România la răscruce: ultima şansă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei decenii în care am rătăcit - adesea bezmetici - pe drumul cu ceaţă prin tranziţie, testând şi experimentând diverse variante de capitalism sau democraţie după modelul „ca la noi la nimenea”, suntem la răscruce de drumuri.

Pe de o parte, putem continua pe acelaşi drum. Fără garanţia că e cel bun. De fapt, cu prea multe indicatoare care ne avertizează că trebuie să ne punem toate centurile de siguranţă şi să ne pregătim de gropi, obstacole şi drumuri închise. Pe de altă parte, după un viraj care pare cam abrupt, putem reuşi să intrăm pe un drum nou, luminat, fără ceaţă şi care ne poate duce spre destinaţia la care visăm cu toţii: România 3D – demnă, democratică şi dezvoltată.

Am citit şi auzit în spaţiul public nenumărate teorii privind scenariul alegerilor anticipate care se preconizează. E drept că nu e un proces simplu. E drept şi că ar fi o premieră pe scena politică românească de după 1989, motiv pentru care sunt multe necunoscute. Dar de aici şi până la manipulările jenante legate blaturi inventate, false probleme sau neconstituţionalităţi, văicăreli şi bocete, e cale lungă.

Ce ştim cu siguranţă acum e ca alegerile anticipate sunt singura soluţie ca România să nu mai irosească nici măcar o secundă din şansa unei noi perspective. Anticipatele dorite de români de ani de zile. 

De ce spun că anticipatele sunt cea mai buna soluţie? 10 argumente dintr-o listă foarte lungă:

  • În acest moment, România este ţinută captivă de un PSD majoritar în Parlament, deşi votul românilor a dat un verdict foarte clar anul trecut, la europarlamentare, referendum şi prezidenţiale: #româniafărăPSD.
  • Poporul este astăzi nereprezentat în Parlament. Anticipatele redau puterea poporului, care are dreptul să aleagă cine conduce România spre dezvoltare.
  • Niciun proiect pe termen lung nu poate fi implementat cât timp Parlamentul este ţinut captiv de PSD. Fiecare zi înseamnă o grenadă populistă aruncată spre bugetul României şi spre guvernul PNL.
  • Alegerile anticipate asigură buna guvernare. Simplu.
  • PSD are doar preocupări toxice şi retrograde. Singurul lor interes este de a-şi satisface interesele proprii şi ale clienţilor de partid. Contrar intereselor românilor.
  • Actuala configuraţie a Parlamentului permite PSD să blocheze decizii importante şi să influenţeze agenda publică.
  • Anticipatele reprezintă dorinţa majorităţii românilor, manifestată încă din 2017, de la protestele masive împotriva abuzurilor PSD. Mai ţineţi minte pancartele care solicitau alegeri anticipate? Erau multe în nopţile reci de după „noaptea ca hoţii”.
  • Românii au nevoie de un Parlament care să îi reprezinte, să fie în slujba lor, nu împotriva lor. Parlamentul trebuie recredibilizat - nu degeaba are cotă de încredere de sub 10% în rândul românilor. Anticipatele sunt primul pas în acest sens.
  • Anticipatele sunt şansa României de modernizare, de aşezare pe un drum occidental în orizontul de timp 2024-2030, după 3 decenii de tranziţie, cu toate ezitările de rigoare.
  • Orice amânare a alegerilor este o frână în calea unei guvernări eficiente, care să repare tot răul făcut de PSD. România nu mai are timp de pierdut.

Nu e un proces simplu, e clar. Nu degeaba ar fi o premieră în istoria recentă. Tocmai de aceea devine tot mai acută nevoia de reforma constituţională, prin care preşedintele, ales direct de cetăţenii României, să poată dizolva parlamentul în situaţii absolut necesare. Tema acestei reforme nu trebuie să dispară de pe agenda publică, indiferent cum se va tranşa situaţia actuală.

Revenind la anticipate, e tot mai clar că împotriva acestui scenariu sunt doar cei cărora le este frică de votul românilor, pentru că ştiu că nu mai au nicio şansă. Cei care au transformat încrederea cetăţenilor într-un mandat limitat doar la interese proprii şi care acum ar face orice doar ca să mai tragă de privilegiile actuale.

Partidul Naţional Liberal a fost primul partid care a vorbit despre alegeri anticipate. Ne menţinem promisiunea şi vom face tot posibilul să redăm puterea poporului. Oricât de greu şi cu oricâte riscuri de imagine vine la pachet acest angajament. Da, nu e simplu de explicat de ce nu vom vota guvernul PNL-Ludovic Orban de două ori consecutiv, un guvern care a fost probabil cel mai performant de după 1989, realizând într-un timp de numai trei luni cât altele nu au făcut în ani de zile. Nu e simplu şi nici confortabil, dar e necesar.

Suntem aici, în faţa cetăţenilor, ca să le reprezentăm interesele. Şi astăzi, poate mai mult ca oricând, nu mai este loc pentru calcule politicianiste, pentru proiecţii de cifre electorale, pentru ezitări. Aşa cum nu a fost loc de laşitate când ne-am asumat guvernarea, aşa facem acum ceea ce trebuie mergând înainte cu alegerile anticipate.

Mai mult decât atât, soluţia anticipatelor a fost inclusă şi în protocoalele de susţinere a guvernului Orban 1, încheiate cu o anumiţi parteneri politici imediat după demiterea guvernului Dăncilă printr-o moţiune de cenzură care va rămâne în istorie. Parteneri care astăzi, însă, aleg calea conspiraţionistă şi vor cu orice preţ să ciupească voturi cu teorii şi declaraţii care fac rău României. Fix acum, când e nevoie de unitate şi de implicare civică mai mult ca oricând. Când riscăm să pierdem şansa la o scenă politică aliniată cu dorinţa cetăţenilor.

Da, suntem la răscruce. Ce vom alege: drumul spre prăpastie sau drumul spre prosperitate? Reforma marilor sisteme publice sau continuarea politicii privilegiaţilor, impostorilor şi pilelor? Un stat în slujba cetăţenilor sau cetăţeni în slujba statului? Libertate şi dezvoltare sau lanţuri şi sărăcie lucie? De fapt, în acest punct nu mai e o chestiune de alegere, ci de asumare.

Cetăţenii au spus ce vor, noi avem datoria să ne punem centurile şi să luăm virajul cu încredere că suntem pe drumul cel bun. Să renunţăm la orgolii politice şi să dăm României şansa pe care o merită. Acum sau niciodată, e timpul să ieşim din beznă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite