Preşedintele Iohannis a înghiţit „broscoiul” reprezentat de penalii din PNL cu funcţii publice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit un moment important pentru credibilitatea preşedintelui Iohannis. La întrebarea unei ziariste, „mai contează părerea dumneavoastră în PNL?”, răspunsul preşedintelui a fost: „vom vedea”. Şi am văzut. PNL nu ţine cont de opoziţia preşedintelui faţă de penali în funcţii publice, deşi PNL a ajuns la guvernare cu ajutorul preşedintelui exact cu tema aceasta. Cum va reacţiona preşedintele?

Sunt întrebările la care aşteptăm răspuns în zilele următoare.

Avertismentele preşedintelui

Preşedintele i-a avertizat odată pe liberali, cu multe săptămâni în urmă. La întrebarea unei ziariste despre cazul Alexe, preşedintele a răspuns:

„Sincer, eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mai scurtă, am mai spus că persoanele urmărite penal sau penalii, aşa cum i-am numit, n-au ce căuta în funcţii publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute, dar dacă Alexe va fi cercetat penal, m-aş aştepta să se autosuspende din funcţii până când se clarifică aceste aspecte.”

Discuţia n-a avut loc, nici scurtă nici lungă. Altfel spus, liberalii nici nu s-au sinchisit de reacţia preşedintelui.

La ultima conferinţă de presă discuţia a fost şi mai acută.

Ziarist: „Unde sunt criteriile de integritate anunţate şi de dvs şi de liberali în campanie, după cazurile Chirică şi Costel Alexe?”

Preşedintele: „Ar fi cazul să reacţioneze politic şi PNL-ul. Dacă nu o vă face în următoarele zile o să am o discuţie pe această speţă.”

Ziarist: „La cazul Costel Alexe aţi făcut solicitarea şi partidul v-a ignorat. Mai contează părerea dvs în PNL?”

Preşedintele: „Vom vedea”.

Acum trebuie să aflăm şi noi răspunsul la întrebarea dacă „mai contează părerea dvs în PNL”. Nu de alta, dar preşedintele a contribuit decisiv la victoriile electorale ale PNL, demonizând PSD exact cu acuzele de care acum se face vinovat şi PNL: corupţia şi acceptarea penalilor în funcţii publice.

Alexe s-a ales între timp cu controlul judiciar, decizie ramasă definitivă, iar municipiul Iaşi fără buget, pentru că USR PLUS nu mai vrea să colaboreze cu „penalul” Chirică.

Cum se apără PNL

Teoria lui Orban cu prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă e aberantă. Nu se aplică deţinătorilor de funcţii publice conectaţi la bugetul de stat. Când critica PSD din opoziţie nu zicea nimic de prezumţia de nevinovaţie. Aşa zicea şi PSD, iar PNL i-a preluat argumentarea. Că penalii sunt penali după condamnarea definitivă. Greşit! Pentru funcţiile de conducere în instituţiile statului devii penal când a fost începută urmărirea penală împotriva ta. Un conducător de instituţie publică trebuie să aibă o imagine imaculată, pentru a se bucura de încrederea cetăţenilor. Democraţiile aşezate din Europa au înţeles acest lucru, şi deţinătorii de funcţii publice demisionează la cea mai mică suspiciune apărută la adresa lor. Nu şi la noi. Exemplul l-a dat tot un liberal, Relu Fenechiu, care a demisionat din guvern cu o săptămână înainte de a fi săltat de mascaţi şi dus la puşcărie.

Alexe şi Chirica au demisionat din funcţiile deţinute în partid. Care nu sunt funcţii publice. Nu mă interesează că au demisionat din aceste funcţii. PNL trebuia să le retragă sprijinul politic pentru funcţiile publice deţinute în statul român, acelea de preşedinte de CJ şi de primar.

Nu văd cum şi-ar mai putea desfăşura activitatea în funcţiile avute fără sprijinul consilierilor judeţeni şi locali. Ce n-a trecut bugetul Iaşiului în zilele trecute, acum, după inculparea lui Chirica într-un nou dosar, nu va mai trece deloc. Ce face primăria Iaşi, funcţionează fără buget?

Nu mai vorbesc de banii europeni, de care ieşenii vor fi lipsiti in totalitate. Cine ar da bani unor penali?

Dar opinia publică ce va zice văzând că Orban nu-i lasă din braţe pe cei doi? Ce să zică, PNL=PSD, aceeaşi mizerie!

Aceasta este situaţia politică delicată căreia trebuia să-i dea răspuns preşedintele.

Ce arme are preşedintele?

Preşedintele Iohannis a reuşit, şi acesta e meritul său de necontestat, să scoată PSD din scena politică şi să-l reducă la o umbră. Acuzând PSD, aproape zi de zi, de corupţie, de fraude din banul public şi de menţinerea penalilor în funcţii publice. Şi a avut succes. A scos PSD de la guvernare înainte de alegeri, a contribuit la rezultatele proaste obţinute de PSD la europarlamentare.

Din păcate, prestaţia mediocră a PNL la guvernare în 2020, când a dus deficitul bugetar la 10% din PIB, iar gradul de îndatorare al ţării a crescut de la 34 la 48% din PIB, a făcut ca PSD să revină pe primul loc la alegerile parlamentare.

Dacă acum preşedintele acceptă ca PNL să fie cuprins de corupţie, exact ca PSD, îşi leagă numele de tolerarea corupţiei în partidul „meu”. Cu consecinţe dezastruoase pentru locul ce-l va ocupa în istoria ţării.

Preşedintele are un singur lucru de făcut. Să ceară conducerii PNL să retragă sprijinul politic pentru Alexe şi Chirica. Fără acest sprijin politic, cei doi ar trebui să demisioneze imediat, şi s-ar rezolva astfel, macar parţial, problema legată de corupţia din PNL, de penalii PNL acceptaţi în funcţii publice. Iar dacă această cerinţă nu va fi acceptată, preşedintele are tot dreptul să treacă la acte de retorsiune impotriva PNL. Şi are destule pârghii.

Nu mai spun de „avântul” pe care-l va lua corupţia din PNL, văzând că penalii lor sunt menţinuţi în funcţii publice.

Ideea că Iohannis ar afecta populaţia cu această poziţie nu este valabilă în acest caz. Conducerea executivă a statului este la Cîţu şi la guvern. Iar plecarea celor doi, Alexe şi Chirica, abia ar debloca mecanismele de conducere ale judeţului şi oraşului Iaşi. Şi ar readuce credibilitatea populaţiei în PNL.

Dacă nu se va întâmpla aşa, şi Iohannis şi PNL vor ajunge în debaraua istoriei democraţiei româneşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite