Pas cu pas. Cum începe Orban să piardă teren în partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Contestarea lui Ludovic Orban în interiorul partidului are şi primele efecte în plan politic. Şeful PNL nu a mai reuşit să-şi impună favoriţii pentru două funcţii-cheie, cea de secretar general al Guvernului şi cea de chestor al Camerei Deputaţilor.

Grupul de liberali care contestă modul de conducere a partidului de către Ludovic Orban a încetat atacurile publice la adresa şefului PNL. În schimb, aceştia au trecut la tactica diminuării treptate a puterii lui Orban în partid. Metoda aleasă: blocarea accesului la funcţii a oamenilor din anturajul preşedintelui PNL. Iar acest lucru a putut fi observat atât la nivelul deciziilor din Guvern, dar şi la nivelul Parlamentului, în şedinţele desfăşurate cu uşile închise.

Numirea lui Tiberiu Horaţiu Gorun în funcţia de secretar general al Guvernului, promovat din funcţia de secretar general-adjunct al Ministerului Finanţelor, i-a luat prin surprindere o parte a liberalilor din conducerea PNL, aceştia aşteptându-se să fie ales, totuşi, un om vechi de partid, adică fie Mircea Abrudean, fie Tănase Stamule. Dar decizia lui Cîţu nu a fost luată de unul singur, ci în urma discuţiilor purtate cu „grupul reformist”, adică tabăra contestatarilor lui Orban, cărora le-a explicat de ce nu îl ia ca mână dreaptă pe Abrudean, actualul prefect de Cluj. Pe de altă parte, de alegerea lui Gorun a ştiut şi Ludovic Orban.

Surse din conducerea PNL au precizat pentru „Adevărul” că Florin Cîţu nici nu a vrut să audă de numirea lui Tănase Stamule (fost consilier al lui Ludovic Orban) în funcţia de secretar general al Guvernului. De asemenea, alegerea lui Gorun a fost motivată prin faptul că a lucrat foarte bine cu acesta în ultimul an, în perioada în care Cîţu era ministru al Finanţelor. Mai mult, acesta ar fi fost apropiat de liberali, fără a fi membru de partid, pentru că era funcţionar public, însă în trecut a fost şi în alte partide (PDL, PD)

Ca soluţie de compromis, premierul le-a spus celor din grupul reformist că Mircea Abrudean va fi numit secretar general-adjunct, iar în funcţie de modul cum reuşeşte să se înţeleagă cu liberalul clujean, Abrudean ar putea fi avansat în următoarele luni ca secretar general al Guvernului, potrivit surselor „Adevărul”. De altfel, în componenţa conducerii SGG vor fi pentru moment trei persoane, doi stabiliţi de liberali, iar unul decis de UDMR.

Înfrângere la votul intern

O luptă din interiorul PNL, purtată departe de ochii presei, a avut loc la începutul săptămânii, când deputaţii au stabilit reprezentanţii în funcţiile de conducere ale Camerei Deputaţilor. Pentru funcţia de chestor s-au înscris Ioan Bălan (vicepreşedinte PNL), persoană sprijinită de Orban, şi George Tuţă, deputat de Ilfov, care a avut sprijinul grupului care-l contestă pe şeful partidului. Tabăra Orban era aproape sigură de victorie.

Cu toate acestea, rezultatul votului a fost în favoarea lui George Tuţă, deputat la primul mandat, care în trecut a fost consilier al lui Eduard Hellvig (şeful SRI), nu doar în perioada când acesta a fost ministru şi europarlamentar, dar şi timp de trei ani când fostul liberal era deja director al Serviciului Roman de Informaţii. Potrivit surselor „Adevărul”, George Tuţă a fost sprijinit în cursa internă mai ales de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan şi de europarlamentarul Dan Motreanu, ultimul fiind liderul PNL Giurgiu, cea mai puternică organizaţie liberală, potrivit rezultatelor de la parlamentare.    

Problema numirilor politice

Ultima săgeată către tabăra Orban a venit din partea premierului, după ce acesta a luat poziţie în ceea ce priveşte scandalul numirilor de la Apele Române, acolo unde un apropiat al lui Costel Alexe (şeful CJ Iaşi) a angajat o ospătăriţă ca inginer în cadrul Serviciului de Apărare Împotriva Inundaţiilor. „În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, am cerut Corpului de Control al Prim-Ministrului să investigheze situaţia de la Apele Române.  În mandatul meu, aşa cum am promis, cer profesionalism, integritate, competenţă şi transparenţă. Mesajul acesta nu este doar pentru cei cu funcţii de conducere, este pentru toţi cei care lucrează în sectorul public”, a scris pe pagina sa de Facebook Florin Cîţu.

Reacţia lui Cîţu a fost privită nu doar necesară pentru a aplana scandalul mediatic, dar şi ca semnal pentru tabăra Orban, dat fiind că Alexe, care în prezent e acuzat de procurorii DNA de luare de mită, face parte din grupul de lideri liberali care-l susţin în continuare pe preşedintele partidului. De altfel, printre primii care s-au poziţionat alături de Cîţu a fost secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, unul din liderii grupului care-l contestă pe Orban şi persoană apropiată de actualul premier. Sighiartău a pledat pentru o evaluare a numirilor politice, astfel încât acestea să nu mai fie subiecte de atacuri politice şi critici din partea societăţii civile.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite