Parlamentul a votat proiectul pentru reglementarea activităţilor casnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin
Parlament FOTO Inquam Photos / George Calin

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind reglementarea prestatorului de servicii casnice, în calitate de for decizional. Proiectul legislativ introduce posibilitatea remunerării prestatorului de servicii casnice cu tichete în valoare de 15 lei. Legea merge la promulgare.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 257 de voturi „pentru”, 13 „contra” şi 25 de „abţineri”. 

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, iniţiator al proiectului de lege, a explicat că adoptarea acestuia „este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice” şi că „a fost bugetat prin PNRR”. 

Potrivit fostului ministru, „acest proiect de lege ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru:

-să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activităţi casnice;

-sa aibă posibilitatea să fie asiguraţi în sistemul de pensii şi de sănătate. Cei care muncesc în activităţi necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asiguraţi”, a mai explicat Turcan. 

Fostul ministru a mai precizat că prestorii de servicii „nu vor avea nevoie de contracte de muncă şi nu vor fi puşi pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat şi vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.

Raluca Turcan a mai precizat că „prestatorul nu plăteşte nimic din banii pe care îi câştigă”, iar „contribuţiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activităţi şi sunt operaţionalizate de către Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă”, dar şi că „efortul financiar nu este mare”, explicând că, „dacă astăzi cineva primeşte 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plăteşte 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat şi are contribuţie la pensie”. 

Potrivit ministrului, proiectul de lege are mai multe efecte pozitive imediate, precum: creşterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu nivel de calificare redus, reducerea fenomenului muncii nedeclarate în domeniul activităţilor casnice, scăderea numărului de şomeri, îmbunătăţirea ratei de participare a forţei de muncă feminine pe piaţa muncii şi creşterea nivelului de protecţie socială.

Prestatorii de servicii casnice, plătiţi cu tichete în valoare de 15 lei 

Raluca Turcan a explicat că tichetele vor fi disponibile pe o platformă digitală, însă se pot achiziţiona şi preschimba şi prin operatori de servicii publice.

„Valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice este de 15 lei, iar numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic. În acelaşi timp, de tichete de activităţi casnice pot beneficia şi angajaţii, sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit”, a mai arătat fostul ministru al Muncii. 

De asemenea, „tichetele de activităţi casnice sunt emise pe suport de hârtie sau electronic de către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Va exista şi o platformă, sub formă de aplicaţie pe telefon, de unde beneficiarii le vor putea cumpăra, iar prestatorii le vor putea preschimba în bani fie pe aceeaşi platformă, fie cu ajutorul poştaşului, fie prin agenţiile pentru ocupare a forţei de muncă”. 

„Beneficiarul casnic poate cumpăra tichete ori de câte ori este necesar, dar este obligat să le valorifice în termen de 12 luni de la data achiziţionării. Cei care utilizează într-un an calendaristic cel puţin 600 astfel de tichete pot beneficia gratuit de încă 75 în anul următor, la cerere, prin intermediul agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi în limita fondurilor alocate cu această destinaţie”, a mai arătat Turcan. 

Fostul ministru a mai amintit că proiectul de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă şi formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaţionalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiţie prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA).

Potrivit fostului ministru, prin adoptarea proiectului de lege, „până la sfârşitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidenţele ANOFM vor fi înregistraţi peste 100.000 de oameni care muncesc”.

Citeşte şi: Senatul a reglementat activitatea lucrătorilor casnici. Ce valoare vor avea tichetele pe care le-ar putea primi aceştia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite