Mircea Duşa a convocat Consiliul de Planificare a Apărării pentru a discuta participarea României la misiunea din Mali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Duşa a convocat Consiliul de Planificare a Apărării din cadrul MApN FOTO Mediafax
Mircea Duşa a convocat Consiliul de Planificare a Apărării din cadrul MApN FOTO Mediafax

Consiliul de Planificare a Apărării din cadrul Ministerului Apărării s-a reunit, luni, pentru a analiza posibilitatea participării României la teatrul de operaţiuni din Mali.

În cazul în care Consiliul va fi de acord, se va face o propunere Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care se reuneşte pe 5 februarie, de a trimite militari în cadrul misiunii din Mali. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a explicat că astăzi în Consiliul de Planificare din cadrul MapN vor discuta doar posibilităţile de participare, urmând ca decizia definitivă să fie luată în cadrul CSAT.

„România îşi onorează responsabilităţile pe care le are şi în cadrul NATO şi în cadrul UE, pe linie de apărare. Eu, de altfel, am convocat Consiliul de Planificare a Apărării. Vom analiza posibilităţile Armatei Române la o nouă misiune, pentru că aceasta ar fi o nouă misiune, dar o hotărâre în acest sens va fi luată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Noi vom prezenta mâine, vom face analiza unor variante de participare, dar hotărârea va fi luată în CSAT”, a explicat Duşa.

Şi premierul Victor Ponta este de părere că trebuie analizată posibilitatea de a participa la misiunea din Mali. „Vom discuta în cadrul şedinţei CSAT care are loc în câteva zile şi vom lua decizii, şi concrete, dar decizia de principiu este o decizie a tuturor responsabililor politici din România. Acolo nu este un conflict al Franţei cu cineva, ci este o operaţiune asumată de Franţa şi de Uniunea Europeană de combatere a unor pericole iminente de extremism şi terorism”, a explicat premierul.

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană este de părere că data de 5 februarie este „întârziată”. „Situaţia este suficient de severă, iar deciziile cu privire la o eventuală participare militară a României în Mali impun convocarea de urgenţă a CSAT”, a declarat Mircea Geoană, citat de Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite