsă de întâmplările şi accidentele din prima parte a lunii decembrie.

La sfârşitul săptămânii trecute, tocmai această pretinsă unitate ca şi autoritatea preşedintelui Liviu Dragnea au fost drastic puse la îndoială în timpul Congresului TSD. Care, da, fireşte, nici nu se putea altfel, a respectat foaia de parcurs dinainte completată şi aprobată şi l-a înscăunat drept preşedinte, cu o majoritate zdrobitoare, pe dl. Gabriel Petrea, favoritul d-lui Dragnea. Numai că dl. Dragnea nu şi-a prea putut savura în voie succesul şi confirmarea autorităţii sale fiindcă a avut parte de o săpuneală zdravănă din partea fostului preşedinte al tineretului social-democrat, dl. Mihai Sturzu. Care, pe nepusă masă, i-a cerut demisia mai-marelui partidului, invocând existenţa unor aspecte din existenţa acestuia deloc în conformitate cu codul de integritate adoptat de partid cu numai câteva zile înainte. 

Nu-i mai puţin adevărat că nici dl. Sturzu nu e nici el chiar pur ca un ghiocel, aşa cum ar fi vrut să lase impresia. Dl. Dragnea nu i-a rămas dator adversarului său şi a dezvăluit că cel care pleacă şi care chiar a şi plecat de tot din PSD plănuia să confişte în folos propagandistic pesedist tragedia de la clubul Colectiv. Rămâne întrebarea de ce dezvăluirea d-lui Dragnea a intervenit atât de târziu şi de ce nu, integru cum vrea să pară, preşedintele PSD nu s-a făcut foc şi pară când a auzit năzdrăvăniile ce-i trec prin minte mai tânărului său coleg.

Iată însă că nici nu s-a încheiat bine comédia de la Congres şi miercuri, la votarea bugetului, dl. Dragnea şi PSD au mai avut parte de o surpriză neplăcută. Un vot negativ şi un schimb de cuvinte, deloc prietenesc, al preşedintelui PSD cu dl. Călin Popescu-Tăriceanu, co-preşedintele vizibil al ALDE. Vorbele d-lui Dragnea au fost atât de inflamate, replicile de moment dar şi de talk-show ale d-lui Tăriceanu atât de categorice încât , cel puţin pentru moment, nu pare să mai existe vreo şansă pentru supravieţuirea ideii de cooperare parlamentară în viitorul apropiat între PSD şi ALDE, acesta din urmă părând a-şi păstra doar alianţa cu UNPR-ul d-lui Gabriel Oprea. Or, PSD ar fi avut totuşi nevoie de sprijinul vechilor săi aliaţi în opoziţia pe care se presupune că o va face din februarie încolo în Parlament guvernului de tehnocraţi. Care, dacă îşi va respecta eticheta tehnocrată, se presupune că va veni în viitor şi cu legi şi reforme nu tocmai pe placul PSD şi al electoratului acestuia, oricât ar vrea dl. Vasile Dâncu, de pildă, să fie altfel. Având în vedere însă că nici ALDE, nici UNPR nu stau prea bine în sondaje nu e defel exclus ca între ele şi PSD lucrurile să se amelioreze în perspectiva unor alianţe electorale utile tuturor componentelor acestui triunghi nu al Bermudelor, ci al tuturor compromisurilor şi ilegalităţilor posibile.

Cireaşa de pe tort a venit joi, atunci când DNA a anunţat că e pregătit şi are tot ceea ce îi trebuie spre a mai face două victime în rândul activului PSD.

Prima se cheamă Mircea Govor şi se identifică cu persoana vicepreşedintelui cu brăţări al Consiliului Judeţean Satu Mare. Un loc, judeţ şi oraş deopotrivă, unde corupţia marca PSD e în floare şi traficul de influenţă de asemenea. Un loc, judeţ şi oraş, de unde s-ar putea ca liderii PSD să primească în viitorul apropiat veşti din ce în ce mai alarmante.

Cea de-a doua e ilustrul anonim Andrei Dolineaschi, despre care mă întrebam cine e în vară, atunci când respectivul îndeplinea funcţia de secretar general al partidului, şi despre care mi-aş fi pus şi azi, când dl. Dolineaschi a devenit vicepreşedinte, aceeaşi întrebare. Asta dacă dl. Dolineaschi sau, mai curând, DNA nu ar fi revărsat numeroase semne întrebare asupra fantomaticului personaj, expert şi el, din câte se spune, în trafic de influenţă şi în bun plac partinic.

Pentru ca bilanţul faptelor rele ale şi cu membri şi activişti ai PSD să fie cât de cât complet, mai punem la socoteală şi nemerniciile comise de un alt tânăr pesedist cu conduită de vechil pe numele lui Daniel Băluţă. Despre abuzurile acestui individ, stomatolog de profesie, la fel de cunoscut în breasla stomatologilor precum era Stănică Raţiu al lui G.Călinescu în cea a avocaţilor, am mai avut ocazia să vorbesc.

Reamintesc că, odată ajuns primar interimar la Sectorul 4 Bucureşti, numitul Băluţă instituie legea bunului plac pe care chiar o invocă fără să clipească- a se vedea năucitorul său interviu din ediţia din această săptămână a revistei yorick- şi schimbă directorii din subordine doar pentru că aşa vrea el. Culmea fiind demiterea lui Cristian Şofron de la conducerea Centrului Cultural pentru UNESCO. E vorba despre nemernicii băluţiste în faţa cărora un alt tânăr vicepreşedinte al PSD, dl. Ionuţ Vulpescu, nu spune nici pâs fiindcă aşa l-a învăţat mentorul său, Ion Iliescu. Să tacă şi să se prefacă a fi reformist şi mare iubitor de artă şi cultură. .
Or, exact imposibilitatea oricărei reforme a şi în PSD au dovedit-o aceste ultime zile de dinainte de Ignat. Care va trece fără ca partidul d-lui Dragnea să aibă motive să spună că ar avea măcar un singur purceluş trecut pe linie moartă. Dacă nu cumva o vrea DNA cu totul altceva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite