Mesajul Corinei Creţu de Centenar: Decizia de aderare la UE a reprezentat una dintre cele mai importante decizii luate de România în ultima sută de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european Corina Creţu. FOTO Arhivă Adevărul
Comisarul european Corina Creţu. FOTO Arhivă Adevărul

Comisarul european Corina Creţu a declarat, în mesajul său privind Centenarul Marii Uniri, faptul că una dintre cele mai importante decizii luate de România în ultima sută de ani a fost aceea de a adera la Uniunea Europeană.

Comisarul european pentru politică regională atrage atenţia că intrarea în UE a permis românilor libera circulaţie în Europa, adică a permis cetăţenilor din ţara noastră de a merge să muncească în ţările Uniunii sau să studieze. 

De asemenea, Corina Creţu a vorbit de activitatea sa de comisar european şi a subliniat faptul că România are mai multe provocări în primele şase luni ale anului 2019, când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 

Redăm mesajul integral al Corinei Creţu: 

Dragi români,

Anul acesta România aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un moment istoric pentru noi toţi! În 1918, după încheierea primului Război Mondial, dorinţa poporului român de a avea un stat puternic şi modern a devenit realitate. În urmă cu 100 de ani, toate provinciile istorice locuite preponderent de români au decis să devină un singur stat naţional. Unirea a fost proclamată pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, iar de atunci, ţara noastră poartă numele România; iar noi, românii, sărbătorim în prima zi a iernii calendaristice Ziua Naţională sau Ziua  Marii Uniri.

Entuziasmul acelei zile îl regăsim şi astăzi, căci a fost un moment important ce a adus atât de multă bucurie şi speranţă în vieţile românilor, a bunicilor şi a străbunicilor noştri. Mulţi ani mai târziu, în ianuarie 2007, România a devenit în mod oficial parte a familiei europene – Uniunea Europeană - împărtăşind cu celelalte state membre valori precum libertatea, egalitatea şi solidaritatea. Suntem parte a unui proiect politic unic: Uniunea Europeană, care, înainte de orice, a adus Europei 70 de ani de pace. 

Tocmai apartenenţa noastră la marea familie europeană ne garantează faptul că suntem liberi să circulăm oriunde în Europa, avem libertate de exprimare şi de informare, libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie, putem munci şi studia oriunde în Uniunea Europeană. Toate acestea sunt drepturi şi libertăţi la care înaintaşii noştri, cei care au înfăptuit Marea Unire, dar şi noi, înainte de Revoluţia din 1989, poate că nici nu îndrăzneam să sperăm.

În 2018, noi avem şi ne bucurăm de toate aceste drepturi şi cred că e bine să nu uităm că sunt valori indispensabile pentru demnitatea şi prosperitatea noastră, a tuturor cetăţenilor europeni, indiferent în ce ţară ne aflăm.

Pentru mine, ca şi Comisar European pentru Politica Regională, este o onoare şi un privilegiu să fiu în slujba cetăţenilor europeni, inclusiv a celor români. Această politică vine în sprijinul direct al tuturor regiunilor europene, ajutându-le să se dezvolte şi contribuind semnificativ la reducerea disparităţilor dintre acestea. Cred cu tărie că politica de coeziune contribuie semnificativ la dezvoltarea ţării noastre. În anul 2014, când am preluat mandatul de Comisar European pentru Politică Regională, rata de absorbţie a fondurilor politicii de coeziune era în România de 48% dar, ca urmare a eforturilor pe care le-am depus, am reuşit să încheiem perioada de programare 2007 – 2013 cu o rată de absorbţie de 91%. Totodată, fondurile europene au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea economică a ţării noastre. Sunt foarte multe exemple care vorbesc despre felul în care Politica de Coeziune a îmbunătăţit viaţa de zi cu zi a românilor: în timpul perioadei de programare 2007-2013, aproximativ 15 000 de IMM-uri au primit sprijin financiar, 51 000 de noi locuri de muncă au fost create, peste 40 000 locuinţe au fost reabilitate energetic, 2 500 de şcoli au fost conectate la internet de mare viteză, iar aproximativ 100 de spitale au fost renovate.

Nu există, aşadar, nicio îndoială că decizia pe care România a luat-o în urmă cu 11 ani - şi anume aceea de a deveni membru al Uniunii Europene -  a fost de departe cea mai bună decizie posibilă. Apartenenţa României la UE nu ar trebui niciodată pusă la îndoială. România trebuie să aibă un rol activ în redefinirea UE 27, din interiorul Uniunii Europene.

Iar anul viitor vine cu o mare oportunitate în acest sens, tocmai pentru că ţara noastră va deţine, pentru prima oară,  Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, având ca motto „Coeziunea, o valoare comună europeană“. Iar acest mandat al României are loc într-un context cu totul special: în prima jumătate a anului viitor vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, iar ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană  - Brexit-ul – urmează să aibă loc tot primăvara viitoare. Aşa cum spuneam, cred că este o provocare, dar şi o oportunitate, în egală măsură, pentru ca ţara noastră să contribuie activ la creionarea unui viitor mai bun Uniunii Europene, al cetăţenilor europeni, ajutând la reconsolidarea încrederii în proiectul european.

Sunt sigură că România va profita din plin de perioada celor şase luni cât va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi va contribui la consolidarea proiectului european, pentru că ne dorim cu toţii să avem o Uniune Europeană mai unită, mai puternică şi mai solidară!

La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!“. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite