România – R.Moldova, un parteneriat care trebuie restartat din nou? Diplomaţia Ungariei, în ofensivă peste Prut

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Foto: Radio România Actualităţi
Sursa Foto: Radio România Actualităţi

Debarcarea în toamnă a guvernului condus de Maia Sandu în urmă jocurilor de culise orchestrate de preşedintele pro-rus Igor Dodon l-a determinat pe şeful statului român, Klaus Iohannis, să continue politica distantă faţă Chişinău în linie cu UE, ca răspuns la ”îngroparea” reformelor convenite cu Bruxellesul de către guvernarea socialistă.

În fapt, a fost o decizie corectă preluată şi de guvernul liberal Orban, dar a permis totuşi ca pe axa Bucureşti-Chişinău să mai apără un încă un jucător conexat la căruţa intereselor lui Vladimir Putin: Ungaria.

De asemenea, la 10 ani de la parafarea Parteneriatului Strategic cu R.Moldova, diplomaţia de la Bucureşti a subliniat cadrul viitoarei colaborări cu guvernarea socialiştilor de la Chişinău: „sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european”.

Ungaria, calul troian al lui Putin din interiorul UE, a reuşit să dea o lovitură de imagine Bucureştiului, pe 12 martie, când premierul Viktor Orban a sosit la Chişinău într-o vizită fulger. În schimb, oficialii de la Bucureşti au tăcut atunci, întrucât ţintele politice erau şi sunt cu totul altele, marcate de coronavirus şi de socoteli electorale, de genul alegerilor anticipate.

Pentru propaganda pro-rusă şi dodonistă de la Chişinău, vizita lui Viktor Orban a fost ”mană cerească” în contextul în care Igor Dodon este un preşedinte izolat în plan extern, iar apariţia Budapestei în ecuaţie i-a creat sentimentul că poate obţine nişte avantaje speculând ”rivalitatea” dintre Bucureşti şi Budapesta. Pe termen mediu, relaţia cu Viktor Orban i-ar putea aduce lui Dodon un credit de 100 de milioane de euro pentru investiţii, şi-n rest numai gesturi de PR.  Dar cum socotelile de acasă nu prea se potrivesc de cele mai multe ori cu cele din târg, pandemia de coronavirus a schimbat perspectiva şi R.Moldova a intrat într-un colaps economic şi sanitar.

În momentul de faţă, în Republica Moldova sunt înregistrate 3771 cazuri de infecţie cu COVID-19, din care 431 cazuri în Transnistria. De asemenea, 1182 persoane au fost tratate, dintre care 68 au fost externate pe parcursul zilei de miercuri, iar 116 persoane au decedat din cauza COVID-19. Într-un asemenea context sumbru, cu un împrumut rusesc blocat de CCRM, preşedintele pro-rus Igor Dodon trebuie să găsească nişte soluţii urgente de supravieţuire a statului moldav întrucât Kremlinul şi Budapesta nu îi pot oferi nimic concret, ci vor prefera să facă anumite anumite gesturi de imagine.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite