Nicuşor Dan şi-a lansat programul de guvernare. Ce promite USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Salvaţi România (USR) a lansat miercuri draftul programului de guvernare, câteva „linii directoare” care urmează să fie completate cu „previziuni de timp şi cifre”, după cum a anunţat Nicuşor Dan. Cuvântul-cheie al programului USR este transparenţă, fie că vorbim de Justiţie, educaţie, sănătate sau administraţie.

Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi Cosette Chichirău au prezentat miercuri forma incipientă a programului de guvernare al USR, viziunea în linii mari a partidului pentru reformarea statului. Programul a fost coordonat de Cosette Chichirău, doctor în economie la Universitatea din Massachusetts, cea care va deschide, la Iaşi, lista de candidaţi USR pentru alegerile parlamentare. „La elaborarea programului a contribuit multă lume, o să vedeţi şi idei originale, dar nu pretindem că tot ce spunem aici începe cu noi. Sunt multe chestiuni de bun-simţ pe care societatea le aşteaptă, pe care partidele le-au promis demult, dar oamenii nu mai au încrdere că partidele care le-au prezentat de 3 -4 ori sunt în stare să le realizeze”, a spus Nicuşor Dan. „Programul are două mari direcţii: una care ţine de corupţie, şi alta care ţine de administraţie publică. Cu alte cuvinte, vorbim de reformarea statului român”, a adăugat Nicuşor Dan. Iată cum arată principale idei politice ale USR.

Justiţie

„Luptăm împotritiva corupţiei printr-un sistem de justiţie independent, puternic şi predictibil. Deşi s-au făcut eforturi pentru unificarea practicii judecătoreşti de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin digitalizarea procesului judiciar, este necesar să continuăm această direcţie prin publicarea on-line a tuturor hotărârilor pronunţate. În momentul când vom avea toate hotărârile judecătoreşti accesibile oricui, va fi mult mai uşor să vedem derapajele din Justiţie”, a spus Nicuşor Dan.

Achiziţiile publice

„România pierde miliarde de euro pe an. Vrem o standardizare a preţurilor la care autorităţile publice pot achiziţiona bunuri şi servicii de uz curent Vrem aplicarea strictă a unei «liste negre» care să conţină firmele şi acţionarii acestora care au fraudat deja statul”, a mai spus liderul USR.

Reformă electorală

„Susţinem reducerea numărului de semnături necesare propunerii candidaturilor la toate tipurile de alegeri; permiterea existenţei partidelor locale la nivelul localităţilor, prin condiţionarea existenţei partidului local de prezentarea de candidaturi exclusiv în localitate; alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene din două tururi de scrutin; şi reducerea pragurilor electorale”, se arată în programul USR.

Economie 

Propunem o viziune pe termen lung, vrem o creştere economică bazată pe investiţii, nu pe consum. Vrem să scoatem România din sărăcie, să fim o ţară în rândul ţărilor occidentale. Motorul economiei este industria, trebuie să încurajăm creştrerea exporturilor de mare valoare adăugată şi nu a materiilor prime. Economia digitală, transport inteligent, acestea sunt trendurile viitorului. Ca la fotbal, nu putem alerga unde este mingea, trebuie să alergăm unde va fi mingea”, a spus Cosette Chichirău.

Educaţie

„Viziunea nostră despre învăţămant are în centru încurajarea creativităţiicopiilor şi asigurarea unui curriculum consistent în domeniul tehnologiei informaţiei. Trăim vemuri în care inclusiv maşinile folosite în agricultură sunt computerizate. În lumea de maine, competenţele digitale înseamnă acces pe piaţa de muncă, de orice fel. În egală măsură, într-o lume tot mai globalizată, cunoaşterea limbilor străine înseamnă mai multe şanse de reuşită”, arată programul USR.

Sănătate

„Pe termen mediu (în următorii 2 – 4 ani), alocarea bugetului pentru sănătate trebuie să ajungă la minim 6% din PIB prin creştere graduală anuală, iar apoi aceste cheltuieli trebuie menţinute şi crescute în mod coerent prin bugete multianuale”, prevede programul USR. „Trebuie să trimitem nişte manageri în străinătate pentru a învăţa cum se conduce un spital. Evident, e nevoie şi aici de depolitizare. Sistemul să fie axat mai mult pe sănătate, şi mai puţin pe boală. Medicul de familie să ne ajute să prevenim bolile”, a completat Clotilde Armand.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite