REPORTAJ Crin Antonescu, vedeta Congresului PNL, din nou în cărţi pentru prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii reuniţi sâmbătă la Congresul PNL au rezolvat, în cîteva minute, problemele spinoase ale partidului, mai puţin una: numele prezidenţiabilului.

Congresul PNL, desfăşurat vineri şi sâmbătă la Palatul Parlamentului, a tranşat o serie de chestiuni delicate pentru liberali, mai puţin numele viitorului prezidenţiabil, asta în ciuda faptului că, ieri, Klaus Iohannis anunţa că forul va decide numele celui înscris în cursa pentru Cotroceni. Calculele lui Iohannis au fost date peste cap, însă, de o revenire spectaculoasă a lui Crin Antonescu, care a luat prin surprindere mai mulţi membri ai partidului în momentul în care şi-a anunţat disponibilitatea de a candida la prezidenţiale. 

"Dragă Crin, mulţumesc!"

Dis-de-dimineaţă, înainte de începerea lucrărilor, jocurile păreau făcute. Nimeni nu se îndoia că Iohannis va fi viitorul preşedinte al partidului, cu excepţia, poate, a lui Ioan Ghişe, care a pledat propria cauză până în ultimul moment. În schimb, discuţiile privind nominalizarea candidatului la Cotroceni se purtau pe la colţuri şi, pe alocuri, chiar la prezidiu. O astfel de conversaţie a avut loc chiar între Iohannis şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus. Quintus i-a cerut lui Iohannis să amâne desemnarea prezidenţiabilului, însă edilul Sibiului s-a arătat hotărât să tranşeze problema chiar în ultima zi de Congres. 

Apele au devenit tulburi în PNL când vechii camarazi, Iohannis şi Antonescu, s-au adresat unul celuilalt, în discursurile care au deschis Congresul, cu o formulă consacrată de Traian Băsescu, pe vremea în care Theodor Stolojan îi lăsa locul la prezidenţiale. "Klaus Iohannis spunea aseară că rolul meu este extrem de important în campania pentru prezidenţiale. Mulţumesc, domnule preşedinte interimar, dar pot să fac mai mult!", a tunat Antonescu, în aplauzele sălii, iar Iohannis i-a replicat: "Domnule Antonescu, dragă Crin, mulţumesc!". Schimbul de replici dintre cei doi a devenit, mai târziu, emblematic pentru cel de-al XVII-lea Congres PNL. 

Iohannis, învins şi învingător 

În timp ce delegaţii prezenţi la Congres votau preşedintele PNL, apropiaţii lui Crin Antonescu militau, pe şoptite, pentru introducerea numelui acestuia în rezoluţia privind numele viitorului prezidenţiabil, care urma să fie adoptată de Congres. Deputatul Radu Zlati, fost consilier al lui Antonescu, a apărut la întrunire chiar cu  o vestă lansată încă din campania prezidenţială din 2009, pe care stătea scris mesajul: "Revoluţia bunului simţ!". 

Mesajul său a fost ignorat, însă, pe moment, întrucât liberalii aveau de rezolvat probleme mai arzătoare, iar numele noului preşedinte PNL urma să fie anunţat. Voturile au fost, net, în favoarea lui Iohannis, care a obţinut şefia PNL cu o majoritate covârşitoare: 1334 de voturi, de aproape zece ori mai mult decât contracandidatul său, Ioan Ghişe. 

Momentul de triumf a fost, însă, scurt. Iohannis le-a mulţumit delegaţilor şi, încrezător, le-a cerut să voteze cele trei rezoluţii aflate pe ordinea de zi: cea privind unificarea dreptei, cea referitoare la afilierea la PPE, dar şi cea care prevedea nominalizarea candidatului la prezidenţiale. "Prima rezoluţie priveşte unificarea dreptei, respectiv fuziunea PNL-PDL. Vă confirm că PDL acceptă ca noua formaţiune să se numească Partidul Naţional Liberal", a anunţat Iohannis, iar delegaţii au votat, cu largă majoritate, pentru fuziune. Acelaşi vot covârşitor a decis şi afilierea PNL la PPE. 

Lucrurile nu au mai continuat, însă, la fel de lin. A treia rezoluţie, cea referitoare la numele prezidenţiabilului PNL, nu a fost în cele din urmă adoptată. "Consider că această rezoluţie numeşte candidatul dreptei", a spus Iohannis, prevenitor. Imediat, sala a început să forfotească de nelinişte. "Crin Antonescu!",  s-au auzit mai multe voci, iar Klaus Iohannis, vizibil intimidat, s-a retras de la microfon şi a decis să îl lase pe Quintus să prezideze întrunirea. 

"Nominalizare înseamnă un nume sau mai multe", a spus Quintus, insinuant, moment în care Teodor Atanasiu, un apropiat şi susţinător al lui Klaus Iohannis, a cerut cuvântul, vizibil enervat. 

"Dacă tot ne-am adunat astăzi aici, să alegem prezidenţiabilul! Lăsaţi-l pe Crin Antonescu să revină când este cazul!", a strigat Atanasiu. 

Quintus, însă, a venit cu o altă propunere. "Să îi întrebăm, mai întâi, pe cei doi dacă doresc să candideze", a spus el. Pe rând, Iohannis şi Antonescu s-au prezentat la microfon. "Dacă va dori Congresul, candidez", a rostit Iohannis, precaut, în timp ce Antonescu a spus, răspicat, un simplu: "Da!", care a făcut înconjurul sălii şi a ridicat delegaţii în picioare. Aplauzele au răsunat furtunos, iar Antonescu nu şi-a putut ascunde un zâmbet de satisfacţie. 

Deşi intimidat de reacţia sălii, Iohannis a decis să preia, în cele din urmă, frâiele şedinţei, deja scăpate de sub control. "Astăzi trebuie să ne bucurăm că avem doi candidaţi, nu să votăm. În calitate de preşedinte, retrag rezoluţia şi o trimit spre dezbatere în Delegaţia Permanentă", a spus el, dornic să calmeze spiritele. Prin această mutare, desemnarea prezidenţiabilului a fost amânată, deocamdată pe termen nedefinit. 

PNL s-a scindat încă o dată, sub presiunea celor doi lideri. În timp ce unii liberali se arătau încântaţi, în discuţiile de pe holuri, de turnura situaţiei, alţii au clătinat dispreţuitor din cap şi s-au arătat vădit deranjaţi de noul conflict din partid. "Nimănui nu face bine situaţia asta, acest nou conflict", a spus un parlamentar, în timp ce altul s-a arătat, totuşi, încântat de revenirea lui Antonescu. "Domnule, eu nu mă uit la politică la televizor, dar pe Crin îl urmăresc de plăcere!", s-a pronunţat delegatul. 

Vicepreşedinţii, aleşi după dictare

Până ca Antonescu să îşi anunţe revenirea în lupta pentru Cotroceni, miza Congresului părea a fi lupta pentru cele 31 de posturi de vicepreşedinţi. De altfel, pe un alt front, negocierile au fost la fel de arzătoare. Taberele, împărţite pe regiuni, s-au diferenţiat la început prin culorile listelor de candidaţi care le-au fost impuşi delegaţilor, în condiţiile în care 54 de liberali au luptat pentru 31 de posturi.

image

Concret, liderii le-au dictat delegaţilor cu cine să voteze şi le-au înmânat liste colorate. Lista albă, de pildă, îi excludea din start pe apropiaţii lui Crin Antonescu, precum Cristian Adomniţei, Marin Almăjanu, Radu Zlati, Alina Gorghiu sau Mihai Voicu. Liberalii nu s-au ferit, de altfel, de presă. Pe holuri, fostul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, i-a cerut o listă unui coleg, pe motiv că nu ştie cu cine votează. "Dă-mi, băi, şi mie lista aia, să ştiu cu cine votez!", s-a răstit Ştirbu la un lider de filială. Acelaşi lucru l-au făcut, de altfel, şi alţi lideri ai partidului, însă nu toţi s-au arătat dispuşi să voteze după cum li s-a indicat. 

"Eu îl votez pe Varujan, îmi place de el, chiar dacă nu e pe listă", a spus un delegat.

"Jocurile nu sunt făcute până în ultimul moment", ne-a prevenit un altul şi a adăugat, râzând, că "aşa e la PNL, nu se merge cu turma". 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite