România se află în faţa unei crize majore. Nu mai este loc şi timp pentru lupte politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum două săptămâni Italia avea 14 îmbolnăviri de corona virus. Astăzi se află în faţa unei epidemii scăpate de sub control, a închis şcolile şi universităţile, şi este pe punctul de închide nordul Italiei locuit de 16 milioane de italieni. Economia Italiei, la care turismul are o contribuţie esenţială, suferă pierderi enorme.

Italia are resurse umane şi materiale incomparabil mai mari, faţă de cele  ale României, dar nu reuşeşte să găsească soluţii pentru gestionarea crizei. Următoarele două săptămâni sunt critice şi pentru România. Nu e clar dacă avem resursele necesare pentru a gestiona o criză care implică mii sau zeci de mii de oameni.

  În ce situaţie se află România

Mii de români au părăsit nordul Italiei şi se îndreaptă spre România, de frica izolării şi intrării în carantină a zonelor cu focare de coronavirus. Nu văd cum pot fi opriţi la graniţă, mai ales că nu se poate stabili cu certitudine zona din care au plecat. România nu poate garanta carantinarea a mii de români, posibil zeci de mii, care revin din zone afectate grav şi economic.

  • 15 cazuri de coronavirus, duminică seara, ritmul apariţiei de persoane infectate s-a dublat;
  • Sunt interzise întrunirile cu mai mult de 1000 de persoane. Şi congresul PSD va fi anulat;
  • Şi activităţile cu mai puţin de 1000 de persoane se pot derula doar cu aprobarea DSP;
  • Vlad Mixich: Spitalele româneşti NU sunt în acest moment pregătite pentru a face faţă unei creşteri a numărului de pacienţi cu Covid19, similară celei din Italia;
  • Cele 12.000 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu nu pot fi controlate dacă respectă indicaţiile autorităţilor medicale;
  • Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi-a suspendat cursurile, alături de alte trei universităţi;
  • Companiile de aviaţie îşi suspendă zborurile spre şi dinspre Italia, cee ace îngreunează stabilirea locului de plecare pentru cei care se prezintă la vamă de intrare în România cu maşini personale.

Important este că urmează două săptămâni critice pentru România, posibil o criză majoră care trebuie gestionată cu maximum de precizie şi autoritate.

  Situaţia politică actuală a României nu permite gestionarea crizei

Un guvern interimar nu poate face faţă crizei majore provocată de coronavirus. Nu se ştie în ce ritm se va amplifica criza, care trebuie să fie măsurile de urgenţă luate de către guvern, inclusiv prin OUG.  Colaborarea cu alte state din UE, solicitarea de ajutoare materiale şi chiar umane, este greu de obţinut de un guvern interimar. Sunt posibil de luat măsuri nepopulare, închiderea unor zone, cum se întâmplă în Italia, măsuri primite cu ostilitate de către populaţie. Este nevoie, în acest caz, de o mână forte, un premier cu toate atributele funcţiei, cu posibilitatea de a impune măsuri dure prin OUG-uri.

Măsuri rapide pentru pregătirea gestionării crizei

Nu mai este timp de discuţii şi atacuri politicianiste. Un set de măsuri la nivelul clasei politice, a conducerii statului sunt obligatoriu de luat cât mai repede posibil, nu mai mult de 24 de ore. Iată câteva măsuri ce se pot lua, având în vedere gravitatea situaţiei politice.

  • Preşedintele trebuie să convoace imediat liderii partidelor parlamentare, pentru a evalua şi pregăti statul român în faţa crizei ce ne aşteaptă.
  • Renunţăm la tema alegerilor anticipate, temă care-şi pierde sensul în faţa crizei.
  • Ajungem în decurs de câteva zile la un guvern stabil cu puteri totale, care să poată face faţă situaţiei, inclusiv prin emiterea unor OUG-uri.
  • Fie se acceptă instalarea imediată în parlament a guvernului Cîţu, fie, alternativ, premierul desemnat îşi depune mandatul şi preşedintele îl desemnează pe Ludovic Orban să formeze în 3 zile noul guvern.
  • Este preferabilă a doua variantă, dl Orban este şi preşedintele partidului, are experienţă şi autoritatea mai mare, comparativ cu dl Cîţu. Procedurile parlamentare trebuie simplificate la maximum astfel încât în trei zile să avem un guvern stabil. Eventual o parte din miniştrii să fie schimbaţi cu persoane având experienţă şi expertiza în zona de sănătate şi atragerea de resurse.
  • Se constituie o celulă de criză la Cotroceni, sub egida CSAT, condusă de preşedintele Iohannis, care să ia şi să impune deciziile majore necesare în situaţia creată.

Ce se întâmplă în Italia, fluxul enorm de cetăţeni români între Italia şi România, nu dă timp şi opţiuni de manevre politice. Dacă din cauza clasei politice nu vom fi în stare  să gestionăm criză ce stă să izbucnească, cetăţenii vor sancţiona cu duritate la alegerile de anul acesta incompetenţa, impotenţa partidelor parlamentare care nu au găsit cele mai bune metode de a contracara criza. Nu o  să-i spele nici apele Dunării, pentru sacrificarea securităţii poporului român pe altarul luptelor politicianiste.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite