O întrebare: preferaţi moral sau imoral?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
La alegeri...
La alegeri...

Introducerea e că Platon a spus primul că oamenii sunt cam proşti, de felul lor, şi că aceia care îi conduc trebuie să-i mintă şi să-i manipuleze, dacă e nevoie, ca să le facă un bine.

Sigur, asta or fi descoperit şi alţii, înaintea lui, însă Platon e primul care a pus asta în scris, se pare.

Vă pun o întrebare şi vă rog să vă gândiţi bine de tot înainte de a raspunde. Nu e una cu raspuns sugerat, aşa cum ar crede unii.

Aşadar: Vi se pare că e bine (aţi accepta/ aţi recomanda/ etc.) ca politicienii, aceia care iau toate deciziile mari, care influenţează decisiv viaţa comunitătii şi a societăţii, la modul general, să minta şi să manipuleze pe oameni ca să le facă un bine, dacă altfel nu merge? Şi presupunând că toate celelalte condiţii sunt îndeplinite: competenţa, profil moral confirmat etc.

Iată întrebarea oarecum reformulată şi detaliată: Să presupunem că o personalitate, un om foarte cunoscut şi recunoscut, competent, de o moralitate perfecta şi necondiţionată, cu totul şi întotdeauna bine intenţionat (nici nu s-ar putea altfel), în putere etc. ar fi convinsă că ar câştiga alegerile dacă i-ar minţi pe oameni, iar cei din jur i-ar confirma această ipoteză.

Ştiind că dacă vor câştiga alţii - ca aceia de acum şi din ultimii 20 de ani a€“ lucrurile vor rămâne aşa cum le ştim cu toţii foarte bine, întrebarea pe care v-o pun: care comportament e mai MORAL (deci nu ”€œmai bine” pentru el, sau pentru noi, ăştilalţi) pentru acel om: să participe la alegeri, să-i mintă pe oameni ca să le câştige şi apoi să facă ce trebuie făcut, sau să nu participe la alegeri, pentru că un astfel de om nu ar putea să mintă în nicio circumstanţă? Cu alte cuvinte, credeţi că există situaţii în care e mai moral să minţi decât să nu minţi? E moral să faci un bine cuiva împotriva voinţei lui explicite? Evident, vorbesc numai despre cei (adică politicieni) cu totul şi cu totul bine intenţionaţi şi suficient de inteligenţi încât să poată să ţină lucrurile sub control.
 
Şi va rog să limitaţi răspunsul doar la domeniul vizat, adică la cel al politicului, deşi e clar că se poate pune o astfel de întrebare şi în multe alte locuri şi cu multe alte ocazii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite