Partidul lui Dacian Cioloş. Cum se hăcuiesc USR-iştii între ei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Deşi veştile care vin zilnic din partea puterii sunt unele extrem de proaste, coaliţia PNL-PSD-UDMR pregătind pentru români un meniu cât mai variat de măsuri economice şi constituţionale al căror unic scop este punerea democraţiei într-o lesă cât mai scurtă.

Astfel încât personaje precum Iohannis, Ciucă, Ciolacu şi Hunor să o manevreze după bunul plac, în timp ce vor cânta  şlagărul de mare succes „Putin e de vină”, nici semnalele venite din partea opoziţiei nu sunt pozitive. Din contră!

USR, principalul partid de opoziţie din Parlament, nu a reuşit să se facă remarcat cu nimic pe scena politică din această postură. După ce au eşuat lamentabil ca partid de guvernare (USR a rezistat la Palatul Victoria doar opt luni de zile, timp în care a generat mai multe crize în interiorul coaliţie de guvernare), iată că nici din rolul de partid de opoziţie nu reuşesc să facă valuri şi să răspundă aşteptărilor populaţiei. Mai mult, turbulenţele iscate între grupările din partid s-au ţinut lanţ, fuziunea USR-PLUS fiind un eşec de proporţii, iar salvatorii României au ajuns în postura în care îşi dau la gioale, se sfârtecă şi se hăcuiesc cu o cruzime şi o ferocitate care i-ar face invidioşi şi pe celebri rackeţi ucraineni.

Astfel, o mare parte a nemulţumiţilor din USR şi-au refulat frustrările construind platforma „Curaj”, condusă de primarul Allen Coliban şi senatorul Irineu Darău, care au anunţat deja că vor avea propriul candidat la congresul din acest an. Nu este exclus ca şi platforma „Curaj pentru România”, în funcţie de rezultatul pe care îl va obţine la congres, să se desprindă de USR. Restul dezamăgiţilor se pregătesc să plece din partid, încolonaţi în spatele fostului lider al USR, Dacian Cioloş, cel care, conform ultimelor informaţii apărute în spaţiul public, plănuieşte să îşi dea demisia din USR şi să lanseze un nou partid politic.

Un scenariu destul de previzibil, având în vedere personalitatea „complexă” a fostului premier Cioloş, despre care am avertizat încă din data de 4 februarie, în finalul articolului Puciul din USR. Mazilirea lui Dacian Cioloş: „Dacian Cioloş ştie şi el că zilele lui în fruntea USR sunt numărate. De aceea Programul pentru 2022-2024, un proiect care prevede o serie de schimbări radicale şi reforme interne, pe care Cioloş l-a aruncat pe masa USR-iştilor demonstrează faptul că acesta nu vrea să plece din fruntea partidului ca un tontălău. Cioloş joacă totul sau nimic. Dacă proiectul său va trece, atunci va obţine controlul total asupra USR. Dacă va fi respins, Cioloş îşi va da demisia şi va poza în marele reformist, iar USR-iştii vor dobândi eticheta de retrograzi. O mică palmă dată la plecare. Iar Programul, foarte probabil, îi va folosi lui Cioloş drept platformă pentru ruperea USR şi formarea unui nou partid.”

În acest timp, Cătălin Drulă, liderul interimar al USR, nu ratează nicio ocazie să demonstreze că este întruchiparea perfectă a zicalei „s-a născut talent şi a murit speranţă”. Deşi este înzestrat cu ceva abilităţi pentru a face politică, pe care le-a dovedit cu ocazia episodului „Rădoi, s-a terminat!”, Drulă nu are capacitatea de a simţi, de a citi sau de a înţelege ceea ce aşteaptă electoratul de la partidul pe care îl conduce. De aceea, nici nu reuşeşte să livreze mesaje credibile care să răspundă nevoilor alegătorilor. Când principala problema a românilor o reprezintă creşterea preţurilor la alimente, propunea de legalizare a marijuanei, pe care liderul USR a lansat-o săptămâna trecută, poate fi apreciată de electorat doar în măsura în care consumul de marijuana ţine de foame. Cine ştie, dacă românii vor asezona „iarba” USR-istă şi cu un ceai de tei sau, după caz, de ayahuasca, atunci chiar se vor declara „Fericiţi în România”.

De asemenea, Drulă a demonstrat că nu cunoaşte faptul că politica nu se face doar cu „ranga”, ci funcţionează foarte bine principiul „cel care este duşmanul duşmanului meu devine un prieten pentru mine” , trântindu-i uşa în nas fostului premier Florin Cîţu, cel care a dovedit un real talent în rolul de lider al opoziţiei, fiind singurul personaj care reuşeşte să le dea mari bătăi de cap celor din coaliţia PNL-PSD-UDMR, atacând la baionetă toate propunerile fanteziste lansate de guvern. Cîţu este pe făraş din PNL, fiind doar o chestiune de timp până ce fostul lider va fi exclus din rândul liberalilor, iar dacă Cioloş va avea inspiraţia să îl recupereze şi îl valorifice în noul său partid, îşi va asigura un motor „turbo” capabil să depăşească din mers hârbul USR-ist.

Fie că este împins de la spate de orgoliul propriu, fie că doar execută nişte ordine primite de la Elysee, Dacian Cioloş se încăpăţânează să demonstreze că mai are un cuvânt de spus pe scena politică din România. Mai întâi a fondat PLUS, un partid care nu a candidat niciodată în alegeri, apoi a parazitat USR pentru a obţine un loc sigur în Parlamentul European. A fost ales în fruntea partidului, dar a dat chix ca lider al salvatorilor şi a demisionat după numai patru luni. Acum, Cioloş îşi încearcă norocul cu un nou partid. Dacă va eşua şi de data aceasta, fostul premier va avea o scuză plauzibilă. E Mercur retrograd!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite