PNL propune ca deciziile CCR în cazurile complexe să se ia cu votul a două treimi din judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Pavel Popescu a propus vineri ca unele decizii mai complexe ale Curţii Constituţionale precum Codurile Penale, să fie luate cu o majoritate de două treimi dintre judecători. Liberalul afirmă că în modul acesta ar dispărea suspiciunile de apărare a intereselor unor politicieni de către CCR.

Propunerea lui Pavel Popescu vizează articolul 18 din legea de funcţionare a CCR şi propune ca în cazul controlului de constituţionalitate a legilor înainte de promulgare, dacă acestea sunt organice şi de o complexitate ridicată, decizia să fie luată cu votul a două treimi dintre membrii CCR. Liberalul afirmă că o majoritate de 2/3 i-ar obliga pe judecători să găsească soluţii în acord cu legea fundamentală şi  nu cu politicienii care i-au numit.

„Suspiciunile de apărare a interselor ilegitime ale unor politicieni de către CCR apar tot mai des în discursul public. Aceste suspiciuni subminează autoritatea CCR mai ales în cazul deciziilor care favorizează politicieni implicaţi direct în numirea unor judecători CCR. Pentru a stopa această spirală a neîncrederii am depus o iniţiativă legislativã de modificare a legii CCR astfel încât deciziile CCR să fie luate cu o majoritate de 2/3, obligând astfel judecătorii constituţionali să găsească soluţii în acord cu legea fundamentală şi nu în acord cu politicienii care i-au numit. Chem toţi membrii Parlamentului să susţină acest demers. Orice altă soluţie, precum cererile de modificare a Constituţiei sau desfiinţarea CCR este demagogică”, a scris Pavel Popescu pe Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite